Regisztráció  Belépés
Néhány aforizma
Ne nevess mindenen és ne nevess féktelenül. (Epiktétosz)

Minden barát jóindulatú, de nem minden jóindulatú ember, barát. (Arisztotelész)

Senki sem azért szereti hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé. (Seneca)

Gyakran születnek bölcsektől ostobák, s ostobáktól bölcsek. (Lactantius)

Kerülöm a túlzást, s vallom az elvet: semmit se ...
2011-04-04 17:11:10
Popper péter
... sok, tőlünk független külső faktor határozza meg azokat. Viselkedésünk szabályozása azonban a hatalmunkban van, tőlünk függ. Így fonódik össze életünkben a determináció és a szabadság. Epiktétosz figyelmeztet arra, hogy azzal kell foglalkoznunk, ami tőlünk függ. Egy adott helyzetben sokféleképpen lehet viselkedni. Thomas Mann írja: ,,Eljött Petepré életének nehéz órája, amitől min...
2011-03-31 17:49:57
aforizmák az év minden napjára
... emlékezz arra, hogy talán nem hallotta, vagy ha halotta is, nem tud megtenni semmit, amit akarsz. Olyan nagy jelentőséget mégse tulajdoníts neki, hogy tőle tedd függővé lelked nyugalmát. (Epiktétosz)

A való szerelem a Naphoz hasonló, melynek sugarai annál melegebbek, minél sötétebb helyre esik. (Eötvös József)

Ne irigykedjél az erőszakos emberre, és neki semm...
2011-03-31 06:52:13
aforizmák az év minden napjára
Emlékezz erre: az életben úgy kell viselkedni, mint a lakomán: körülhordoznak egy tálat éppen hozzád ér , nyújtsd ki a kezed és szerényen vegyél belőle. Ha elmegy melletted, ne állítsd meg! Ha meg nem jön, ne fürkéssz utána sóvár tekintettel, hanem várj türelemmel, amíg hozzád ér! Így viselkedj a gyerekekkel, az asszonnyal, a hivatalokkal, a vagyonnal szemben is, s méltó leszel ...
2011-03-30 07:42:34
Szép történetek...Tanmese

Élt egyszer egy öregember, aki egy kicsi faluban lakott. Bár szegény volt, mégis mindenki irigyelte gyönyörű fehér lova miatt. Még a király is megkívánta az öregember kincsét. Az emberek jó pénzt megadtak volna a paripáért, de gazdája mindig vi...
2011-03-24 05:38:33
aforizmák az év minden napjára
... egyensúlyod összeomlik. Érd be tökéletesen azzal, hogy filozófus vagy. Ha mindenképpen látszani is akarsz filozófusnak, akkor a saját szemedben mutatkozz annak, s arra elég is leszel. (Epiktétosz)

Nem hal meg az, ki milliókra költi dús élte kincsét. (Arany János)

És akármit kértek majd az én nevemben, én, megcselekszem azt. (Ján. 14,13)

csatabárd...
2011-03-12 06:44:34
aforizmák az év minden napjára
...mint nincs cél azért, hogy elhibázzuk, éppúgy a rossznak sincs természetes alapja a világban. (Epiktétosz)

Az asszony igazi árnyék: fut előled, ha követed, és követ, ha te futsz előle. (Shakespeare)

Az imában állhatatosak legyetek. (Kol. 4,2)

Aki mindent csak pénzért hajlandó megtenni, valószínűleg pénzért mindent hajlandó megtenni. (Benjamin Fra...
2011-03-11 08:07:04
aforizmák az év minden napjára
... éppen szembejön, bizonyára rossz néven vennéd. Azért viszont nem szégyelled magad, hogy a józan eszed bárkinek odaadod azzal, hogy felindulsz és elveszíted nyugalmadat ha szidalmaz. (Epiktétosz)

A boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória. (Albert Schweitzer)

A haragos férfiú szerez háborúságot; a hosszú tűrő pedig lecsendesíti a háborgást. (Péld...
2011-03-10 06:58:40
Füves könyv
... Jegyek és a csillagok, az a titok. Kétségtelen, hogy titkok között élsz. De bizonyosabb, hogy meghalsz egyszer és föld leszel.


A színházról és a nézőkről

Epiktétosz ajánlja, hogy lehetőleg egyáltalán ne járjunk színházba. De ha már elmegyünk, viselkedjünk szerényen és csendesen.

A színházban ugyanis gyermekek ülnek. Gyermekek, sőt csecsemők. ...
2011-03-06 01:09:32
aforizmák az év minden napjára
Ha olyan szerepet vállalsz, amely az erődet túlhaladja, akkor egyrészt ebben is kudarcot vallasz, másrészt pedig azt is elszalasztod, amelyet képes lettél volna betölteni. (Epiktétosz)

A pokol nem más, mint fájdalom, mert nem tudunk szeretni. (Dosztojevszkij)

Szeresd felebarátodat, mint magadat. Én vagyok az Úr. (3Móz 19,18)

A boldogság, csak a bo...
2011-02-23 06:10:45
1 2 3 ..12 13 14 15 .18 19 .24 25 26 
Címkék: Thomas Mann, Eljött Petepré, Eötvös József, Arany János, Benjamin Fra, Albert Schweitzer, adott helyzetben, való szerelem, erőszakos emberre, vagyonnal szemben, kicsi faluban, öregember kincsét, saját szemedben, rossznak sincs, asszony igazi, imában állhatatosak, józan eszed, haragos férfiú, hosszú tűrő, színházban ugyanis, erődet túlhaladja, dosztojevszkij, körülhordoznak, foglalkoznunk, felebarátodat, viselkedésünk, megcselekszem, arisztotelész, sokféleképpen, figyelmeztet, valószínűleg, jelentőséget, elszalasztod, állhatatosak, lecsendesíti, hivatalokkal, hatalmunkban, viselkedjünk, determináció, mindenképpen, szabályozása, filozófusnak, tekintettel, shakespeare, tökéletesen, irigykedjél, nyugalmadat, természetes, tulajdoníts, egyensúlyod, háborúságot, kétségtelen, gyerekekkel, bizonyosabb, lactantius, felindulsz, elveszíted, epiktétosz, színházról, jóindulatú, túlhaladja, ostobáktól, helyzetben, bölcsektől, színházban, életünkben, schweitzer, viselkedni, szégyelled, egyáltalán, elhibázzuk,
© 2013 TVN.HU Kft.