|
|
|
... Európában a görögök terjesztették el, de ők is már az egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismerik és fogyasztják. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: a közönséges fejessaláta, vajfej, jégsaláta, lollo rosso.
Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó ha... |
2011-06-18 21:45:14 |
|
|
|
|
|
|
Rizssaláta
Hozzávalók:
20 dkg előfőzött rizs
10 dkg retek
5 dkg fejessali
(fél fej)
20 dkg zeller
10 dkg zöldpaprika
só
bors
citromlé
1 ek. étolaj
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és jól lehűtjük. A zöldpaprikát vékony metéltre vágjuk. A kockára vágott zellert sós vízben ... |
|
2010-09-14 06:05:36 |
|
|
|
|
|
|
Uborkás fejessaláta
Hozzávalók:
1 fej saláta
30 dkg kígyóuborka
A mártáshoz:
2 ek. étolaj
1 kk. citromlé
1 kk. reszelt vöröshagyma
1 mk. mustár
1 mk. édesítőszer
só
Elkészítés:
A megmosott lecsepegtetett fejessalit csíkokra vágjuk, összekeverjük a héjastól legyalult uborkával. A fűszereket az olajjal elkeverjük, belefor... |
2010-09-14 05:52:39 |
|
|
|
|
|
|
Sonkás fejessaláta
Hozzávalók:
10 dkg gépsonka
2 fej saláta
30 dkg alma
10 dkg trappista sajt
2 dl kefir
2 ek. majonéz
só
citromlé
édesítőszer
petrezselyemzöldje
Elkészítés:
A megtisztított almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és citromlével meglocsoljuk. A csíkokra vágott sonkát hozzáadjuk. A kefirt ízesítjük a ... |
|
2010-09-14 05:52:17 |
|
|
|
|
|
|
... spenót, mángold
A levelek szárait eltávolítjuk, hideg vízben többször megmossuk, felhasználásig félretesszük.
Salátafélék
fejes saláta, endívia, jégsaláta, tépősaláta, radicsó stb.
A zöldségeket egészben hideg vízben többször átmossuk, majd... |
|
2010-09-08 00:02:30 |
|
|
|
|
|
|
... Európában a görögök terjesztették el, de ők is már az egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismerik és fogyasztják. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: a közönséges fejessaláta, vajfej, jégsaláta, lollo rosso.
Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó ha... |
2010-07-07 13:24:23 |
|
|
|
|
|
|
Mustáros-petrezselymes fejes saláta
hozzávalók 4 főre
* 1 db fejessaláta
* 1 kis csokor petrezselyemzöld
A dresszinghez:
* 1 ek magos dijoni mustár
* 2 ek balzsamecet
* 1-2 ek olívaolaj
* 1 ek méz
* só
* frissen őrölt bors, ízlés szerint
* 1-2 ek víz
* 1 ger... |
2010-07-07 13:23:21 |
|
|
|
|
|
|
A legnagyobb jelentőséggel bíró levélzöldségféle, melyet az egész világon fogyasztanak. A soklevelű fejes salátát Európában a görögök terjesztették el, de ők is már az egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismerik és fogyasztják. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: a köz... |
2010-05-17 11:10:05 |
|
|
|
|
|
|
hozzávalók 4 főre
* 1 fej saláta
* egy közepes lilahagyma
* egy kígyóuborka
* fel citrom leve
* 1ek mustár
* 200 ml tejföl
* 2 ek olívaolaj
* 2 ek cukor
* só
elkészítés
1. A salátát jó al... |
2010-05-07 12:05:56 |
|
|
|
|
|
|
... salátafőzelé... |
2008-04-30 16:00:45 |
|
|
|
|