|
|
|
... mint csökkenti az egy ostor.
(Magától óramű.)
Nyílt / nyitott kártyákkal játszik.
Ő játszik nyílt kártyákkal.
Kinek Egyszer megégette a száját Kása, AZ aludttejet is megfújja.
Ő, akinek szája egyszer leégett a forró kását, fúj még savanyú tejet.
NEM eszik a kását/ Levest olyan forrón, ahogy főzik.
Puliszka / leves nem evett, min... |
2010-10-22 17:59:03 |
|
|
|
|
|
|
... főtt burgonyát meghámozom, és karikára vágva beleterítem egy közepes nagyságú tepsibe. A kovászos uborkát az almareszelő durva fokán héjastól lereszelem és rászórom a burgonyára. Az aludttejet simára keverem, sóval, porcukorral és a törött borssal fűszerezem, majd hozzákeverem a zúzott fokhagymát és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra metélt kaprot. A kapros keverékkel lelocsolom... |
|
2010-10-13 05:00:03 |
|
|
|
|
|
|
... megtisztított zellert tetszés szerint földaraboljuk.
Az uborkát héjastul fölkarikázzuk. A paradicsomokat negyedekbe vágjuk. Minden zöldséget beleszórunk egy mély salátástálba. Az aludt... |
2010-10-10 18:41:29 |
|
|
|
|
|
|
... tejfölt, a sót. Mindezt jól kidolgozzuk, és megkelesztjük. Pogácsaformára szagg... |
|
2010-09-28 04:52:52 |
|
|
|
|
|
|
... aludttej vagy kefir, 25 dkg főtt áttört burgonya, só, fehér bors
Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kevés langyos vízben felfuttatott élesztőt, az aludttejet, sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük. Rászórjuk a burgonya 1/3-át. Három részre összehajtva pihentetjük. A műveletet 25 percenként mé... |
|
2010-09-25 18:58:26 |
|
|
|
|
|
|
... 25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, késhegynyi köménymag, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só
Elkészítése: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beledolgozzuk az aludttejet, a sót, a köményt és a szódabikarbónát. Sima tésztává gyúrva lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre tesszük, és forró sütőben pirosra... |
2010-09-25 12:31:03 |
|
|
|
|
|
|
... tegyük vízbe egy üvegbe, és hűvös helyen 2-3 napig eláll. A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss hússal, mert épp oly romlékony. Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított aludttejet nem. A gombákat szárazon nem szabad tartani, mert elpusztulnak. 2-3 napig vízben, hűvös helyen tarthatók. Legalább hetente 1-szer a gombákat és az edényt langyos vízben át kell mosni
[k... |
2010-09-23 15:11:30 |
|
|
|
|
|
|
... esküszik, hogy akkor az igazi, ha egy fél órára 180 fokos sütőbe tesszük és hagyjuk az ízeket összeérni. Hagyományosan a juhtúrós sztrapacska mellé innivalónak savanyított tejterméket adtak: aludttejet, írót. Juhtúró helyett pirított káposztával vagy libatöpörtyűvel is tálalhatjuk a galuskát. Ha úgy érezzük, hogy a sztrapacska elkészítésében kivételes tehetségünk van, akár verseny... |
2010-09-23 13:42:39 |
|
|
|
|
|
|
... javarészt kásákat, kelesztetlen lepénykenyereket készítettek. Az őrségi hajdinamálé ma is úgy készül, hogy egy bögre hajdinalisztet 7-8 dl tejjel jól elkeverünk - nem árt, ha egy pohár aludttejet is teszünk hozzá -, ízlés szerint sózzuk, a tetejét megöntözzük töpörtyűs zsírral és tejföllel, majd erős tűznél pirosra sütjük.
Felmenőink magas vérnyomás kezelésé... |
2010-09-17 06:37:50 |
|
|
|
|
|
|
... 25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, késhegynyi köménymag, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só
Elkészítése: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beledolgozzuk az aludttejet, a sót, a köményt és a szódabikarbónát. Sima tésztává gyúrva lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre tesszük, és forró sütőben pirosra... |
2010-08-31 21:06:07 |
|
|
|
|