|
|
|
... vaníliás cukorral, verd kemény habbá, s tedd félre. A tojássárgáját, a cukrot és az aszút keverd össze, s forró vízfürdőn verd fel, amíg habos és sűrű nem lesz, keverd hozzá a hideg vízben feloldott zselatint, majd az egészet hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, akkor forgasd bele a tejszínhabot.
CANACHE KRÉM A canache (másképp ganache vagy párizsi krém) a cukrás... |
2008-11-30 14:31:56 |
|
|
|
|
|
|
... só
szükség szerint kukoricaliszt
zsír (a tepsi kikenéséhez)
lekvár (a ragasztáshoz)
A burgonyát meghámozzuk, puhára főzzük és összetörjük. Hozzákeverjük a kevés tejben feloldott élesztőt, a többi hozzávalót, és annyi kukoricalisztet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe... |
|
2008-11-30 12:48:30 |
|
|
|
|
|
|
... levét csavard ki, szűrd le. Lassan melegítsd, majd hagyd visszahűlni, s az üledékmentes, tisztán zöld levet keverd a majonézmártáshoz. Ugyancsak dolgozd bele a mártásba a melegvízben feloldott (és visszahűlt) aszpikot.
ZSEMLEMÁRTÁS Négy-öt személyre végy 1,5 dkg fokhagymát, 2 dkg zsírt, 3 dkg lisztet, 1,5 dl tejfölt, 1 zsemlét, sót és 4 dl csontlét. A zsírral és a lisz... |
2008-11-30 12:06:36 |
|
|
|
|
|
|
... ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú
poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott
citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a
cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy ... |
|
2008-11-29 21:57:24 |
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
2008-11-29 20:06:28 |
|
|
|
|
|
|
... benne a körömnyi gyömbért, majd tedd bele a lecsorgatott kukoricát. Közben a pépesre vágott zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele ezt a pépet, s forrald tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, dobd ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - ... |
2008-11-29 17:16:12 |
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
2008-11-29 16:53:53 |
|
|
|
|
|
|
... a tejföllel, a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínhabot.
A gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük és kimagozzuk, ezután belekeverjük a túrókrémbe. Végül hozzáadjuk a tejben feloldott és langyosra melegített, folyékony zselatint. A krémet rásimítjuk a tepsiben lévő tésztalapra, majd a másik lapot ráborítva, kissé rá is nyomjuk. Befedjük alufóliával, és a hűtőszekrényben l... |
2008-11-28 22:14:52 |
|
|
|
|
|
|
Orosz krém
4 dl tejszín, 4 ek cukor, 3 lap zselatin, 2 tojás sárgája.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a feloldott zselatint. A tejszínt kemény habbá verem (20 százalékát félreteszem a díszítéshez). A habot elkeverem a tojásos masszával, tálba töltöm és hidegre teszem.
Csokoládékrém
4 dl tejszín, 4 ek cukor, 8 dkg resze... |
2008-11-28 18:58:03 |
|
|
|
|
|
|
... karimát pattintunk. A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A pudingport 2 dkg cukorral együtt 4 evőkanál vízben csomómentesre keverjük. A befőttlevet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, felforraljuk, és beleforgatjuk a befőttet. A kompótot a tortalapra halmozzuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Hideg vízzel 12 g zselatint elkeverünk. Alacsony hőfokon feloldju... |
2008-11-27 23:05:32 |
|
|
|
|