|
|
|
Pemetefű cukorka
Réthy Béla (1862-1935) gyógyszerész nevéhez köthető a cukorka
megalkotása, aki 1892-ben kezdte el gyártani a gyógyhatású, korong alakú
édességet. A gyógyszerész próbálkozását hamarosan siker koronázta, és már az
1896-os Millenniumi Kiállításon oklevelet vehetett át találmányáért. Sikerének
híre rövid idő alatt eljutott az Osztrák-Magy... |
2013-02-06 12:11:42 |
|
|
|
|
|
|
Gundel Károly
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a palacsinták királya a Gundel palacsinta,
melynek megalkotója és névadója Gundel Károly (1883-1956) volt.
Palacsintájának titka az egyedi recept, a különleges töltelék (diós, citromhéjas,
rumos, mazsolás) és a selymes tejszínes csokoládés öntet, melyet flambírozás
nélkül tálalnak fel. A kissé átpirított Gundel ... |
|
2013-02-05 10:35:25 |
|
|
|
|
|
|
Gerbaud Emil
Gerbaud Emil (1854-1919) nem magyar származású, mivel Genfben
született, egy nagyhírű cukrászdinasztia leszármazottjaként, ennek ellenére
hazánkban vált világhírűvé. A kontinens számos cukrászüzemét végigjárta,
mígnem úgy döntött, hogy 1884-ben elfogadja Kugler Henrik meghívását
— akinek nem volt utódja, akire rábízhatta volna nagyhírű cu... |
2013-02-04 10:41:19 |
|
|
|
|
|
|
Rákóczi János
A közhiedelemmel ellentétben nincs semmi köze a Rákóczi túrósnak a
,,nagyságos fejedelemhez", mivel a patinás hangzású név mögött a felsőleperdi
születésű Rákóczi János (1897-1966) mesterszakács rejtőzik, aki megalkotta a
múlt század elején e csodát. Rákóczi a kor szokásának megfelelően mesterútra
indult, és Franciaországban tökélet... |
|
2013-02-03 11:10:54 |
|
|
|
|
|
|
A Ásvány-, gyógy- és hévizeink
Földrajzi tanulmányaiból mindenki tudhatja, hogy a Kárpát-medence
rendkívül gazdag ásvány-, gyógy- és hévizekben. Magas hőfokú hévizeinket
(balneológiai szempontból a 20 °C fölötti víz sorolható ide) nagyrészt a vékony
és erősen szabdalt medencealjzatnak köszönhetjük, melynek következtében a
geotermikus gradiens értéke hazánkb... |
|
2013-02-02 09:16:32 |
|
|
|
|
|
|
Unicum
A legenda szerint a ,,kalapos király" (II. József) amikor 1790-ben
megkóstolta egyik orvosának, dr. Zwacknak az emésztést elősegítő,
gyógynövényekből összeállított gyomorkeserűjét, akkor a következőket
mondotta: ,,Dr. Zwack, das ist ein Unicum." (Zwack úr, ez unikum!) - aki
ezáltal nevet is adott a nedűnek. Zwack József 1840-ben, Buda... |
2013-02-01 10:48:05 |
|
|
|
|
|
|
... kiadványt nem a kiállítási tárlókban helyeztek el, hanem az olvasók számára szabadon elérhetővé tették. 248 darab külföldi könyvecskével is gyarapodott a könyvtár gyűjteménye, ezek között hungarikumok is akadnak.
"A nemzeti könyvtár mintegy nyolcmilliós állományával összevetve a minikönyv-gyűjtemény darabszáma nem tűnik jelentősnek. De ha a befogadás előtt birtokunkban lévő 2... |
2013-01-31 18:32:31 |
|
|
|
|
|
|
...
A Hungarikum Bizottságot a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény hívta életre.
A bizottság idei első ülésén csütörtökön hagyta jóvá azt a jegyzéket, amely számba veszi a külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket.
A litán szerepel például a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Ho... |
2013-01-31 17:52:19 |
|
|
|
|
|
|
Pálinka
Ősi italunk, mely az elmúlt évszázadok alatt hűséges társává vált a
magyar embernek jóban s rosszban. Hazánkban a pálinka az 1300-as években
kezdett elterjedni, azonban akkor még aqua vitae-nek (az élet vize) nevezték,
majd később, Mátyás idején crematum-ként illetve crematura-ként illették.
A pálinka szó a 17. század környékén jelent meg nyelvünkbe... |
2013-01-31 14:20:56 |
|
|
|
|
|
|
Fröccs
A szódavíznek köszönhetően van egy olyan italunk, amit nekünk
köszönhet a világ: ez bizony a fröccs. Sokan lenézik és kissé kommersz italnak
tartják, holott rendkívül egészséges, mely nem arra való, hogy megrészegedjék
tőle az ember, hanem a meleg, fülledt nyári napokon hűsítsen, s az emésztést
elősegítse. Attól függően, hogy mi a ,,célunk”... |
2013-01-30 12:57:52 |
|
|
|
|