Regisztráció  Belépés
Csönd
... mai nap a téblábolásé, rendezgetésé. Tegnap volt a téli napforduló, most már várom a világosságot.
Főztem...
2017-12-22 08:22:55
A halászlé sztory
A halászlé a néprajzi szakirodalom szerint"hosszú lére eresztett halpaprikás", és még a 100 év előtti szakácskönyvek is"halpaprikásnak emlegették.
A fűszerpaprika mindennapos fűszerré válása és elterjedése után a XVIII. század második felétől szegények és gazdagok egyformán kedvelt eledelévé vált.

A halászlé első hiteles leírását Tolnából, a XIX....
2017-12-21 18:11:27
Munka és reggeli
... szalonkát.

Tyúktojást gombával,
sóskiflit homárral,
spenótot krémessel,
kocsonyát rétessel.

Kaporral meggylevest,
törkölyből egy felest,
halászlét egy üsttel,
pipadohányt füsttel.

Amikor jól lakom,
rám tör a szorgalom,
kapálok, kaszálok,
leülök, felállok...

Gyomlálom rózsatőm,
várom...
2017-12-19 21:39:20
Így nézett ki nagyanyáink korában a karácsonyi menü
... személyessé és meghitté.

A karácsonyi vacsoráról minden bizonnyal állíthatjuk, hogy háromnapos ünnepünk fénypontja. Azt gondolnánk, korábban ugyanolyan elterjedt és megszokott volt a halászlé, a rántott hal, a hideg sültek fogyasztása karácsonyeste, mint manapság. Egykor azonban szigorú böjti hagyományok kötődtek a december 24-i vacsorához.

A böjti szokások j...
2017-12-19 19:32:18
Magyarországon
... éttermet is ismerünk Budapesten, akik kifejezetten a házias, magyar ételeket kínálják, elmondásuk szerint épp úgy, “ahogy a nagymama készítette". Nálunk töltött káposzta és halászlé rendelhető, amely ez a karácsonykor leggyakrabban tálalt magyar ételek közé sorolhatóak.

Ha családodnak sincs már lehetősége a nagymama konyhájába összegyűlni vacsorakor, és időd...
2017-11-26 18:29:41
Tájak és ízek - Kirándulás a Fertő tónál
... ételein is megmutatkoznak a
különféle nemzetek konyhájának sajátos jegyei .
A helyiek gyakran fogyasztottak leveseket és halételeket
( például kapros zöldségleves , halászlé , sült halak ) .
a gombócfélék hosszú ideig a paraszti konyhák meghatározó ,
laktató és olcsó fogásai voltak .


********** Bédné Marika : 2017 . 11 .22 . 10 : ...
2017-11-22 10:30:03
Milyen gyakran esztek halat? Milyen halat?
... kevesebbel is beérném.Már figyelem magam...
2017-11-16 23:55:52
Pénteken kezdődik a 16. Tihanyi Gardália
... ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, majd pedig borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Szintén a halászhagyományok jegyében rendeznek vasárnap a Viszhang-dombon halászlé- és halételfőző versenyt, melyre már több mint negyven nevezés érkezett - mondta a főszervező.
Péntek délután a szüreti menet útvonalán szoboravatással kezdődnek a programok, aztán ...
2017-11-02 20:54:11
Újabb nemzeti étkek
... négy változata bekerült a nemzeti ételek közé. A debreceni páros kolbász készülhet csak marhahúsból, csak sertéshúsból, sertés és marha vegyes húsból és bárányhúsból is.

BAJAI HALÁSZLÉ

A bajai halászlé egyedülálló, hagyományosan jellegzetese a gyufatészta, aminek használata a hajdani vízimolnároktól származik.

ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT

A ...
2017-10-19 10:21:17
Újabb nemzeti étkek
...

[kephttps://www.google.hu/imgres?img url=http%3A%2F%2Fwww.dehir.hu%2Fuplo ad%2Fimages%2Fwp_cikkek%2F2014%2Fpar oskolbasz09191.jpg&imgrefurl=http%3A %2F%2Fwww.dehir.hu%2Fdebrecen%2Fmost -meg-nem-az-de-hungarikum-lehet-a-de breceni-paros%2F2014%2F04%2F15%2F&do cid=yLfMDe2LkC94HM&tbnid=-H_H4QC_qXa XVM%3A&vet=10ahUKEwiHnsqCnvzWAhVFOBQ KHQ2OBngQMwgqKAUwBQ..i&w=560&h=280&h l=hu&bih=82...
2017-10-19 10:17:01
1 2 3 4 5 ..........................83 84 .............124 125 .............165 166 167 
Címkék: Tihanyi Gardália, Bédné Marika, BAJAI HALÁSZLÉ, ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT, halászlé sztory, karácsonyi menü, téli napforduló, néprajzi szakirodalom, fűszerpaprika mindennapos, halászlé első, karácsonyi vacsoráról, hideg sültek, december 24-i, böjti szokások, nagymama készítette&#8221, karácsonykor leggyakrabban, nagymama konyhájába, helyiek gyakran, gombócfélék hosszú, paraszti konyhák, tihanyi perjel, halászhagyományok jegyében, szüreti menet, nemzeti ételek, debreceni páros, bajai halászlé, hajdani vízimolnároktól, szoboravatással, kamillavirágzat, vízimolnároktól, obngqmwgqkauwbq, megmutatkoznak, magyarországon, szakácskönyvek, halpaprikásnak, borlovagrendi, fűszerpaprika, karácsonyeste, leggyakrabban, fogyasztottak, fparoskolbasz, hagyományosan, jellegzetese, bárányhúsból, karácsonykor, kifejezetten, világosságot, sertéshúsból, folytatódnak, zöldségleves, szakirodalom, rendezgetésé, pipadohányt, nagyanyáink, meggylevest, halpaprikás, személyessé, mindennapos, gyufatészta, elterjedése, egyedülálló,
© 2013 TVN.HU Kft.