|
|
|
A lándzsás útifű az egyik legsokoldalúbb gyom- és gyógynövényünk.
A lándzsás útifű az ajakosvirágúak rendjébe, az útifűfélék családjába tartozó lágy szárú növényfaj. Rétek, legelők, útszegélyek, taposott gyomtársulások világszerte elterjedt jellegzetes évelő... |
2024-01-20 22:55:42 |
|
|
|
|
|
|
... és a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metszik le a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt. A levágott virágzatokat kosarakba gyűjtik, ügyelni kell arra, hogy a vir... |
|
2024-01-10 22:38:30 |
|
|
|
|
|
|
... ahol szemmel tudjuk tartani és nem feledkezünk meg róla. Minden nap rázzuk alaposan össze kb. 6 héten keresztül.
Néhány nap elteltével az orgonavirágok elszürkülnek, majd megbarnulnak.
6 hét után szűrjük le nem fém szűrővel, a virágokat is alaposan nyomkodjuk ki, hogy a lehető legtöbb szirupot nyerjük ki belőle és rakjuk hűvös sötét helyére. Tartósítószer nél... |
2020-12-09 00:44:49 |
|
|
|
|
|
|
... időzíteni, mikor a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz időben begyűjteni, mert a harmatos vagy esős időben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak. Az egész virágot (,,bogernyőt") vágjuk le, és lazán rakva gyűjtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy zacskóba, ezekben ugyanis erősebben préselődnének, ami szintén a ... |
|
2018-11-19 20:56:07 |
|
|
|
|
|
|
... hogyan is lettem én igazi tudós? Nem azzal, hogy sokat tanultam. Már kisgyerek koromban észrevettem hogy ha édesanyám kettévág egy almát, vannak olyanok amelyek a vágásfelszínen hamar megbarnulnak, mások nem barnulnak meg. Akkor persze még nem tudtam megadni a magyarázatát, hogy egyik alma miért barnul meg, a másik miért nem, csak jóval később, már kutató koromban, de már apró gye... |
|
2018-05-28 16:17:01 |
|
|
|
|
|
|
... mikor a a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz időben begyűjteni, mert a harmatos vagy esős időben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak.
Az egész virágot (,,bogernyőt") vágjuk le és lazán rakva, gyűjtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy zacskóba, ezekben ugyanis erősebben préselődnének, ami szintén ... |
2018-05-19 08:41:05 |
|
|
|
|
|
|
... készült teát.
Hogyan készítsünk teát?
A friss zöld, ép leveleket szedjük le, mossuk meg, és szárítsuk több napon keresztül. Akkor lesznek teljesen megszáradva, ha jól megbarnulnak. Ezután zúzzuk őket porrá (maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd tegyük egy légmentesen záródó befőttes üvegbe.
Egy liter forrásban levő vízhez tegyünk két evőkanál port,... |
2017-10-16 11:23:56 |
|
|
|
|
|
|
... sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük úgy, hogy ne fedjék egymást, és a kockák héjas felükkel lefelé legyenek. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sarkaik megbarnulnak.
Közben a szalonnát felkockázzuk, egy lábasban kiolvasztjuk a zsírját. Rátesszük az apróra vágott hagymát, és amikor sárgára sült, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát is. Mi... |
2017-08-18 23:08:39 |
|
|
|
|
|
|
... teát.
Hogyan készítsünk teát?
A friss zöld, ép leveleket szedjük le, mossuk meg, és szárítsuk több napon keresztül. Akkor lesznek teljesen megszáradva, ha jól megbarnulnak. Ezután zúzzuk őket porrá (maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd tegyük egy légmentesen záródó befőttes üvegbe.
Egy liter forrásban levő vízhez tegyünk két evőkanál port, m... |
2017-05-03 07:45:07 |
|
|
|
|
|
|
... leveléből készült teát.
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK TEÁT?
A friss zöld, ép leveleket szedjük le, mossuk meg, és szárítsuk több napon keresztül. Akkor lesznek teljesen megszáradva, ha jól megbarnulnak. Ezután zúzzuk őket porrá (maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd tegyük egy légmentesen záródó befőttes üvegbe.
Egy liter forrásban levő vízhez tegyünk két evőkanál port, m... |
2016-09-20 23:08:53 |
|
|
|
|