Belépés
Húsvét vasárnapi népszokásaink

Húsvét vasárnapi népszokásaink

Az ételszentelés egyes helyeken nagyszombaton történik vagy a húsvét vasárnapi misére mennek a hívek letakart kosárral. A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését Csíkszeredában tartják, ahol több ezren gyűlnek össze a templom elő...
2024-03-31 16:52:32
Fahéjas fátyol bögrésen


A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
- 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
- 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
- 1 púpos evőkanál kristálycukor
- 5 ...
2023-11-26 17:47:45
Pudingos-túrós csiga
Hozzávalók:

Tészta:

45 dkg liszt
2 dl tej (langyos)
8 dkg kristálycukor
5 dkg margarin (olvasztott)
1 cs élesztő
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
csipet só

Töltelék:

25 dkg túró
3 dl tej
mazsola (ízlés szerint)
1 kisebb citrom lereszelt héja
1 cs vanília ízű főzős pudingpor
10 dkg...
2023-10-27 10:44:43
Debreceni fonatos
...2 dkg élesztő
3 ek cukor
2,5 dl tej
50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
1 csipet só
1 db tojássárgája
5 dkg vaj
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
vaníliás porcukor

ELKÉSZÍTÉS

Egy pohárba morzsoljuk a friss élesztőt, rászórunk egy nagy csipetnyi cukrot.
Öntünk rá langyos tejet, összekeverjük, és hagyjuk felfutn...
2023-10-22 08:08:44
Diós-fahéjas háromszögek kelt tésztából



500 g búza finomliszt ,300 ml tej,1 ev. kanálkristálycukor
1 db tojásfehérje,70 g vaj,20 ...
2023-09-03 10:47:50
A tuti tipp

Ég a gyomrod, lángol a torkod? Gyomorsav az oka.
Ne vegyél drága pénzért savlekötőt, van jobb: krumplit vegyél, mosd meg, szárítsd le egy papírtörlővel és tedd be a sütőbe, süsd addig míg hústű bele nem megy. Vedd ki a sütőből tedd egy műanyag tálba, aminek az aljába ko...
2023-05-25 17:08:30
Bécsi kuglóf
Hozzávalók
500 g finomliszt
35 g friss élesztő
125 ml tej (langyos)
150 g cukor
5 db tojás
1 csipet só
125 ml habtejszín
75 g mazsola
4 ek rum
150 g vaj
1 db

citrom
2 ek porcukor ( a díszítéshez)

Elkészítés
A mazsolát beáztatjuk a rumba. A citrom héját lereszeljük. A vajat megolvasztjuk.
A l...
2023-01-19 15:37:04
Ostoros kalács
Hozzávalók 35 x 13 cm-es formához


A tésztához

500 g liszt
30 g élesztő
330-350 ml tej
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás

A kencéhez

200 g vaj
150 g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 evőkanál kakaópor

A kenéshez

1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Elké...
2021-12-01 22:02:23
Pihe puha almás pite
Hozzávalók:

4 tojás sárgája
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
30 dkg liszt
50 ml tej
1 kk cukor
1 csipet só

A tetejére:

1 db felvert tojás

A töltelék hozzávalói:

1,5 kg alma
cukor ízlés szerint
1 kk őrölt fahéj
40 gr vaníliás pudingpor
1 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:...
2020-09-05 15:24:24
Ez a legfinomabb házi kenyér!
Nagyon finom, puha, és nem morzsolódik.

Ennek a kenyérnek nagyon egyszerű az elkészítése, és az íze össze sem hasonlítható a boltban vásárolt kenyérével.

Hozzávalók:

500 g liszt
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
260 - 270 ml víz (langyos legyen)
1 tasak porélesztő (7 g)
40 g vaj
1 db tojás vagy 1 - 2 evőkanál ...
2020-03-31 10:22:48
1 2 3 ..............................94 95 ...............142 143 ...............188 189 190 
Címkék: tuti tipp, legfinomabb házi, ételszentelés egyes, húsvét vasárnapi, hívek letakart, pohárba morzsoljuk, friss élesztőt, nagy csipetnyi, sütőből tedd, műanyag tálba, mazsolát beáztatjuk, citrom héját, vajat megolvasztjuk, töltelék hozzávalói, kenyérnek nagyon, boltban vásárolt, ételszentelését, csíkszeredában, vaníliakivonat, népszokásaink, nagyszombaton, megolvasztjuk, kristálycukor, összekeverjük, papírtörlővel, rupanerkonyha, ételszentelés, tojássárgája, zsemlemorzsa, tojásfehérje, hasonlítható, legfinomabb, háromszögek, lereszeljük, díszítéshez, elkészítése, morzsolódik, olvasztott, elkészítés, hozzávalók, kávéskanál, morzsoljuk, beáztatjuk, habtejszín, porélesztő, savlekötőt, finomliszt, legnagyobb, kenyérével, hozzávalói, nyújtáshoz, tálaláshoz, tésztából, szárított, vasárnapi, pudingpor, lereszelt, rászórunk, tésztához, gyomorsav, teáskanál, debreceni, csipetnyi, kenyérnek, evőkanál, bögrésen, egyszerű, megfelel, frissnek, szokásos, élesztőt,
© 2013 TVN.HU Kft.