Belépés
Tudni illik... Hungarikumok.
Pemetefű cukorka

Réthy Béla (1862-1935) gyógyszerész nevéhez köthető a cukorka
megalkotása, aki 1892-ben kezdte el gyártani a gyógyhatású, korong alakú
édességet. A gyógyszerész próbálkozását hamarosan siker koronázta, és már az
1896-os Millenniumi Kiállításon oklevelet vehetett át találmányáért. Sikerének
híre rövid idő alatt eljutott az Osztrák-Magy...
2013-02-06 12:11:42
Tudni illik... Hungarikumok.
Gundel Károly
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a palacsinták királya a Gundel palacsinta,
melynek megalkotója és névadója Gundel Károly (1883-1956) volt.
Palacsintájának titka az egyedi recept, a különleges töltelék (diós, citromhéjas,
rumos, mazsolás) és a selymes tejszínes csokoládés öntet, melyet flambírozás
nélkül tálalnak fel. A kissé átpirított Gundel ...
2013-02-05 10:35:25
Tudni illik... Hungarikumok.
Gerbaud Emil
Gerbaud Emil (1854-1919) nem magyar származású, mivel Genfben
született, egy nagyhírű cukrászdinasztia leszármazottjaként, ennek ellenére
hazánkban vált világhírűvé. A kontinens számos cukrászüzemét végigjárta,
mígnem úgy döntött, hogy 1884-ben elfogadja Kugler Henrik meghívását
— akinek nem volt utódja, akire rábízhatta volna nagyhírű cu...
2013-02-04 10:41:19
Tudni illik... Hungarikumok.
Rákóczi János
A közhiedelemmel ellentétben nincs semmi köze a Rákóczi túrósnak a
,,nagyságos fejedelemhez", mivel a patinás hangzású név mögött a felsőleperdi
születésű Rákóczi János (1897-1966) mesterszakács rejtőzik, aki megalkotta a
múlt század elején e csodát. Rákóczi a kor szokásának megfelelően mesterútra
indult, és Franciaországban tökélet...
2013-02-03 11:10:54
Tudni illik... Hungarikumok.
A Ásvány-, gyógy- és hévizeink
Földrajzi tanulmányaiból mindenki tudhatja, hogy a Kárpát-medence
rendkívül gazdag ásvány-, gyógy- és hévizekben. Magas hőfokú hévizeinket
(balneológiai szempontból a 20 °C fölötti víz sorolható ide) nagyrészt a vékony
és erősen szabdalt medencealjzatnak köszönhetjük, melynek következtében a
geotermikus gradiens értéke hazánkb...
2013-02-02 09:16:32
Tudni illik... Hungarikumok.
Unicum
A legenda szerint a ,,kalapos király" (II. József) amikor 1790-ben
megkóstolta egyik orvosának, dr. Zwacknak az emésztést elősegítő,
gyógynövényekből összeállított gyomorkeserűjét, akkor a következőket
mondotta: ,,Dr. Zwack, das ist ein Unicum." (Zwack úr, ez unikum!) - aki
ezáltal nevet is adott a nedűnek. Zwack József 1840-ben, Buda...
2013-02-01 10:48:05
Minikönyvekből nyílt állandó kiállítás a Széchényi Könyvtárban
... kiadványt nem a kiállítási tárlókban helyeztek el, hanem az olvasók számára szabadon elérhetővé tették. 248 darab külföldi könyvecskével is gyarapodott a könyvtár gyűjteménye, ezek között hungarikumok is akadnak.
"A nemzeti könyvtár mintegy nyolcmilliós állományával összevetve a minikönyv-gyűjtemény darabszáma nem tűnik jelentősnek. De ha a befogadás előtt birtokunkban lévő 2...
2013-01-31 18:32:31
Elfogadták az első hivatalos hungarikum listát
...
A Hungarikum Bizottságot a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény hívta életre.
A bizottság idei első ülésén csütörtökön hagyta jóvá azt a jegyzéket, amely számba veszi a külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket.
A litán szerepel például a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Ho...
2013-01-31 17:52:19
Tudni illik... Hungarikumok.
Pálinka
Ősi italunk, mely az elmúlt évszázadok alatt hűséges társává vált a
magyar embernek jóban s rosszban. Hazánkban a pálinka az 1300-as években
kezdett elterjedni, azonban akkor még aqua vitae-nek (az élet vize) nevezték,
majd később, Mátyás idején crematum-ként illetve crematura-ként illették.
A pálinka szó a 17. század környékén jelent meg nyelvünkbe...
2013-01-31 14:20:56
Illik tudni... Hungarikumok.
Fröccs
A szódavíznek köszönhetően van egy olyan italunk, amit nekünk
köszönhet a világ: ez bizony a fröccs. Sokan lenézik és kissé kommersz italnak
tartják, holott rendkívül egészséges, mely nem arra való, hogy megrészegedjék
tőle az ember, hanem a meleg, fülledt nyári napokon hűsítsen, s az emésztést
elősegítse. Attól függően, hogy mi a ,,célunk”...
2013-01-30 12:57:52
1 2 3 ........31 32 ....46 47 .50 51 52 ..61 62 63 
Címkék: Széchényi Könyvtárban, Réthy Béla, Millenniumi Kiállításon, Gundel Károly, Gerbaud Emil, Kugler Henrik, Rákóczi János, Zwack József, Hungarikum Bizottságot, első hivatalos, gyógyszerész próbálkozását, palacsinták királya, egyedi recept, különleges töltelék, selymes tejszínes, kissé átpirított, nagyhírű cukrászdinasztia, kontinens számos, közhiedelemmel ellentétben, patinás hangzású, legenda szerint, emésztést elősegítő, kiállítási tárlókban, olvasók számára, könyvtár gyűjteménye, nemzeti könyvtár, befogadás előtt, magyar nemzeti, hungarikumokról szóló, bizottság idei, külön elbírálás, törvény erejénél, litán szerepel, mohácsi busójárás, matyó népművészet, elmúlt évszázadok, 1300-as években, élet vize, szódavíznek köszönhetően, olyan italunk, cukrászdinasztia, gyógynövényekből, franciaországban, medencealjzatnak, gyomorkeserűjét, hungarikumokról, palacsintájának, tanulmányaiból, minikönyvekből, megrészegedjék, közhiedelemmel, következtében, könyvecskével, találmányáért, mesterszakács, próbálkozását,
© 2013 TVN.HU Kft.