|
|
|
... 4 ek. olaj, 15 dkg túró, 1 doboz tejföl, 2 ek. sütőpor, só.
Töltelék: 50 dkg darált hús, 1 tojás, só, őrölt pirospaprika, őrölt bors, paprikakrém, reszelt sajt.
Elkészítés: A lisztet a tejjel, olajjal, túróval, sütőporral, tejföllel, sóval öszszekeverjük. Az így kapott tésztát vékonyra sodorjuk, megtöltjük töltelékkel, megszórjuk reszelt sajttal, és feltekerjük. A tekerc... |
2006-12-31 00:54:06 |
|
|
|
|
|
|
... krémhez: 2,5 dl tej, 3 dkg daraliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 18 dkg vaj, 18 dkg porcukor.
A tojássárgáját és a porcukrot 20 percig keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, és a darált dióval a tésztához vegyítjük.
Kikent, kilisztezett tortaformában, előmelegített sütőben lassan megsütjük... |
|
2006-12-31 00:43:41 |
|
|
|
|
|
|
... repedések nagyobbak, hamus vízzel forrázzuk ki többször, és azután töltsük tele hideg vízzel! Vizet ne hagyjunk benne napokig állni!
Tésztagyúrás
A kellő mennyiségű lisztet átszitáljuk, és a gyúródeszka közepére halmozzuk fel. A dombocska közepére kezünkkel kis mélyedést vájunk. Ebbe ütjük bele a tojást, kis sót is teszünk bele, azután kevés vizet, úgyhogy jo... |
2006-12-30 00:42:32 |
|
|
|
|
|
|
... annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, felforraljuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Főzési ideje egy-másfél óra.
4. A tölteléket és az oldalast kiszedjük, 3 dl tejfölhöz kevés lisztet keverünk, hozzáöntjük a káposztához, jól elkeverjük, felforraljuk, utánaízesítjük. Visszateszszük a tölteléket, és a kolbásszal fedő alatt a tűzhely szélén melegen tartjuk.
5. Tálal... |
|
2006-12-30 00:37:43 |
|
|
|
|
|
|
... megfuttatjuk. Vizet öntünk hozzá. A fogasfilét apróra vágjuk. A zsemlét tejszínbe áztatjuk, a kaprot szintén apróra vágjuk. A keverőtálba tesszük a fogast, a fokhagymát, a zsemlét, a tojást, a lisztet, így összekeverjük, majd formázzuk és megfőzzük: ebből lesz a gombóc. Amikor felforrt a leves, rántást készítünk, beletesszük a levesbe. Citromot csepegtetünk bele, és egy kevés tejs... |
|
2006-12-29 00:41:06 |
|
|
|
|
|
|
... csinálhatunk túl gyakran. Ilyen például a sütisütés. Na, az nem volt ma egyszerű, mert új recept szerint csinálta a mézest, és lelágyult a tészta. Menekültem a konyhából! Csapkodta a lisztet és azt kiabálta, hogy kidobja az ajtón az egészet! Szerencsére Juli (Nyu barátnője) és az anyukája épp jókor érkeztek, és a kiakadást egy hatalmas nevetés váltotta fel. Juli azt mondta, ... |
2006-12-26 19:49:36 |
|
|
|
|
|
|
... összedolgozáshoz
1. Összekeverjük a tésztához a margarint, a tojás sárgáját, a 14 kanál tejet, és a cukrot (persze ez porcukor legyen), majd fél órát állni hagyjuk.
2. Közben összekeverjük a lisztet és a sütőport.
3. Összegyúrjuk a fél óra elteltével az egészet.
A tésztából dió nagyságú gömböket formálunk, amiket 3 cm távolságonként rakunk egymástó... |
2006-12-22 21:15:26 |
|
|
|
|
|
|
... tej
ízlés szerint baracklekvár, darált dió vagy mák a töltelékhez
kb. 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, a tejfölt és annyi tejet, hogy összeálljon.
Hagyjuk egy órát pihenni.
3 mm vastagra kinyújtjuk, és pogác... |
2006-12-22 14:56:43 |
|
|
|
|
|
|
... fertályóra alatt?
-Már hogyne tudnám, lurkó!- vágta rá sértődötten az angyalunk.
-No hát akkor, te angyalfi, szaladj, és hozzad a következőket:
egy rész búzalisztet a Duna-Tisza-közéről,.
Egy rész rozslisztet a Felvidékről,
Egy harmadik rész kukoricalisztet pedig odalentről, Bácskábul,
De siess, hé, egyik lábad itt a másik ott,... |
2006-12-22 10:05:49 |
|
|
|
|
|
|
... el, és lazán összekeverjük. Ez azért kell, hogy ne szálljanak le a gyümölcsdarabok a tészta aljára, mikor sütjük.
3. Margarinnal kikenjük és kilisztezzük a sütőformákat. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként a tojások sárgájával.
4. ... |
2006-12-21 20:24:27 |
|
|
|
|