|
|
|
Húsételek
"... vághatsz barmot és ehetel húst..." (Mózes V. 12, 15.)
"Czédrusfát vág magának, tölgy és cserfát hoz, ... felét tűzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik..." (Ézsaiás 44, 14, 16.)
"...Bár megholtunk volna az Úr keze által Egyiptom földén, a mikor a húsos fazék mellett ülünk vala..." (Mózes II. 16, 3.)
"Ne ... |
2008-01-28 23:14:50 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 20 dkg leforrázott spenótlevél, 20 dkg feta sajt, 5-6 szem napon szárított paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, őrölt szerecsendió, darált bors, 1 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel egy lábasban az olívaolajat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk kis lángon egy percig. Tegyük bele az ujjnyi vastagságú... |
|
2008-01-28 00:35:16 |
|
|
|
|
|
|
...
Az elhízásról
Kimutatások szerint hazánk lakosságának több mint 30%-a elhízott. Ez nemcsak esztétikai, hanem komoly egészségügyi probléma is.
Az elhízás káros következményei közé tartoznak a megemelkedett vérzsírszintek miatt kialakuló betegségek. Emelkedik a vér t... |
2008-01-27 17:08:32 |
|
|
|
|
|
|
...
Szerepelt az újévi fogadalmaid között egy fogyókúra? Kezd a diétát ezzel a hétvégi kúrával, amihez semmi más nem kell, csak sok zöldség és gyümölcs.
A gyümölcsök, zöldségek, saláták és zöldfűszerek a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül számos értékes bioaktív hatóanyagot tartalmaznak. Ezek közé tartoznak például a paradicsom és a sárgarépa színezőanyagai (fla... |
|
2008-01-27 16:54:20 |
|
|
|
|
|
|
A LENCSE
Többnyire együtt vetették, és együtt aratták a gabonával.
Különböző fajtái vannak. Az általunk ismert fajta, a barna lencse, a kevésbé ismert, kisebb, vörös-vörösbarna lencse. Ezek a legjelentősebbek.
A 2 fajta között a felhasználásukban is van különbség. A barnalencsét (tányérlencse) inkább levesek, köretek, főzelékek készítésére használják, ... |
|
2008-01-27 12:36:41 |
|
|
|
|
|
|
Árpa
A Közel-Keleten az Újtestamentum korában az árpa volt a legfontosabb gabonaféle. Ebből készítették a kenyerek java részét és a kását. Az árpa első számú alapélelem a bibliai ember számára. De rá is szolgál erre a megtisztelésre - a fehérjén kívül sok vitamint, ásványi anyagot, főleg K-t, Ca-t, P-t, kovasavat tartalmaz. Tápérték tekintetében megelőzi a búzát is. Jóté... |
2008-01-27 12:25:31 |
|
|
|
|
|
|
I. "A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma" (Máté 6, 11)
A kenyér a Biblia emberének az alaptápláléka. Elképzelhetetlen olyan étkezés, amelynél nincs kenyér.
A Biblia 4 gabonafajtát jelöl meg, melyet sütéshez használnak: az árpát, a búzát, a tönkölybúzát és a kölest.
A frissen őrölt gabonából nemcsak kenyeret készítettek, kásának is megfőzték. Kenyeret e... |
2008-01-27 12:19:08 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg kukoricadara, 4 evőkanál bazsalikomos pesztó, 1 db cukkini, 1-1 db színes kaliforniai paprika, 1 szál sárgarépa, 1 db lilahagyma, 3 evőkanál parmezán sajt, 4 evőkanál olíva olaj, durvára darált bors.
Elkészítése:
Öntsünk egy nagy lábasba egy liter vizet, csorgassunk bele két evőkanálnyi olívaolajat, ízesítsük sóval, majd forralju... |
2008-01-25 00:31:06 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
6 szelet sonka, 1 maréknyi datolya, 50 dkg sertéskaraj vagy szűzpecsenye, diónyi friss gyömbér, 2 ek. olívaolaj, 1 ek. szilvalekvár, 3 ek. szójaszósz, 5 dkg póréhagyma, darált bors, fél ek. étkezési keményítő.
Elkészítése:
Vágjuk ujjnyi csíkokra a sertéshúst, majd tegyük egy kis tálkába. Csorgassunk rá egy evőkanálnyi szójaszószt, szórj... |
2008-01-24 00:26:31 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 egész gyöngytyúk, 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 doboz konzerv fehérbab, 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv, 1 ág kakukkfű, só, darált bors.Elkészítése:
Éles késsel vágjuk részeire a gyöngytyúkot. Az aprólékot is felhasználhatjuk, de készíthet... |
2008-01-21 00:37:26 |
|
|
|
|