|
|
|
... táplálkoznak".
A máig használatos fűszernövények közül kettő is van, melyekről francia botanikusok feltételezik, hogy a X. században- a magyarok hozták be Európába. Ez a tárkony és a csombor (borsikafű), de a "fűszerszámok" egész tárházát ismerték. Kakukkfüvet, a köményt, a fokhagymát, a szurokfüvet, a kaprot, a turbolyát, lestyánt, a citromfüvet, a fehér mustárt... |
2016-03-01 16:32:57 |
|
|
|
|
|
|
... gerezd fokhagyma, feldarabolva
1 bő k sűrített paradicsom (ha lehet, bazsalikomos)
1 dl paradicsomlé (ha lehet, házi)
1/2 teás k oregánó
1/4 teás k borsikafű
1 teás k bazsalikom
só ízlés szerint (1 teás k)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
3 nagy kocka nádcukor ( 4-5 kis kockacukornak felel meg)
1 k o... |
|
2013-09-01 19:30:40 |
|
|
|
|
|
|
... feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.
Étvágygerjesztő, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.
Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen.... |
2011-05-29 19:03:46 |
|
|
|
|
|
|
... Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
Juharszirupban sült csirke (kanadai/ francia)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 25 dkg liszt, 2 ek vaj, 1 dl juharszirup, 1 kk borsikafű, ½ kk kakukkfű, ¼ kk zsálya, 1 hagyma, 1 dl víz, só és bors ízlés szerint.
A csirkét forgassa sózott-borsozott lisztbe. Nehéz (pl. öntöttvas) tepsiben vagy serpenyőben f... |
|
2011-03-20 08:45:28 |
|
|
|
|
|
|
... Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
Juharszirupban sült csirke (kanadai/ francia)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 25 dkg liszt, 2 ek vaj, 1 dl juharszirup, 1 kk borsikafű, ½ kk kakukkfű, ¼ kk zsálya, 1 hagyma, 1 dl víz, só és bors ízlés szerint.
A csirkét forgassa sózott-borsozott lisztbe. Nehéz (pl. öntöttvas) tepsiben vagy serpenyőben f... |
|
2011-03-19 18:34:41 |
|
|
|
|
|
|
...
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
Dobostorta
Hozzávalók:
A piskótához:
15 tojás,
15 evőkanál cukor,
15 evőkanál liszt.
A krémhez:
5 tojás,
30 dkg porcukor,
2 Rama,
pici kakaó
A tetejére kb 20 dkg cukor.
Elkészítés:
Kerek tortaformában 5 lap... |
2010-11-10 16:58:59 |
|
|
|
|
|
|
... (turmixon is
lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól
keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben.
Borsikafű, avagy csombor
A borsikafű - más néven csombor -
Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik,
sőt a régi magyar ételek egyik alap... |
2010-09-17 14:01:47 |
|
|
|
|
|
|
... csirkeaprólék
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg mirelit zöldborsó
5 dkg gomba
5 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
petrezselyem
borsikafű vagy bors
só
A megtisztított, feldarabolt csirkeaprólékot az olajon kissé pirítsd meg, majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, valamint a megt... |
2008-11-29 17:16:12 |
|
|
|
|