|
|
|
Fekete ribiszke
Ribes nigrum
"Levelét és termését is hasznosítjuk"
Népies neve:
ribizke, fekete ribizli
A növény leírása:
A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Védett növény. Hazánkban termesztett cserje. Áprilisban virágzik, virágzata lecsüngő fürt, termése augusztusban érik. Ekkor ízletes, C-vi... |
2011-02-03 15:06:19 |
|
|
|
|
|
|
... keveréke csipkebogyóolajjal kiegészítve valóságos gyógyí... |
2011-02-03 14:15:06 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
* 28 dkg liszt
* 28 dkg cukor
* 4 evőkanál ribizlilekvár
* 4 tojássárgája
* 2 dl tej
* 8 dkg vaj
* 1 mokkáskanál sütőpor
* A tetejére:
* 35 dkg ribizli
* 20 dkg cukor
* 8 tojásfehérje
Elkészítés:
A megpuhított vajat a cukorral és a 4 tojássárgáj... |
2011-02-03 06:14:06 |
|
|
|
|
|
|
... tojásban. Nem hem vasat tartalmaznak a növényi eredetű élelmiszerek, így például a cékla, spenót, mák, olajos magvak, pisztácia, kesudió, brokkoli, aszalt sárgabarack, szárazbab, sóska, szeder, ribizli is. A növényi eredetű ételekből azonban a vas nagyon rossz hatásfokkal hasznosul: vastartalmuknak csak öt százaléka képes felszívódni, míg az állati eredetű, hem vas 15 százaléka is... |
2011-02-02 17:50:57 |
|
|
|
|
|
|
... sertésvelő, 2 tojás, só, 80 dkg rostélyos (csont nélkül), 5 dkg zsír, 15 dkg gomba, törött bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 adag ribizli.
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kisütöm, megpirítom rajta az egyik fej hagymát és a fokhagymát, ráteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát, és a saját levében üvegesre párolom.... |
2011-02-02 16:32:49 |
|
|
|
|
|
|
...613 csodás mag: a gránátalma:
Ennek a nagyon egészséges és különleges gyümölcsnek a magjai savanykásak, mint a ribizli. Érdemes télvíz idején gránátalmamagokkal díszíteni desszertjeinket, ízesíteni salátáinkat vagy húsokkal együtt fogyasztani, hiszen annyira sokoldalú gyümölcs.
A gránátalma:
Igazi mediterrán növény, díszcserje formáb... |
2011-02-02 11:30:53 |
|
|
|
|
|
|
Ribizlis joghurtkocka
Hozzávalók:
30 dkg marcipánmassza,
5 tojás,
12 lap vagy 36 gramm zselatin,
1 kg zsírszegény joghurt,
1 zacskó vaníliás cukor,
8-9 dkg cukor,
3 ek. narancslé,
300 g tejszín, ... |
2011-02-01 12:56:32 |
|
|
|
|
|
|
|
...sütemények képei... |
2011-02-01 12:55:20 |
|
|
|
|
|
|
... hőségtől elfáradva, ráncosan, tikkadtan simultak össze a salátalevelek. Minden fáradt volt és csendes; csak két rikító sárga napraforgó kacagott gőgösen a napra.
Éva a lugasban ült, ribizlit evett, fehér cseréptálból, sokat. Egyenként szedte ki, két ujjával válogatva a legnagyobb szemű fürtöt. Fejét hátravetette, nyitott, szép, piros, húsos szájába engedte magasról, ját... |
2011-01-30 14:23:01 |
|
|
|
|
|
|
... felmelegítjük és a sütemény tetejére, kenjük. Amikor a máz meghűl, felszeleteljük.
Tipp:
- A lekvár lehetőleg savanykás legyen pl. málna, ribizli vagy sárgabarack.
- A zserbó tetejét vígőz fölött olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk, amit könnyebb szépen elkenni és szeletelni, csak egy kiskanál vajat adjunk hozzá.
... |
2011-01-29 17:49:17 |
|
|
|
|