Belépés
Borsikafű
A borsikafű - más néven csombor vagy hurkafű (Satureja hortensis) - a régi magyar ételek alapvető fűszere.

Alacsony, bokros, egyéves növény, apró lila virágokkal, és szürkészöld keskeny, hosszúkás levelekkel. Lilásrózsaszín virágait júliustól szeptemberig hozza, kedvező termőhelyen, (napos, meleg helyen) virágos hajtásait akár kétszer is begyűjthetjük. A levágott friss n...
2007-09-23 16:12:27
Táplál és véd télen, nyáron
... oldalast, kolbászt vagy csülköt, dagadót, szalonnabőrt is tesznek bele, de így nehéz, zsíros étel lesz belőle. A fűszerezésnek, ízesítésnek számos fortélya van: sokan úgy tartják, hogy a borsikafű, mások szerint a kapor nem hiányozhat belőle. A kolozsvári töltött káposzta régi, népszerű erdélyi étel.

A káposzta sokféle formában felhasználható: egész évben frisvan a maga...
2007-09-11 00:33:15
Ehető virágok növények
... tölgy
Római
Madársaláta
Díszkáposzták
Rucola
egyéb különleges új saláták


Fűszernövények:

Bazsalikom-zöld, piros,
kis és nagylevelű változat
Borsikafű
Borsmenta - öt fajta
Fodormenta
Tarka menta
Citromfű
Kakukkfű
Kapor
Oregánó
Zsálya
Lila zsálya
Rozmaring
Édes kömé...
2007-08-25 22:13:54
Sült tofuszeletek
... http://www.napfenyes.hu/images/stori es/boritok/napfenyesreceptek2.jpg[/k ep]


Hozzávalók:

5-8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg tofu
majoránna, oregánó, kakukkfű, borsikafű
2 ek citromlé
2-3 ek olaj

Elkészítés:

A vékonyra szeletelt (7-8 mm) tofut 15 percre tegyük a fűszeres, citromleves páclébe. Negyed óra ...
2007-08-21 13:23:26
Tőkehalas káposztaragu
... filé
10 dkg zöld kagyló
2 gerezd fokhagyma
1 csomag kapor
3 dl tejszín
3-4 evőkanál olívaolaj
10 dkg vaj
1 db bagett
2 szem citrom
só, bors, borsikafű

A kockára vágott káposztát kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
Hozzáadjuk a kockára vágott halat és a kagylót. Borsikafűvel, apróra vágott kaporral és reszelt cit...
2007-08-09 14:05:56
A sokoldalú darált hús
... húsgombócleves

Hozzávalók:

25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg karalábé, 5 dkg zeller, 3 dkg lestyángyökér, só, bors, 6 dkg gomba, 2 db húsleveskocka, borsikafű, 10 dkg levestészta

A gombóchoz:

30 dkg darált sertéshús, 2 tojás,

vöröshagyma, petrezselyemzöld, kapor, borsmenta, majoránna

Elkészítése:...
2007-07-27 00:39:32
Pástétomok, meleg szenvicsek
... fűszereket.

ÉLESZTŐPÁSTÉTOM

8-20 dkg élesztő
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál búzadara
2-3 evőkanál olaj
majoránna, borsikafű, pirospaprika
só vagy házi Vegeta-pótló
apróra vágott petrezselyem zöldje
1 kávéskanál szerecsendió

A hagymát vizes olajon megpároljuk, beletesszük a...
2007-07-11 10:29:50
Kovásztalan kenyerek
... búzaliszt
40 dkg főtt tarkabab vagy 40 dkg reszelt káposzta
2 dl olaj
2 dl tejföl
2 dl langyos vízben 5 dkg élesztő
2 tojás
2 dkg só
5 gőrölt borsikafű

A főtt babot kihűtve húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk az olajat, élesztőt, tejfölt, tojást, sót, borsikafüvet. Ebből lágy tésztát készítünk, amelyet 10-15 percig hidegen p...
2007-07-11 10:26:48
Nyári bableves
... fejteni való bab (20 dkg tisztított), 20 dkg zöld hüvelyű bab, 15 dkg sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis babérlevél, 4-5 szál friss vagy negyed kávéskanál szárított borsikafű, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. rizsliszt,, citromlé, 4-5 szál petrezselyem.

1. A babot kifejtjük, szűrőtálban leöblítjük. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokr...
2007-07-08 00:39:34
Táplálkozás-receptek, tanácsok
... 1,5 liter vizet lehetőleg étkezések között igyuk meg.
Hagyjuk el azokat a fűszereket és italokat, illetve váltsuk ki másokkal, amelyek irritálják a gyomrot (pl. a bors helyett a borsikafű használata javasolt).
Kevesebb édességet és több gyümölcsöt együnk.
Figyeljünk oda arra, hogy ételeink változatosak legyenek, és ne hiányozzanak belőlük a szervezet számára fon...
2007-07-03 22:34:03
1 2 3 ............40 41 ......61 62 ......80 81 82 
Címkék: sokoldalú darált, régi magyar, levágott friss, kolozsvári töltött, káposzta sokféle, vékonyra szeletelt, kockára vágott, hagymát vizes, főtt babot, babot kifejtjük, zöldbabot megmossuk, bors helyett, borsikafű használata, szervezet számára, petrezselyemzöld, élesztőpástétom, fűszernövények, felhasználható, húsgombócleves, lilásrózsaszín, fűszerezésnek, begyűjthetjük, megtisztítjuk, lestyángyökér, díszkáposzták, húsleveskocka, szerecsendió, petrezselyem, zsemlemorzsa, borsikafüvet, szeptemberig, borsikafűvel, hiányozzanak, káposztaragu, pirospaprika, tofuszeletek, szalonnabőrt, változatosak, kovásztalan, vöröshagyma, madársaláta, termőhelyen, szürkészöld, elkészítése, ízesítésnek, citromleves, beletesszük, megpároljuk, táplálkozás, szűrőtálban, levestészta, megpirítjuk, kávéskanál, babérlevél, hiányozhat, hozzáadjuk, tisztított, leöblítjük, kolozsvári, szenvicsek, pástétomok, fűszereket, virágokkal, gyümölcsöt, nagylevelű, bazsalikom, figyeljünk, fodormenta, használata, különleges, irritálják,
© 2013 TVN.HU Kft.