|
|
|
... inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.
Hogyan fogyasszuk?
Kezdetben a babnak inkább csak a magját fogyasztották, mert laktató hatásúnak bizonyult és sokáig eltartható volt, de a friss zöldbabból változatos ételek egész sora készíthet... |
2009-08-01 23:07:19 |
|
|
|
|
|
|
... C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.
Hogyan fogyasszuk?
Fáradságosnak tűnő tisztítása miatt manapság alig valaki fogyasztja a zöldborsót nyersen. Régen inkább az volt a gond, hogy zöldborsófejtéskor hogyan lehet megőrizni a kifejt... |
|
2009-08-01 23:05:39 |
|
|
|
|
|
|
... hatását a levelek citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskáho... |
2009-08-01 23:02:53 |
|
|
|
|
|
|
... tegyük ... |
|
2009-07-31 13:52:52 |
|
|
|
|
|
|
... tartalmaz.
A tökmag közismert húgyúti gyógyító hatása a kis patiszonmagvak sajátja is lehet. Tán még gyulladásgátló és antioxidáns voltában is osztozik a többi tökfélével.
Hogyan fogyasszuk?
Mag nélküli, fiatal termését leszedve főként savanyúságnak teszik el. Az uborkához hasonlóan otthon is lehet készíteni kovászos vagy ecetes patisszonnak. Enyhén édes... |
|
2009-07-30 21:31:59 |
|
|
|
|
|
|
... vesehomok kialakulásának megelőzésére is ajánlják.
Erős vízhajtó és vizelethajtó hatása miatt az áldott állapotú nők a petrezselyem fogyasztását ne vigyék túlzásba.
Hogyan fogyasszuk?
A frissen szedett petrezselyemzöld a hazai konyha egyik legnépszerűbb ételízesítője.
Sokan sokféleképpen hasznosítják.
A petrezselyemgyökér és annak lombja kiváló... |
2009-07-30 21:29:55 |
|
|
|
|
|
|
... koleszterinszint-csökkentő, értágító és vízhajtó. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. Rákellenes növényi étrend fontos összetevője.
Hogyan fogyasszuk?
A hagymát földből szedett növény lévén mindig alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni. Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok, a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket... |
2009-07-30 21:28:11 |
|
|
|
|
|
|
... tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat. Azt is feltételezik, hogy némi rákkeltő hatásuk van.
Hogyan fogyasszuk?
Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas. Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait: A rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fo... |
2009-07-30 21:19:13 |
|
|
|
|
|
|
... étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.
Hogyan fogyasszuk?
A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcses... |
2009-07-30 21:16:39 |
|
|
|
|
|
|
... termeszthető.
Miért jó?
A rukola nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is.
Hogyan fogyasszuk?
Jellegzetes íze talán leginkább mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztet.
Már pár szál rukolával is karakteressé tehetjük a salátákat, tésztaételeket.... |
2009-07-30 21:15:04 |
|
|
|
|