Regisztráció  Belépés
Bölcselet március tizedikére
... éppen szembejön, bizonyára rossz néven vennéd. Azért viszont nem szégyelled magad, hogy a józan eszed bárkinek odaadod azzal, hogy felindulsz és elveszíted nyugalmadat ha szidalmaz. (Epiktétosz)

A boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória. (Albert Schweitzer)

Bibliavers március tizedikére

A haragos férfiú szerez háborúságot; a hosszútű...
2010-03-10 07:04:22
február huszonharmadikára
Ha olyan szerepet vállalsz, amely az erődet túlhaladja, akkor egyrészt ebben is kudarcot vallasz, másrészt pedig azt is elszalasztod, amelyet képes lettél volna betölteni. (Epiktétosz)

A pokol nem más, mint fájdalom, mert nem tudunk szeretni. (Dosztojevszkij)

Bibliavers február huszonharmadikára

Szeresd felebarátodat, mint magadat. Én vagyok az Úr...
2010-02-23 07:27:52
február huszonkettedikére
... saját testének a szükségletei, úgy ahogy a cipő mértéke a láb. Ha megmaradsz e mellett, akkor megtartod a helyes mértéket; de ha túllépsz rajta, akkor szükségszerűen lecsúszol a lejtőn. (Epiktétosz)

Az ember annyit ér, amennyit változtat a világon. ( Malraux)

Bibliavers február huszonkettedikére

Szentek legyetek, mert én az Úr, szent vagyok. (3Mó...
2010-02-22 07:21:51
február huszonegyedikére
... a testtel foglalkozni; mindig tornázni, sokat enni, sokat inni, sokat menni félre, szeretkezni. Ezeket mellékesnek kell tartanunk, minden gondunkat a szellemünkre kell fordítanunk. (Epiktétosz)

A szerelem csak akkor szerelem, ha önfeláldozó. (Tolsztoj)

Bibliavers február huszonegyedikére

Őrizd meg lelkemet és szabadíts meg engem; ne szégyenüljek ...
2010-02-21 07:32:17
Márai Sándor: Füves könyv
... régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően. Márai Sándor 1943-ban írott művét Epiktétosznak, kedves Marcus Aureliusának, Montaigne-nak és valamennyi sztoikusnak ajánlja, akiktől a hatalomról, a jókedvről, a félelemmentes életről tanult.1
...
2010-02-16 15:53:50
Tanmese
Az öregember és a ló tanmeséje

Élt egyszer egy öregember, aki egy kicsi faluban lakott. Bár szegény volt, mégis mindenki irigyelte gyönyörű fehér lova miatt. Még a király is megkívánta az öregember kincsét. Az emberek jó pénzt megadtak volna a paripáért, de gazdája min...
2010-02-16 13:15:55
Bölcselet február nyolcadikára
... hamisnak tart, az nem a mondatösszetételnek árt, hanem annak, aki tévedett. Ha ebből indulsz ki, nem fogsz haragudni a rágalmazódra. Bármit mond, jegyezd meg: "Neki úgy tűnt igaznak." (Epiktétosz)

Szép dolog kifaragni egy szobrot és életet adni neki; de még szebb kiformálni egy emberi lelket és megtölteni igazsággal. (Victor Hugo)

Bibliavers február nyolcad...
2010-02-08 06:53:47
Boldog vasárnapot!
... mert ezzel a megfogással nem lehet a dolgot "hordani". Inkább arról az oldaláról fogd meg, hogy a testvéred, és veled együtt nevelkedett; így az elviselhető részén nyúlsz a dologhoz. (Epiktétosz)

Semmit se szeretek félig csinálni, vagyis a tökély előtt megelégedni. (Bolyai János)

Bibliavers február hetedikére

Mind a halál, mind az élet a nyelv ha...
2010-02-07 07:19:46
Akkor a mai bölcs gondolatok
... szándékát megvizsgálod, honnan tudnád, hogy helytelenül cselekszik-e? Így nem fog veled előfordulni, hogy más lesz, amiről kézzelfogható észrevételeid származnak, és más, amit helyeselsz. (Epiktétosz)

Aforizma január harmincadikára

Nincs más szabálya a megújulásnak: keresni az igazságot és minden körülmények között ragaszkodni hozzá. (Le Play)

Bib...
2010-01-30 06:47:15
jöhet a nap bölcselet
... azok keresték fel, akik az ő révén akartak filozófusokkal összekerülni. Szókratész oda is vezette őket a többi filozófushoz. Olyan könnyen el tudta viselni, hogy tekintetbe sem vették. (Epiktétosz)

Aforizma január huszonkilencedikére

A megrendülés mindig új, a szó mindig kopott, ezért nem lehet a megrendülést kifejezni. (Victor Hugo)

Bibliavers ja...
2010-01-29 07:24:33
1 2 3 ..12 13 .18 19 20 21 .24 25 26 
Címkék: Márai Sándor, Albert Schweitzer, Marcus Aureliusának, Victor Hugo, Bolyai János, józan eszed, haragos férfiú, erődet túlhaladja, cipő mértéke, helyes mértéket, ember annyit, testtel foglalkozni, szellemünkre kell, szerelem csak, emberi szívből, emberi élet, félelemmentes életről, kicsi faluban, öregember kincsét, emberi lelket, oldaláról fogd, elviselhető részén, tökély előtt, többi filozófushoz, megrendülés mindig, megrendülést kifejezni, huszonegyedikére, filozófusokkal, szükségszerűen, alapigazságait, harmincadikára, dosztojevszkij, félelemmentes, felebarátodat, kézzelfogható, epiktétosznak, észrevételeid, megvizsgálod, szükségletei, aureliusának, elszalasztod, megújulásnak, rágalmazódra, filozófushoz, nyolcadikára, összekerülni, szellemünkre, szégyenüljek, megrendülést, elviselhető, nyugalmadat, foglalkozni, háborúságot, sztoikusnak, megfogással, nevelkedett, közvetíteni, ragaszkodni, megelégedni, önfeláldozó, megrendülés, fordítanunk, mellékesnek, körülmények, ismereteket, helytelenül, szeretkezni, előfordulni,
© 2013 TVN.HU Kft.