Belépés
Az ősmagyarok konyhája (Őseink főzési technikája)
... táplálkoznak".

A máig használatos fűszernövények közül kettő is van, melyekről francia botanikusok feltételezik, hogy a X. században- a magyarok hozták be Európába. Ez a tárkony és a csombor (borsikafű), de a "fűszerszámok" egész tárházát ismerték. Kakukkfüvet, a köményt, a fokhagymát, a szurokfüvet, a kaprot, a turbolyát, lestyánt, a citromfüvet, a fehér mustárt...
2016-03-01 16:32:57
Pizzázni jó
... gerezd fokhagyma, feldarabolva
1 bő k sűrített paradicsom (ha lehet, bazsalikomos)
1 dl paradicsomlé (ha lehet, házi)
1/2 teás k oregánó
1/4 teás k borsikafű
1 teás k bazsalikom
só ízlés szerint (1 teás k)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
3 nagy kocka nádcukor ( 4-5 kis kockacukornak felel meg)
1 k o...
2013-09-01 19:30:40
FŰSZEREK GYÓGYHaTÁSaI
... feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.

Étvágygerjesztő, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.

Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen....
2011-05-29 19:03:46
x
... Juhászné Szunyogh Mária [Mar...


Juharszirupban sült csirke (kanadai/ francia)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 25 dkg liszt, 2 ek vaj, 1 dl juharszirup, 1 kk borsikafű, ½ kk kakukkfű, ¼ kk zsálya, 1 hagyma, 1 dl víz, só és bors ízlés szerint.
A csirkét forgassa sózott-borsozott lisztbe. Nehéz (pl. öntöttvas) tepsiben vagy serpenyőben f...
2011-03-20 08:45:28
x
... Juhászné Szunyogh Mária [Mar...


Juharszirupban sült csirke (kanadai/ francia)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 25 dkg liszt, 2 ek vaj, 1 dl juharszirup, 1 kk borsikafű, ½ kk kakukkfű, ¼ kk zsálya, 1 hagyma, 1 dl víz, só és bors ízlés szerint.
A csirkét forgassa sózott-borsozott lisztbe. Nehéz (pl. öntöttvas) tepsiben vagy serpenyőben f...
2011-03-19 18:34:41
x
...





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...


Dobostorta
Hozzávalók:
A piskótához:
15 tojás,
15 evőkanál cukor,
15 evőkanál liszt.
A krémhez:
5 tojás,
30 dkg porcukor,
2 Rama,
pici kakaó
A tetejére kb 20 dkg cukor.
Elkészítés:
Kerek tortaformában 5 lap...
2010-11-10 16:58:59
A fáraók gyógyszertára
... (turmixon is
lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól
keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben.




Borsikafű, avagy csombor

A borsikafű - más néven csombor -
Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik,
sőt a régi magyar ételek egyik alap...
2010-09-17 14:01:47
Levesek
... csirkeaprólék
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg mirelit zöldborsó
5 dkg gomba
5 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
petrezselyem
borsikafű vagy bors


A megtisztított, feldarabolt csirkeaprólékot az olajon kissé pirítsd meg, majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, valamint a megt...
2008-11-29 17:16:12
1 
Címkék: FŰSZEREK GYÓGYHaTÁSaI, Juhászné Szunyogh Mária, ősmagyarok konyhája, fáraók gyógyszertára, máig használatos, magyarok hozták, fehér mustárt, növény éretlenül, érett termés, csirkét forgassa, többi hozzávalót, régi magyar, olajon kissé, felkockázott sárga-, csirkeaprólékot, juharszirupban, fűszernövények, étvágygerjeszt, megtámadhatja, gyógyszertára, csirkeaprólék, kockacukornak, tortaformában, megtisztított, gyógyhatásai, borsikafüvet, feltételezik, tartósításra, petrezselyem, paradicsomlé, bazsalikomos, feldarabolva, táplálkoznak, fűszerszámok, vizelethajtó, felkockázott, tárolhatjuk, juharszirup, székrekedés, kakukkfüvet, baktériumöl, felfúvódást, vöröshagyma, szurokfüvet, citromfüvet, serpenyőben, feldarabolt, használatos, használjunk, botanikusok, technikája, elkészítés, ősmagyarok, piskótához, bazsalikom, feketebors, hozzávalók, hozzávalót, fokhagymát, fehérrépát, paradicsom, csirkemell, dobostorta, termesztik, öntöttvas, borsozott, sárgarépa, zöldborsó, borsikafű, fokhagyma, turbolyát,
© 2013 TVN.HU Kft.