Belépés
Szüret. Bíborban búcsúzik a forró nyár,Mézédes szőlőre egy-
Szüret.

Bíborban búcsúzik a forró nyár,
Mézédes szőlőre egy dongó száll.
Ősz érkezik ködfátyol ecsettel,
Palettáján sokszínű festékkel.
Ősz fejemmel épp mára megértem,
Hogy Bojt községbe egyszer elérjek.
Meghívott sógor vidám szüretre....
2019-09-15 09:00:02
Karádi Erzsébet: Szüret
Karádi Erzsébet:
Szüret

Hegyoldalon emberek nyüzsögnek.
Puttonyok nyelik a szőlőfürtöket.
Kóstolgatják: jó-e íze, zamata?
Meglesz-e a bor cukorfoka?
Tréfálkoznak, derűs a gazda,
óborát jó szívvel kínálja.

Óriás bográcsban pörkölt rotyog,
vidám asszonynép kuncogva kotyog.
A jókedv mindenkire ráragad,
szüretelő csapa...
2018-10-09 09:26:50
Szüret


Karádi Erzsébet: Szüret


Hegyoldalon emberek nyüzsögnek.
Puttonyok nyelik a szőlőfürtöket.
Kóstolgatják: jó-e íze, zamata?
Meglesz-e a bor cukorfoka?
Tréfálkoznak, derűs a gazda,|...
2018-09-02 12:15:40
Jó minőségű szőlőtermés várható az egri és a mátrai borvidéken
... határozza meg véglegesen, hogy mennyit tudnak szüretelni a gazdák.
Elmondta, a középérésű szőlőknek jókor jött a júliusi eső, de a korai fajtákra is jó hatással volt. Így a must cukorfoka 17 körüli a szüret kezdetén.
Az Egri­ borvidéken Andornaktályán, Ostoroson és Novajon indult legkorábban a szüret, szeptember közepére a termés felét már leszedik a hegybíró szerint. A ...
2017-09-14 07:05:29
Veresegyházon terem a világ egyik legédesebb paradicsoma
... cukortartalom. Egy hagyományos paradicsom Brix-értéke 3-4, az itt termett San Marzanóé 7-8, a Sunstreamé 9-10, a Cukorfalatra keresztelt bogyóké 12. Ez a világon az egyik legédesebb paradicsom, cukorfoka a szőlőével vetekszik, amelyiknek 12-13.

,,Mértünk már 13-14-et, de ezt nem tudja egy vetőmag produkálni, legfeljebb egyszer-kétszer."

Bevárják, hogy a...
2017-06-17 12:51:32
A tavalyinál jobb évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken
... noir és zweigelt cukortartalma ugyan alacsonyabb volt a vártnál, de a szőlő zamatos, jó bor készülhet belőle.
Hozzátette: biztató termést ígér a kékfrankos és a cabernet is, amelyek cukorfoka szüretelésük idejére elérheti 20-22-es értéket. Becslése szerint a tavalyinál 10 százalékkal több termés várható, és remélhetően jobb lesz a minőség.
A kadarkát ugyanakkor a sok eső...
2016-09-07 07:04:43
Áder: a borászatban is fel kell készülni a klímaváltozás hatásaira
... "négyévszakos modell": időként nagyon sok, máskor nagyon kevés a csapadék, komoly a jégeső veszélye és új kórokozók jelennek meg.
A felmelegedés miatt a szőlőnek nagyon magas lesz a cukorfoka, az abból készülő bornak pedig az alkoholtartalma, amit a fogyasztók nem kedvelnek, mert a bor elveszítheti "üdítő jellegét".
Szekszárdon a kadarka, a kékfrankos mostanában nagyobb...
2015-06-09 15:02:56
Jó minőségű a villányi cabernet franc szőlőültetvények termése
... érdeklődésére elmondta: a napokban kezdődött és a jövő hét végéig tartó franc-szüret eddigi tapasztalatai alapján a szőlőnek kedvezett az elmúlt időszak napos, meleg időjárása.
"A must cukorfoka jó, a savak kerekek, vagyis a termés alkalmas arra, hogy az elvárt magas minőségű prémium borok készüljenek belőle" - jegyezte meg.
Nagy Gergely kitért rá: a 80 százalékban vörös...
2014-10-16 16:42:30
Jók a magyar görögdinnye exportpiaci kilátásai
... Hozzátette: a Pó völgyétől északra már csak Magyarországon lehet a szántóföldi gyümölcsöt nagy mennyiségben vásárolni.
Az elnök kiemelte: az idén a magyar dinnye minősége kitűnő, jó a cukorfoka, a gyümölcs belseje tömör és lédús. Kedvező az is, hogy a szezon az átlagosnál hosszabb lesz, 2014-ben a virágok második és a harmadik kötései is beérnek. Emiatt a külpiacokon egysége...
2014-07-02 17:56:56
Mi a különbség a száraz és az édes bor között?
A személyes tapasztalataim talán megmagyarázzák, miért értetlenkedtek ennyit.

A fehérszöllőm átlagos cukorfoka 16-18 közé tehető. nagyrésze hárslevelű, apám sajnos rátelepített leánykát és ezerjót...

Vörösből csak vadfajtám volt, bár sokan kedvelték....Otellónak hijják a szentemet...Az átlagos cukorfoka 15-17 fok...

Átlagos termés esetén, bizony nem...
2014-01-26 08:21:53
1 2 
Címkék: Karádi Erzsébet, Hogy Bojt, Nagy Gergely, forró nyár, mátrai borvidéken, világ egyik, tavalyinál jobb, szekszárdi borvidéken, klímaváltozás hatásaira, villányi cabernet, magyar görögdinnye, dongó száll, jókedv mindenkire, középérésű szőlőknek, korai fajtákra, must cukorfoka, szüret kezdetén, termés felét, hegybíró szerint, hagyományos paradicsom, egyik legédesebb, szőlőével vetekszik, vetőmag produkálni, szőlő zamatos, kadarkát ugyanakkor, jégeső veszélye, felmelegedés miatt, szőlőnek nagyon, abból készülő, kékfrankos mostanában, napokban kezdődött, szőlőnek kedvezett, elmúlt időszak, savak kerekek, termés alkalmas, elvárt magas, szántóföldi gyümölcsöt, elnök kiemelte, magyar dinnye, gyümölcs belseje, átlagosnál hosszabb, virágok második, harmadik kötései, külpiacokon egysége, személyes tapasztalataim, fehérszöllőm átlagos, átlagos cukorfoka, szőlőültetvények, alkoholtartalma, andornaktályán, magyarországon, megmagyarázzák, tapasztalataim, értetlenkedtek, veresegyházon, tapasztalatai, cukortartalma,
© 2013 TVN.HU Kft.