|
|
|
... Baillon), az indiai vagy himalájai rebarbara (Rheum emodi Wall.) gyógynövényként ismertek, míg a Rheum rhabarbarum (és a Rheum rhaponticum) orvosi célra kevésbé alkalmas, ezeket zöldségként fogyasztjuk. Anglián és Németországon keresztül került Európába, ahol kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd a XVIII. századtól zöldségként is termeszteni kezdték. Származási helyét ismer... |
2009-07-30 21:19:13 |
|
|
|
|
|
|
Reggel méreg, délben étek, este orvosság: legalábbis ezt tartja egy régi mondás a retekről.
Ismerjük meg!
A retek (Raphanus sativus) húsos karógyökerét fogyasztjuk. Számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsé... |
|
2009-07-30 21:16:39 |
|
|
|
|
|
|
... sárgarépa a gyökérfélék között - jelentős vitaminforrásának köszönhetően - igen előkelő szerepet vívott ki magának.
A sárgarépának a megvastagodott, tápanyagokban gazdag gyökerét fogyasztjuk.
Íze kellemes, édeskés.
Miért jó?
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. ... |
2009-07-30 21:10:42 |
|
|
|
|
|
|
... hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. Virágai laza bugavirágzatban állnak. Egyes vidékeken a nép nyelve bábikónak vagy rekenyének nevezi. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Áz... |
|
2009-07-30 21:08:36 |
|
|
|
|
|
|
... van otthon fagylaltunk, akkor szinte pillanatok alatt elkészíthetjük az üdítő innivalót. Különösen nyáron, nagy melegben esik jól még akkor is, ha lakoma nélkül, amúgy üdítőitalként fogyasztjuk.
Citromsörbet
Hozzávalók személyenként:
2 gombóc citromfagylalt
1 késhegynyi reszelt citromhéj
1.5 dl szódavíz
1 tk. citromlé
2 jégkocka
Elkészítés:|... |
|
2009-07-29 12:21:18 |
|
|
|
|
|
|
... gyümölcs, azután puding következik, majd a megmaradt kétszersült, erre megint a gyümölcs,
végül pudingréteg. A tejszínt kemény habbá verjük, és beborítjuk vele a tortát. Lehűtve fogyasztjuk.
Mákosguba, vaníliapudinggal
Hozzávalók: 4-6 db kifli, 1 csomag vanília puding, 7 dl tej, fél csomag mazsola, 1 evőkanál cukor, 5
dkg mák.
Elkészítése: Elkészítjü... |
2009-07-27 18:47:59 |
|
|
|
|
|
|
... betegség megelőzésében, valamint a bőr egészségének és szépségének megőrzésében játszhat fontos szerepet.
Érdekes módon a likopint jobban hasznosítja a szervezet, ha nem nyersen fogyasztjuk a paradicsomot.
Kutatóknak azt is sikerült igazolniuk, hogy a likopin képes csökkenteni az úgynevezett ,,rossz" koleszterin-szintet, ezáltal csökkenti a szív- és érrendsz... |
2009-07-27 18:27:59 |
|
|
|
|
|
|
... rétegezve a sajtot és a paradicsomot. Az olívaolajba tépkedjük a bazsalikomleveleket, teszünk bele eg... |
2009-07-27 14:34:25 |
|
|
|
|
|
|
... előgyártott ételeket - ezzel elejét vehetjük a gomba elszaporodásának. Az alábbi ital minden összetevője baktériumölő hatású, s különösen hatékony, ha a felírt antibiotikummal együtt fogyasztjuk.
Él és virul
Hozzávalók: 250 g alma, 100 g áfonya, 100 g élőflórás natúr joghurt, 1 evőkanál méz.
Elkészítése: Préseljük ki az alma levét, majd a nye... |
2009-07-26 14:42:00 |
|
|
|
|
|
|
... egyéves növény. Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. A növény módosult, húsos virágzatát fogyasztjuk, amelyet rózsának nevezünk. A karfiolrózsák kifejlődését többek között a hőmérséklet, a nappalok hosszúsága, vagyis a napfény, illetve a víz mennyisége jelentősen befolyásolja. A nyári ... |
2009-07-26 12:37:02 |
|
|
|
|