|
|
|
... és elpárologtatjuk. Azután néhány megtisztított paradicsomot is belefőzünk.
Ezt követően először a valamivel szívósabb tintahalakat tesszük bele az edénybe, lassan puhítjuk őket, a halleves hozzáöntögetésével. Mintegy negyedóra múlva következnek a languszták, további 10 perc múlva a többi haldarab és az igen gondosan megmosott kagylók. (A legjobb, ha mérsékelt tűzön, egészen ... |
2010-11-04 04:12:57 |
|
|
|
|
|
|
I. ZUPPA DE PESCE
Hozzávalók tányéronként: 30 dkg nagy és kis hal, 10 dkg tintahal, egy marék kagyló, néhány rák, lehetőleg egy langusztafarok; olívaolaj, fokhagyma, víz, sűrített paradicsom, bors, zöldpaprika, petrezselyem, fehér kenyérszeletek.
Mély kondérban, amelyben bőséges olívaolaj forrong, megpirítunk szeletekre vágva egy fél fokhagymát, majd máris kivesszük a... |
|
2010-11-04 04:12:33 |
|
|
|
|
|
|
... Gennarót (Januariust) magasztalja, a zuppát meg úgy, ahogyan a zi' Teresa (Teréz Néne) híres éttermében készítik; Bari polgára szent Miklóst a három arany gömbjével hatalmasabbnak tartja, a hallevest meg hagymával sokkal ízletesebbnek. Ki-ki aszerint, mi volt gyermekkorának első ilyen élménye . . .
Róma nyelvét és a zuppát én magam sora Emma (sora = signora), jó házmesternéni... |
2010-11-04 04:12:01 |
|
|
|
|
|
|
... tálaljuk.
2. Lapos korong alakúra nyomva teflonedényben pici zsiradékon kisütjük, salátával tálaljuk.
3. Áztatott zsemlével készítve finom fasírt lesz belőle, de apró gombócként hallevesbe is főzhetjük, és gyerekeknek is adhatjuk.
Csontritkulás
Mellőzzük: a dohányzást, kávét, zsíros ételeket. Csonttáplálók: tej, tejtermékek, olajos hal, mák, mogyoró, diób... |
|
2010-10-24 12:39:52 |
|
|
|
|
|
|
... túrós ételek
Kurkuma
mártások,
ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
Levendula
hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)
Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek,
halak, vadak, csirk... |
|
2010-10-09 10:47:56 |
|
|
|
|
|
|
Tárkonyos halleves
Hozzávalók: 600 g pontyfilé, 80 g vöröshagyma, 200 g sárgarépa, 200 g petrezselyemgyökér, 100 g zeller, 20 g liszt, 50 g vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 150 g zöldborsó, só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet
Elkészítése: A filéket beirdaljuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük. A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagym... |
2010-09-20 16:54:07 |
|
|
|
|
|
|
Tápéi halleves
A 40 dkg tisztított és 3 cm széles darabokra vágott pontyszeleteket sózzuk és kb. 1/2 órán át, állni hagyjuk. Közben egy nagyobb lábasban 10 dkg finomra vágott vöröshagymát 5 dkg zsíron megfonnyasztunk, majd kevés liszttel meghintjük. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd 2 evőkanál pirospaprikát adunk hozzá, és 1 1/2 liter vízzel felengedjük. Ugyancsak hozzáadju... |
2010-09-03 05:56:13 |
|
|
|
|
|
|
Marosmenti halleves
Hozzávalók: 3 kg többféle hal és halfej, 2 kg hal egészben, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zöldpaprika, 3 fehérrépa, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 1 kg burgonya, bazsalikom, sáfrány, petrezselyemzöldje, laska tészta, 1 sárgarépa, 1 kiskanál szemes bors, 1 zellergyökér.
Bográcsban, olajon finomra vágott vöröshagymát szőkére pirítunk, maj... |
2010-09-01 20:51:07 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg szálkamentes hal, 10 dkg hagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 2 zöldpaprika, 10 dkg friss paradicsom, 3 dl tejföl, 2-3 kávéskanál pirospaprika, 1 babérlevél, őrölt bors, só, 3 tojássárgája.
Elkészítése: A hal fejét levágjuk, a halat megtisztítjuk, a húsát lefejtjük a csontról, és feldaraboljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, megsózzuk... |
2010-08-29 17:23:30 |
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
600 g pontyfilé, 80 g vöröshagyma, 200 g sárgarépa, 200 g petrezselyemgyökér, 100 g zeller, 20 g liszt, 50 g vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 150 g zöldborsó, só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet
Elkészítése:
A filéket beirdaljuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük. A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát f... |
2010-08-25 19:54:16 |
|
|
|
|