|
|
|
* 50 dkg laskagomba
* só
* bors
* olívaolaj
* 1 csokor bazsalikom
* 4-5 gerezd fokhagyma
* 3-4 ek citromlé
* 3-4 ek fehérbor (el is hagyható)
elkészítés
1. Egy tűzálló tálba vagy tepsire... |
2010-08-16 14:34:28 |
|
|
|
|
|
|
...
hozzávalók 4 főre
* 50 dkg laskagomba
* só
* bors
* olívaolaj
* 1 csokor bazsalikom
* 4-5 gerezd fokhagyma
* 3-4 ek citromlé
* 3-4 ek fehérbor (el is hagyható)
elkészítés
1. Egy tűzá... |
|
2010-08-16 10:41:37 |
|
|
|
|
|
|
Késői laskagomba
Jellemzés: Élő fán és faanyagon termő, féloldalas kalapú gomba. Kalapja többnyire szürke, lefutó lemezei és tönkje fehér.
Kalap: Kissé domború, kagylószerű, majd lapos, féloldalas, kajla. Néha kicsi, 2-10 cm, máskor igen nagyra, 35 cm-ig megnő. Fiatalon a széle begöngyölt. A kalapok eme... |
2010-08-15 23:42:10 |
|
|
|
|
|
|
Csoportosan nyelvszerű, levelesen összetett, felfelé fordított kagyló alakú gomba, színe kékesszürke, barna vagy fekete, és erre, valamint termőhelyére, termésének az idejére utal legtöbb népi neve.
Rántva szokták megkészíteni a laskagombát, mint a bécsi szeletet, krumplipürével és mézben elt... |
|
2010-08-13 22:06:54 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
* 50 dkg laskagomba
* 1 db vöröshagyma
* 10 dkg madársaláta (jó másféle zöldsaláta is)
* 1 db radicchio (lilasaláta)
* 5 evőkanál olívaolaj
* 3 evőkanál ecet
* 2 teáskanál szarvasgombás fokhagymapesztó
* só, bors ízlés szerint
* étolaj a laskagomba sütéséhez
Elkészítés:|... |
|
2010-08-12 10:06:44 |
|
|
|
|
|
|
Az ízletes tőkegomba kalapja 4-5, néha 8 centiméter átmérőjű. Felbőre sima és nyirkos tapintású. Csapadékos időben a termőtest sok vizet képes felvenni, ami a kalap színét megváltoztatja. Nedvesen piszkos sárgásbarna vagy fahéjbarna, szárazon halványabb. A tönk hosszúsága eléri a 6-10 centimétert, aránylag vékony, ... |
2010-08-10 23:26:15 |
|
|
|
|
|
|
A nagy őzlábgomba /Macrolepiota procera/ feltűnő külsejű, nagyméretű, kalapra és tönkre tagolt fehér lemezes termőrétegű gomba. Az idős példányok lemezei barnásan színeződnek, foltosodnak. A fiatal termőtest dobverő-szerű. A viszonylag kis kalapképződmény megnyúlt tönkön található, majd a kalap is fejlődésnek... |
2010-08-10 23:22:09 |
|
|
|
|
|
|
Jellemzés: Tölcsér alakú, de szabálytalan, kalapszerűen kiszélesedő felső része fodros szélű. Közepes termetű, tojás- sárga színű gomba. Termőrétege ráncos, eres (nem lemezes).
Kalap: A gomba olyan, mint egy telt tölcsér. A kalaprésze többnyire domború, hullámosan lapos, csak néha tölcséres, 3-10 cm szé... |
2010-08-10 23:19:23 |
|
|
|
|
|
|
... Köretként főtt rizst kínálunk mellé.
Sajttal és gombával töltött karaj
Hozzávalók 4 személyre:
o 60 dkg csontos karaj
o 20 dkg laskagomba
o 20 dkg kéksajt
o 2 gerezd fokhagyma
o só
o olaj
Mesteri töltött húsok: 5 szuper recept
A gomba szárát levágjuk, majd viszon... |
2010-07-27 16:25:49 |
|
|
|
|
|
|
...
Számtalan gombafajta létezik, megkülönböztetjük a vadon termő és a termesztett gombákat. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. Felhasználása változatos: ízesíthetjük vele a leveseket, adhatjuk salátákhoz, húsokhoz, mártásokhoz, szendvicsekh... |
2010-07-02 23:05:01 |
|
|
|
|