|
|
|
... behûtjük.
Zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. Külön tálon elrendezve kínálhatunk mellé felszeletelt paprikát, paradicsomot, hagymát, u... |
2007-06-01 14:04:30 |
|
|
|
|
|
|
... vállalhattak
2. Szenátori rend (300 fő)
Nagybirtokos arisztokraták(zömében volt patríciusok)
Piacra termeltek
Belterjes gazdálkodást folytatnak(szőlő, gyümölcs, olajbogyó)
Rabszolgákkal dolgoztatnak
3. Parasztság
Kisbirtokos gazdálkodók
A hadsereg fő utánpótlásai
A birtokaik... |
|
2007-05-15 05:52:57 |
|
|
|
|
|
|
... nagy volt,
s a felszinén táncolt sok olajfolt...
kiirtva mindazt, mi benne maradt:
Halat vadat, s mi jó falat...
Folyóink vizéért hiába perelsz,
dobozt, golyót olajbogyót, sok szir-szart benne lelsz! ..
A város peremén, ahol élek,
sok-sok panelház épül,
s lerakódik, mint a guanó,
keményen, vastagon....
A falakon repedések, s ... |
2007-05-11 22:02:30 |
|
|
|
|
|
|
... épület.
A kis gőzös pöfögve ment ki mellette, s megállott jobbra az állomás előtt. Bal kézre volt a rongyos kerítésű sétatér, ahová néha ki szoktak jönni a diákok, kivált ősszel, mikor az olajbogyók érnek. Gyönyörű nagy olajfák állottak ott bent, s annak hamvas, lisztes bogyóit szerették rágcsálni, ő valami egészen különös gyönyörűséget érzett az olajfa illatától, éppen... |
|
2007-05-10 13:59:35 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg apró szemű csiperkegomba, 15 dkg juhsajt, 10 dkg fekete olajbogyó, 3 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj, só, durvára őrölt bors.
Elkészítés:
A csiperkegombát megtisztítjuk és megmossuk.
1. Az olajat nagy serpenyőben megforrósítjuk, és a gombát gyakran keverg... |
|
2007-05-01 01:01:24 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg folyami vagy tengeri ráktörzs (páncéllal együtt), 40 dkg cukkini, 1 fej hagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 6 szál friss kapor, olívaolaj.
A mártáshoz: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 cl ánizslikőr, csipetnyi kurkuma, só, olívaolaj
A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és... |
2007-04-16 06:51:41 |
|
|
|
|
|
|
... karamellben átforgatva; (ha hús) sütés közben kenegetve
Godard módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
gratinírozva = (rendszerint párolt zöldség, hús vagy hal) tojássárgával kevert tejföllel, vagy besamelmártással leöntve, s sütőben megsütve
g... |
2007-04-16 06:38:39 |
|
|
|
|
|
|
... paradicsomsalátával
Először a salátát készítjük el. Az olajat egy keverőtálba öntjük, citromlével, borssal, sóval ízesítjük. A cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott újhagymát és az olajbogyót be-leforgatjuk, majd tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.
A rózsáira szedett brokkolit egy kevés olajon megpároljuk. Sóval, borssal, zerecsendióval ízesíjük, majd 10 deka... |
2007-04-15 09:51:25 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
3 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 2 ek. finomliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 3 dl sör, csipetnyi só és őrölt bors, kb. 30 dkg kimagozott olajbogyó; a sütéshez: (lehetőleg olíva-) olaj.
1. A tojások sárgáját a sajttal, liszttel, szódabikarbónával meg a sörrel kikeverjük; közben megsózzuk, megborsozzuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk... |
2007-04-07 12:57:38 |
|
|
|
|
|
|
... savanyú uborka
2 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 csomó petrezselyem
4 db fehérrépa
2 fej zeller
4 evőkanál zsír
1 kis paradicsom
12 szem olajbogyó
1 db citrom
1 pohár joghurt
só, bors, kapor ízlés szerint
A vízzel, a marhahússal, a zöldség felével húslevest készítünk. A megtisztított, karikára vágott ha... |
2007-03-31 19:35:03 |
|
|
|
|