Regisztráció  Belépés
Péter és Pál
... hosszú szárat ereszt, májusban megindul a kalászfejlődés, június közepén már nem fejlődik tovább, így utána lehet aratni. Péter és Pál emléknapja, mint az aratás kezdete vált ismertté a néphagyományban. Sokfelé ekkor kezdték vágni a rozsot, a búzát. Ha ez utóbbi még nem érett meg a betakarításra, akkor egy-két kaszasuhintást végeztek, csak hogy képletesen megkezdjék az aratást....
2018-06-29 11:07:26
Miért együnk mindennap rozmaringot?
... rozmaringot?A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító ha...
2018-06-24 15:03:12
Rozmaringról....
... küldte..


Rozmaringról


A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli. Lássuk, miért érdemes mindennap beilleszteni az étrendünkbe!

A rozmaring nagyszerű hatással van a kognitív képe...
2018-06-22 15:07:51
Június 8. Medárd napja
... nehéz élete volt Medárdnak, s semmi köze sem az esőhöz, sem annak hiányához. Csupán rossz helyre osztották a kalendáriumban.

A napárban a szentek ünnepe szerint igazodó néphagyomány a megfigyelt időszak időjárásának kezdetét az ő nevéhez kapcsolta.

Medárdot 33 éves korában szentelték pappá, a papság és a nép egyhangú kívánságára lett püspök Medárd fáradságot...
2018-06-08 21:55:39
Júniusi Jeles Napok
... A jelenség még így is különlegesnek hangzik. (Előfordulhat, hogy az akkori krónikások is szerették már az “újságírói túlzásokat"?)
június 24.: Szent-Iván éjjele. A néphagyomány időjárási szabályokat is kötött a Szent Iván-naphoz. A Szent Iván-nap előtti kakukkszó állítólag olcsó búzát jelent. 40-es napnak is számít Szt. Iván. Úgy tartják, a következő negyven napon...
2018-06-08 11:12:43
Június 8. - Medárd napja
... Medárdnak, s semmi köze sem az esőhöz sem annak hiányához. Rossz helyre osztották a kalendáriumban, hát így járt szegény!

A kalendáriumban a szentek ünnepe szerint igazodó néphagyomány a megfigyelt időszak időjárásának kezdetét az ő nevéhez kapcsolta.

Medárdot 33 éves korában szentelték pappá, a papság és a nép egyhangú kívánságára lett püspök Medárd fárads...
2018-06-08 07:03:10
Tudtad-e, mire jó még a rozmaring?
...

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli. Lássuk, miért érdemes mindennap beilleszteni az étrendünkbe!
A rozmaring nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriá...
2018-05-15 11:40:26
Április 1. HÚSVÉT VASÁRNAP
... húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételek...
2018-04-01 00:55:04
A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak
A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi műveltség tesz bennünket európaivá.

...
2018-03-27 11:15:50
Virágvasárnapi együttlétre várják az embereket Debrecenben
... szándékukat a virágvasárnapi együttlétre.
Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező elmondta, az eseményen a böjti táncokat járó néptáncos lányok Debrecen főutcáján elevenítik fel a néphagyományt kapuzó és karikázó táncokkal, a Kuckó Művésztanyának köszönhetően pedig Jézus jeruzsálemi bevonulását idézik fel a jelmezesek.
A bibliai és a néprajzi örökség kezet fog ezen az ünn...
2018-03-22 19:33:43
1 2 3 ........31 32 .....47 48 .....62 63 64 
Címkék: Júniusi Jeles Napok, HÚSVÉT VASÁRNAP, Szent Iván-naphoz, Szent Iván-nap, Bódor Edit, Kuckó Művésztanyának, néphagyomány tart, embereket Debrecenben, aratás kezdete, egyik legnépszerűbb, néphagyomány pedig, szerelem növényének, rozmaring nagyszerű, kognitív képe, szentek ünnepe, megfigyelt időszak, akkori krónikások, néphagyomány időjárási, következő negyven, kognitív képességekre, tojás pedig, újjászületés jelképe, egészben főtt, családi összetartást, magyar néphagyomány, családtagoknak együtt, húsvéti tojásokat, húsvéti ételek, nemzetközi műveltség, virágvasárnapi együttlétre, böjti táncokat, néphagyományt kapuzó, néprajzi örökség, elfogyasztaniuk, néphagyományban, kalendáriumban, virágvasárnapi, művésztanyának, kalászfejlődés, családtagoknak, kaszasuhintást, legnépszerűbb, különlegesnek, betakarításra, néphagyományt, fogyasztották, koncentrációt, összetartást, néphagyomány, beilleszteni, rozmaringról, fűszernövény, eltévednének, képességekre, újjászületés, köszönhetően, időjárásának, előfordulhat,
© 2013 TVN.HU Kft.