|
|
|
... sót, maradék cukrot, majd a tojások és a felfuttatott élesztő hozzáadása után dagasztani kezdem. Közben az olvasztott vajat /margarint kis adagokban adagolom hozzá. A tésztát duplájára kelesztem, közben a töltelék hozzávalóit alaposan elkeverem.
A megkelt tésztát 3 cipóra osztom, letakarva hagyom 15 percig pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtom. A töltel... |
2024-01-24 23:03:57 |
|
|
|
|
|
|
... legyen. Ez nekem kb 2 evőkanálnyi volt. Alaposan begyúrom a tésztát és egy tálba teszem. Lefedem folpackkal és a hűtőben pihentetem éjszaka.
3 ,Másnap kinyújtom, és 1x hajtogatom. Kelesztem 15 percet. Kinyújtom és kb 2cm vastag darabokat szaggatok. Sütőpapírozott tepsibe pakolom és megkenem a tetejüket tojással. Rárakom a maradék füstölt és trappista sajtot és 180°C-os sütőb... |
|
2023-12-23 19:42:00 |
|
|
|
|
|
|
... ragacsos tésztát kell kapnunk! Ne ragadjon nagyon, csak egy kicsit. Ha nem megfelelő az állaga, akkor pici liszt vagy pici olaj hozzáadásával korrigáljunk rajta.
Letakarva kb. 20 percig kelesztjük.
Kelesztés után egy kerek pizzasütő formába vagy egy pici olajjal kikent tepsibe egyengetjük a tésztát, és ízlés szerint megpakoljuk feltéttel.
Előmelegített 180 fokos l... |
2023-02-21 21:12:14 |
|
|
|
|
|
|
... cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a zsírt és alaposan elmorzsoljuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, amivel könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapunk.
Kelesztés nélkül kissé lisztezett deszkára tesszük a tésztát és kb fél cm vastagra kinyújtjuk.
Egy kb 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A leeső részeke... |
|
2023-01-10 16:43:38 |
|
|
|
|
|
|
... öntök hozzá, hogy jó laza tészta legyen. Egy evőkanál étolaj- hogy puha legyen, -egy evőkanál ecet, hogy ne morzsálódjon! Aztán addig dagasztom még elválik az edény falától.
Pihentetem kelesztő tálban 30 percet, vagy egyéb tálban 45 percet.
Aztán átgyúrom, formába teszem (kapcsos tortaforma) és abban is pihen letakarva fél órát. Forró sütőben sütöm kb fél órát! (Sima gáz... |
|
2022-11-23 16:53:00 |
|
|
|
|
|
|
... olajat.
Dagasztás 5 perc, bele a sót és az olajat.
Jól kidagasztja a gép ,kb
6 perc.
Olajos felületen kinyújtom a tésztát
összehajtom
2 részre vágom .
20 p kelesztés
Kocka alakúra nyújtom
bármivel meg lehet tölteni.
Én mos maradék csokoládéval, szórtam meg.
Az egyik végére tettem a csoki maradékot, a másik
végét bevagdo... |
2022-11-22 16:40:31 |
|
|
|
|
|
|
...
Kelesztés nélkül azonnal készíthető
Hozzávalók: ( 3 rúd lesz a tésztából )
1 pohár tejföl ( 2 dl )
1 pohár sertés zsír ( 2 dl )
2 egész tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 cs élesztő ( 5 dkg )
kb 50-60 dkg liszt
Kenéshez :1 tojás
Töltelékhez:
1 üveg szilvalekvár
Elkészítés:
Egy 2 dl-es pohárb... |
2022-09-21 20:18:04 |
|
|
|
|
|
|
... foglal ma is mindnyájunk szívében.
S e három szín együtt, nézd, maga az élet!
Aranybúza lisztje, s víz kell a kenyérhez
(majd kevéske sóval ízesebbé téve
dagasztva, kelesztve vár a kemencére),
s a tűz izzó hője, amely majd átjárva
roppanó kérget süt hasára, hátára.
Állj meg, átutazó, állj meg, fáradt vándor!
Gyűjts hitet magadba e pompás hat... |
2022-08-20 08:23:49 |
|
|
|
|
|
|
... foglal ma is, mindnyájunk szívében.
S e három szín együtt, nézd, maga az élet!
Aranybúza lisztje, s víz kell a kenyérhez
(majd kevéske sóval ízesebbé téve
dagasztva, kelesztve vár a kemencére),
s a tűz izzó hője, amely majd átjárva
roppanó kérget süt hasára, hátára.
Állj meg, átutazó, állj meg, fáradt vándor!
Gyűjts hitet magadba e pompás ha... |
2022-07-01 08:31:48 |
|
|
|
|
|
|
Mindennapi kenyerünk!!!
sütés előtti est
40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz ebből galuska szerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig...
másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz...összedagasztani én géppel de lehet kézzel... akko... |
2022-06-11 13:24:15 |
|
|
|
|