|
|
|
... megfuttatják egy csipet cukorral. A lisztbe teszik a kovászt,
az olajat, és langyos sós tejjel lágyabb tésztát dagasztanak. A tetejét meghintik
liszttel, ruhával letakarják, kb. 1 órát kelesztik. Ha már kétszeresére megkelt,
tenyérnyi darabokra vékonyan kihúzzák, forró olajban, de lassú lángon sütik,
először az egyik, majd a másik oldaláról. Hideg olajba so... |
2016-02-24 14:13:15 |
|
|
|
|
|
|
... perces pihenőt beiktatni, és csak azután nekiállni a dagasztáshoz. A tészta így kellő időt kap ahhoz, hogy felszívja a nedvességet, levegőssé, rugalmassá váljon.
3. Ezután következik a kelesztés. Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva pihentetjük a tésztát. Friss élesztő esetén általában fél óra elegendő, de ha a szárított változatot használjuk, akkor ez az idő egy kicsit ... |
|
2016-02-20 08:43:50 |
|
|
|
|
|
|
... gyors, határozott, erőteljes mozdulatokkal, így ugyanis kellőképpen levegős lesz a tészta. Akkor jó, ha a tészta elválik a fakanáltól és a tál falától is és szép fényes lesz.
A kelesztés előtt vékonyan hintsük meg liszttel, ez ugyanis megakadályozza a párásodást. Az ideális kelesztési hőmérséklet 27-30 fok, de az is megfelel, ha vastagon bebugyoláljuk, hogy megőrizze a ... |
2016-02-08 20:21:27 |
|
|
|
|
|
|
... tölcséreinket. Alaposan kidolgozzuk a tésztánkat és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk (kb. 20 perc). Amikor szépen feljön a tésztánk, újból átgyúrjuk, ezzel a levegőt kipréseljük belőle. Újbóli kelesztés következik (kb. 20 perc).
Sütőt 180°C-ra légkeverésre állítjuk. Ha a tészta másodszorra is megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk és pizzavágó segítségével 2 cm-es csí... |
|
2016-02-04 12:28:37 |
|
|
|
|
|
|
... fóliát.
8
Kézzel átgyúrom és egy sütőpapírral bélelt jénaiba teszem. Lefröcskölöm vízzel a tésztát és a jénai tetejét. Majd ráteszem a jénai tál tetejét, letakarom konyharuhával és fél órát még... |
|
2016-02-04 07:13:13 |
|
|
|
|
|
|
... feltekerjük és egymástól kisebb távolságra tepsibe tesszük. Amíg sülnek, szépen meg fognak nőni a kiflik. 180 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.
... |
2016-02-02 22:08:01 |
|
|
|
|
|
|
Házi tejes kifli kelesztés nélkül
Hozzávalók
35 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg puha vaj
1 tk só
1 kk cukor
Tetejére:
1-2 ek langyos tej
Elkészítés
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe daraboljuk, rászórunk egy kiskanál cukrot, és félretesszük ... |
2016-01-29 22:58:30 |
|
|
|
|
|
|
... a lisztet megsózom, és azt is hozzákeverem. Utána alaposan dagasztom a tésztát. A fánktészta akkor jó, ha tele van fényes, apró hólyagokkal.
A tésztát meleg helyiségben addig kelesztem, amig térfogatának a kétszeresére nem duzzad. Ezután óvatosan ráhelyetem a finoman belisztezett gyúródeszkára, és lisztes kézzel hüvelykujj vastagságúra lapitom. Lisztbe mártott fánkszagg... |
2016-01-29 13:29:29 |
|
|
|
|
|
|
... kg főtt krumpli
2 kis pohár tejfől
pici olaj
tej, csipet cukor ( az élesztőhöz)
teáskanálnyi só
Szokásos módon összedolgozzuk a hozzávalókat. Utána 1 órás kelesztés, lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, közepes kiszúróval szaggatjuk. Tojással lekenjük, szép sárgára sütjük.
Lehet muffin tepsiben is sütni, szépen megnőnek és nem dőlnek el a ... |
2016-01-28 09:52:14 |
|
|
|
|
|
|
... hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. M... |
2016-01-23 21:07:14 |
|
|
|
|