|
|
|
............
Baja Mihály
...........DAL A HAZAI KALÁCSRÓL.
Barnahéjú, puhabelű,
Drága kis jószágom,
Hogy jutottál hozzám ennyi
Tenger pusztaságon.
Messze földről jövögettél,
Hogy hozott a posta, ... |
2012-04-30 20:52:45 |
|
|
|
|
|
|
... (kb. 2,5-3 dl), hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott, langyos vajat (ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük (legalább 45 perc, jól meg kell keleszteni, mert különben megreped). Belisztezett d... |
|
2011-05-05 19:30:02 |
|
|
|
|
|
|
hozzávalók 4 főre
* 1 kg finomliszt (BL 55)
* 5 dkg élesztő
* 4 dl tej
* 1 dl olaj
* 3 ek cukor
* 1 mk só
* 1 citrom reszelt héja
* 1 cs vaníliás cukor
* 1kk szódabikarbóna
... |
|
2011-04-11 16:26:08 |
|
|
|
|
|
|
1 kg finomliszt (BL 55)
5 dkg élesztő
4 dl tej
1 dl olaj
3 ek cukor
1 mk só
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
1kk szódabikarbóna
1 tojás
továbbá
mazsola
szeletelt mandula
mák
kenéshez
1 tojás... |
|
2011-04-02 16:58:51 |
|
|
|
|
|
|
Foszlós kalács-teljes kiőrlésű
hozzávalók 4 főre
* 60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
* 4 dkg friss élesztő
* csipet só
* 5 db édeske, összetörve
* 10 dkg mazsola (elhagyható)
* 1 cs vaníliás cukor
* 6 dkg margarin
* 2 tojás
* 270 ml langyos tej
... |
2010-08-18 16:03:43 |
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg mazsola (elhagyható)
* 1 cs vaníliás cukor
* 6 dkg margarin
* 2 tojás
* 270 ml langyos tej
elkészítés
1. A langyos tejben felolvasztjuk a margarint.
2. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, átmossuk.
3. A lisztet a s... |
2010-08-18 09:06:33 |
|
|
|
|
|
|
... Süssina-t használok)
* 1/2 citrom reszelt héja
* nagyobb csipet só
* kb. 2 dl tej (a liszt minőségétől függően)
elkészítés
1. A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
2. Kis lábaskában f... |
2010-08-13 08:21:34 |
|
|
|
|