|
|
|
... Választhatsz hazai és külföldi terméket egyaránt. Most, a nyár során a friss gyümölcsök, zöldségek széles választékának köszönhetően gyakran a bőség zavarával szembesülhetsz. A hagyományos, magyaros ételek (lecsó, szilvás gombóc stb.) mellett, friss saláták, turmixok, gyümölcsös édességek számtalan variációját készítheted magad és a családod számára egyaránt. Nézzük csak, mit is t... |
2010-01-19 22:02:44 |
|
|
|
|
|
|
... az osztódással történő szaporításukat. A hatnapos sztrájkhoz 14 érdekképviselet csatlakozott, a kivívott sikerüket most 12 nem sztrájkoló szakszervezet nevében igyekeznek aláásni. Olyan magyarosan. Mintha a turáni átoknak tulajdonított megosztottság a BKV szakszervezeteit sem kerülte volna el.
Most, hogy végre ismét járnak a koszos, gyatra műszaki állapotú buszok a fővá... |
|
2010-01-19 13:46:44 |
|
|
|
|
|
|
... a templomokat, sok műemléket láttam, festők állandó kiállításait, néztem meg újra, melyekről, már halvány fogalmam sem volt, talán iskolai kiránduláson fordultam ott elő utoljára. Volt magyaros könyvesbolt, ami Szegeden nem volt található, s a két és fél év alatt, követhettem a fölújításokból adódó fejlődést is. Ha valahol többször, vagy hosszabb ideig tartózkodsz, akkor földrajzi... |
2010-01-18 20:46:19 |
|
|
|
|
|
|
... JAKUBIK ISTVÁN
1968-ban született Kecskeméten. Iskoláit itt, majd Szegeden végezte. Gyermekként szívta
magába az alföldi táj szépségét, szeretetét.
Magyaros tájfestészetét az alföldi tanyavilág szeretete hatja át, ezen festészet rokonságot
mutat a hódmezővásárhelyi iskolával. Feszesen komponáló, kiváló koloritású, kiegyensúlyozottan fest... |
|
2010-01-18 18:38:12 |
|
|
|
|
|
|
... lekvársűrűségűre főzöm. Még forrón belekeverem a tartósítót, és azonnal apró üvegekbe töltöm. Lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni. A lecsópürét felbontás után a hűtőszekrényben tanácsos tartani. Magyaros jellegű ételek kiváló ízesítője, de keverhetünk vele körözöttet vagy egyéb szendvicskrémet is. Használatánál vegyük figyelembe, hogy sós. (Aki nem szereti a csípős ízt, édesp... |
|
2010-01-18 10:43:47 |
|
|
|
|
|
|
... cukrozzuk, ecetezzük, és összekeverjük tejföllel.
Messze földön híres a makói hagyma, bár sokan még a nevét sem tudják kiejteni, de azt mindenki tudja, hogy a jó magyaros ízek nélkülözhetetlen alapja.
Nem volt ez mindig így, Magyarországon a 15. századig nem termesztették, és nem is használták ezt a csodálatos növényt. Elterjedése villámgyorsan t... |
2010-01-15 20:45:09 |
|
|
|
|
|
|
... biztosíthatjuk.
Hungarikum?!
Hazánkban csak a 15. században kezdték el termeszteni, s azóta megállíthatatlan. Nem magyar specialitás, mert az egész világon termelik és fogyasztják, mégis a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Legtöbb esetben csak a képzeletünk szabhat határt, használhatjuk levesek, főzelékek, sültek, húsok, szószok, kolbászáruk, s... |
2010-01-15 19:32:20 |
|
|
|
|
|
|
... az ételnek! Csak rövid ideig főzzük együtt az eledellel, majd vegyük ki belőle.
Babos receptek:
Ha babos ételekről van szó, a legtöbben a hagyományos magyaros, sokszor igencsak zsíros fogásokra gondolnak, mint például a babgulyás vagy épp a csülkös bableves. A ,,kifőzdés" menün túl azonban rendhagyó módon is elkészíthetjük a babot. Láss... |
2010-01-15 19:01:36 |
|
|
|
|
|
|
... manapság majd minden ,,zacskós" áruban fellelhető ízfokozók (pl. a hírhedt nátrium-glutamát) is elkerülhetőek. Ötletadóként összegyűjtöttünk néhány receptet:
Magyaros fűszerkeverék:
Hozzávalók:
1-1 mokkáskanál majoránna,
bazsalikom,
kömény és
koriander,
4-4 mokkáskanál
borsfű és
kakukkfű,
5-5 mo... |
2010-01-15 16:59:45 |
|
|
|
|
|
|
A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vöröshagymát és fokhagymát.
Sajnálatos, hogy a hagymafélék többi képviselőjét - köztük a póréhagymát - a magyar kertészek még nem értékelik érdemei szerint.
Másként van ez például Franciaországban. A francia konyhamű... |
2010-01-15 15:12:24 |
|
|
|
|