Regisztráció  Belépés
Bajai halászlé II.
Bajai halászlé II.

Hozzávalók 10 személynek:
5 kg hal, (3,5 kg ponty, 1,5 kg vegyes hal - márna, kárász, törpeharcsa)
1 kg vöröshagyma
10 dkg házi őrlésű csemege paprika
10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben

5-6 l víz
50-70 dkg házi gyufatészta



Elkészítés: A dunai...
2017-12-23 23:47:11
Szegedi (tiszai) halászlé
Szegedi (tiszai) halászlé

Hozzávalók

60 dkg tisztított ponty
60 dkg tisztított harcsa
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek őrölt szegedi fűszerpaprika
1 ek só
bors
1 db erős paprika


Elkészítés

A megtisztított halakat kifilézzük. A halfiléket feldarab...
2017-12-23 23:42:45
Tallóztam
... személyessé és meghitté.

A karácsonyi vacsoráról minden bizonnyal állíthatjuk, hogy háromnapos ünnepünk fénypontja. Azt gondolnánk, korábban ugyanolyan elterjedt és megszokott volt a halászlé, a rántott hal, a hideg sültek fogyasztása karácsonyeste, mint manapság. Egykor azonban szigorú böjti hagyományok kötődtek a december 24-i vacsorához.

A böjti szokások j...
2017-12-22 19:29:23
Munka és reggeli
... szalonkát.

Tyúktojást gombával,
sóskiflit homárral,
spenótot krémessel,
kocsonyát rétessel.

Kaporral meggylevest,
törkölyből egy felest,
halászlét egy üsttel,
pipadohányt füsttel.

Amikor jól lakom,
rám tör a szorgalom,
kapálok, kaszálok,
leülök, felállok...

Gyomlálom rózsatőm,
várom a sze...
2017-12-22 09:09:04
Csönd
... mai nap a téblábolásé, rendezgetésé. Tegnap volt a téli napforduló, most már várom a világosságot.
Főztem...
2017-12-22 08:22:55
A halászlé sztory
A halászlé a néprajzi szakirodalom szerint"hosszú lére eresztett halpaprikás", és még a 100 év előtti szakácskönyvek is"halpaprikásnak emlegették.
A fűszerpaprika mindennapos fűszerré válása és elterjedése után a XVIII. század második felétől szegények és gazdagok egyformán kedvelt eledelévé vált.

A halászlé első hiteles leírását Tolnából, a XIX....
2017-12-21 18:11:27
Munka és reggeli
... szalonkát.

Tyúktojást gombával,
sóskiflit homárral,
spenótot krémessel,
kocsonyát rétessel.

Kaporral meggylevest,
törkölyből egy felest,
halászlét egy üsttel,
pipadohányt füsttel.

Amikor jól lakom,
rám tör a szorgalom,
kapálok, kaszálok,
leülök, felállok...

Gyomlálom rózsatőm,
várom...
2017-12-19 21:39:20
Így nézett ki nagyanyáink korában a karácsonyi menü
... személyessé és meghitté.

A karácsonyi vacsoráról minden bizonnyal állíthatjuk, hogy háromnapos ünnepünk fénypontja. Azt gondolnánk, korábban ugyanolyan elterjedt és megszokott volt a halászlé, a rántott hal, a hideg sültek fogyasztása karácsonyeste, mint manapság. Egykor azonban szigorú böjti hagyományok kötődtek a december 24-i vacsorához.

A böjti szokások j...
2017-12-19 19:32:18
Magyarországon
... éttermet is ismerünk Budapesten, akik kifejezetten a házias, magyar ételeket kínálják, elmondásuk szerint épp úgy, “ahogy a nagymama készítette". Nálunk töltött káposzta és halászlé rendelhető, amely ez a karácsonykor leggyakrabban tálalt magyar ételek közé sorolhatóak.

Ha családodnak sincs már lehetősége a nagymama konyhájába összegyűlni vacsorakor, és időd...
2017-11-26 18:29:41
Tájak és ízek - Kirándulás a Fertő tónál
... ételein is megmutatkoznak a
különféle nemzetek konyhájának sajátos jegyei .
A helyiek gyakran fogyasztottak leveseket és halételeket
( például kapros zöldségleves , halászlé , sült halak ) .
a gombócfélék hosszú ideig a paraszti konyhák meghatározó ,
laktató és olcsó fogásai voltak .


********** Bédné Marika : 2017 . 11 .22 . 10 : ...
2017-11-22 10:30:03
1 2 3 4 .........................82 83 .............124 125 .............164 165 166 
Címkék: Bédné Marika, halászlé sztory, karácsonyi menü, megtisztított halakat, halfiléket feldarab, karácsonyi vacsoráról, hideg sültek, december 24-i, böjti szokások, téli napforduló, néprajzi szakirodalom, fűszerpaprika mindennapos, halászlé első, nagymama készítette&#8221, karácsonykor leggyakrabban, nagymama konyhájába, helyiek gyakran, gombócfélék hosszú, paraszti konyhák, magyarországon, megmutatkoznak, halpaprikásnak, szakácskönyvek, megtisztított, karácsonyeste, fűszerpaprika, leggyakrabban, fogyasztottak, karácsonykor, világosságot, rendezgetésé, szakirodalom, zöldségleves, kifejezetten, meggylevest, vöröshagyma, törpeharcsa, nagyanyáink, személyessé, pipadohányt, elterjedése, állíthatjuk, halpaprikás, gyufatészta, mindennapos, fogyasztása, téblábolásé, hagyományok, konyhájának, sorolhatóak, családodnak, halételeket, meghatározó, gombócfélék, összegyűlni, konyhájába, emlegették, elkészítés, rendelhető, napforduló, lehetősége, tisztított, karácsonyi, vacsoráról, törkölyből, vacsorához, vacsorakor, készítette, kirándulás,
© 2013 TVN.HU Kft.