|
|
|
... biztos kevesen tudják, hogy itthon is használatos már igen régóta. Nagyszüleink leginkább a majoránna alternatívájaként alkalmazták. Van több magyar elnevezése is, úgy, mint szurokfű, vadmajoranna vagy balzsamfű.
Gyógyír a testnek
Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták. Az ókori E... |
2024-02-09 21:37:29 |
|
|
|
|
|
|
A komló évelő, kúszó életmódot folytató, 5-10 méter magasra növő növény. Június-júliusban virágzik, majd utána hozza gyönyörű, világoszöld tobozkáit.
A komló (Humulus lupulus) európai elterjedésű, általában ártereken, patakokhoz és vízpartokhoz közeli terüle... |
|
2024-02-07 22:41:42 |
|
|
|
|
|
|
Napjainkban újra divatba jöttek a különböző zöld fűszerek. A kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, zsálya neve kezd ismét ismerősen csengeni a konyhákban.
Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ezeket a növényeket az étel ízesítésén kívül gyógyításra is használhatj... |
2024-02-02 22:14:24 |
|
|
|
|
|
|
... becsinált leves, zöldségleves,
zöldségpüreleves, burgonyaleves, rizsleves, daraleves, rántott leves, húsgombóc leves, gyümölcsleves
Húsok: zsírszegény konyhatechnológiával sültek, majorannás sült csirke, sült csirke párolt almával,
zöldséges csirkeaprólék, citromos csirke, csirkevagdalt, rizses csirke, főtt hal, citromos hal, rostonsült hal,
halpuding, húspudin... |
|
2023-05-15 11:38:36 |
|
|
|
|
|
|
LIBA SÜLT, párolt káposztával
Hozzávalók:
4 db libacomb
só
majoránna
alma
½ dl tej
Párolt káposztához:
50 dkg fehér és 50 dkg lilakáposzta
só
cukor
ecet
olaj
kávéskanál köménymag
2 s... |
|
2021-11-03 18:31:18 |
|
|
|
|
|
|
4 csodaszép virág, amit meg kell kóstolnod
Némely virág nemcsak szép, de az illata kifejezetten ínycsiklandó - és, ha kiderül róla, hogy ehető is, az maga a kánaán! Összeszedtünk néhány fogyasztható szépséget, és azt is eláruljuk, melyik, milyen ételhez paszol!... |
2021-07-11 11:00:17 |
|
|
|
|
|
|
... fogyaszthatjuk, de semleges íze miatt mégsem rágcsáljuk. Viszonylag ízetlen zöldség, visszafogott ízét a sütés-főzés hozza ki. Fűszerei a babérlevél, bazsalikom, bors, fokhagyma, kardamom, kapor, majoranna, pirospaprika, petrezselyem, szerecsendió, citrom- és narancslé, ecetfélék. Édesen is elkészíthető, ekkor a fahéj, szegfűszeg is szóba jöhetnek.
Csillagtök valódi nev... |
2021-01-15 23:47:33 |
|
|
|
|
|
|
... ml üvegekben. Ez tömény kivonat, így hígítani szükséges. Kb. fél deciliter semleges olajba (étolaj) tegyünk 10-15 cseppet, fertőzéstől függően naponta 2-4 alkalommal. Jól alkalmazható majoranna olajjal együtt.
Forrás :
Megjegyzés : Teát is készíthetünk belőle : e... |
2020-12-07 22:19:37 |
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK
70 dkg marhanyak
40 dkg szárazbab
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szelet karalábé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 db zöldpaprika
1 szem paradicsom
1 csap ek pirospaprika
1 egész babérlevél
kevés majoránna
őrölt bors
só
1 mk kömény
ke... |
2020-12-07 16:07:39 |
|
|
|
|
|
|
A Bibliában sokféle fűszerről esik szó. Egy részük helyben termesztett vagy gyűjtött növény, és leggyakrabban zöld részét használták friss vagy szárított formában (például bazsalikom, petrezselyem, kapor, babér).
Más fűszerek a bibliai időkben is távoli, t... |
2020-10-28 23:23:59 |
|
|
|
|