|
|
|
... üvegekbe rakott zöld paradicsomot, majd ne zárjuk, csak takarjuk le. Másnap öntsük le a felöntő levet. Forraljuk fel még egyszer, tegyünk minden üvegbe egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, a forró felöntő levet töltsük rá, légtelenítsük, majd celofánnal meg csavaros tetővel, vagy ha ez nincs, dupla celofánnal zárjuk le, és tegyük másnapig száraz gőzbe.
Z... |
2015-09-19 19:00:12 |
|
|
|
|
|
|
... szerinti mennyiségben, 1 kg dinnyehúshoz 30 dkg cukor, 2 dl borecet + annyi borecet, amennyi a dinnyét ellepi, 2 szál kapor, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és só, valamint 1 mokkáskanál benzoesavas nátrium
A sárgadinnye külső héját lehámozom, félbevágom, és a magházat kidobva belőle kétcentis kockákra vágom. Megmérem. Üveg- vagy műanyag edénybe teszem, és annyi borecetet ö... |
|
2014-11-13 12:49:55 |
|
|
|
|
|
|
... szép egész naspolyákkal díszítjük.
Egészben hagyva, fóliába betekerve hosszabb ideig eláll.
Naspolyalekvár
1 kg teljesen érett naspolya, 2 dl vörösbor, 100 g cukor, 5 g benzoesavas nátrium, 60 g zselatin.
A naspolyát héjastól, magostól a borban feltesszük főni.
Ha megpuhult, leszűrjük és félretesszük a levét.
A gyümölcsöt szitán áttörjük.
A gyümö... |
2014-11-13 12:18:50 |
|
|
|
|
|
|
Savanyítsunk!
A nyár ízeinek konzerválására rengeteg módszer létezik. A gyümölcsökből lekvár vagy kompót készül, míg a zöldségek jelentős része savanyúság formájában őrzi meg a nyarat.
Miket savanyítsunk?
Savanyúság azonban nem csak zöldségekből készülhet, de ne szaladjunk ennyire előre, elsőször is vizsgáljuk meg, melyek azok a zöldségek, amely... |
|
2014-08-31 23:48:16 |
|
|
|
|
|
|
... literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, utána langyosra hűt... |
|
2013-09-17 23:44:15 |
|
|
|
|
|
|
... literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, utána langyosra hűtjük, és az üvegekbe tett szilvára szűrjük. A tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot teszünk, lekötjük, és mindjárt a helyére tehetjük, nem kell kigőzölni.
Szilva ecetben:2.
Szép válogatott szilvát úgy mossunk meg, hogy a hamva meg... |
2013-08-18 13:24:27 |
|
|
|
|
|
|
... csatos üvegeket használjuk.
____________________________________ ____
Cseresznye
• cseresznye,
• kilónként 20 dkg cukor
• kilónként 1 késhegynyi benzoesavas nátrium.
A hibátlan, érett gyümölcsöt több vízben megmossuk vigyázva, hogy ne törjük össze, majd alaposan lecsurgatjuk. A cukrot összekeverjük a tartósítószerrel, a gyümölcsöt egy... |
2013-03-15 22:26:05 |
|
|
|
|
|
|
... liter vizet, 1/4 liter ecetet (5%-os) felforralunk. Oldjunk fel benne 40 dkg cukrot, 2 dkg konyhasót, forraljunk vele 2 evőkanál mustármagot. A végén adjunk hozzá 1 g szalicilsavat vagy benzoesavas nátriumot. Töltsük forrón az üvegekbe rakott uborkára, ügyelve, hogy a mustármag egyenletesen oszoljék el az üvegekben, és a felöntő lé lepje el az uborkadarabokat. Zárjuk légmentesen. ... |
2012-07-10 13:39:31 |
|
|
|
|
|
|
... cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a sal... |
2011-11-18 06:17:37 |
|
|
|
|
|
|
... cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a sal... |
2011-08-29 16:58:26 |
|
|
|
|