|
|
|
"A szegény ember patikája. A bodzabokor előtt vedd le a kalapod! Ha a bodza gyógyító hatásai teljesen ismertek lennének, akkor földijeim nem kaphatnának olyan betegséget, amit ne lehetne kicselezni bármelyik (bodza) sövényről leszakítható orvoss... |
|
2011-05-19 07:01:40 |
|
|
|
|
|
|
... Leszûrjük. Étkezés után egy likőröspohárnyit igyunk. Gyomorfekélyre.
Szójatej
Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab, 6 dl víz
A szójababot 12 órán át beáztatjuk, duzzadni hagyjuk. Leöntjük az áztatóvizet, jól átöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot kb. 2 csésze forró vízzel mixerben pürévé keverünk, ha kész nagy fazékba öntjük. Kö... |
2011-03-23 21:43:45 |
|
|
|
|
|
|
... tűzről, és kihűtjük. 1 dl vízzel a cukorból sűrű szirupot főzünk, langyosra hűtjük, majd hozzáöntjük a rumot. A piskótákat mélyebb üvegtálakba elosztjuk, egy kevés rumos sziruppal meglocsoljuk. Amikor a piskóta beszívta a szirupot, ráöntjük a krémet. A tetejét meggybefőttel és reszelt csokoládéval díszítjük.
Csodatorta-turó... |
|
2011-02-13 09:38:30 |
|
|
|
|
|
|
... Leszûrjük. Étkezés után egy likőröspohárnyit igyunk. Gyomorfekélyre.
Szójatej
Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab, 6 dl víz
A szójababot 12 órán át beáztatjuk, duzzadni hagyjuk. Leöntjük az áztatóvizet, jól átöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot kb. 2 csésze forró vízzel mixerben pürévé keverünk, ha kész nagy fazékba öntjük. Kö... |
|
2010-10-30 08:46:41 |
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók: 1 közepes nagyságú hízott fiatal pulyka, 60-80 dkg darált sertéshús, 80 dkg gesztenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín.
A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk, majd lehűtjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejszínt, és 1-2 tojással összegyúrjuk, majd hozzákavarjuk a gesztenyét. Közben a meg... |
2010-01-31 09:17:36 |
|
|
|
|
|
|
... megtartsa. A külsejéhez valókat addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad
benne, majd nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálunk bel le. Két tenyerünk között egyenként kissé
ellapítjuk, a közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor
szilvásgombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül h t szekrényben vagy ... |
2009-12-11 15:56:33 |
|
|
|
|
|
|
... málnát szokás egy tálcán egy rétegben a gyorsfagyasztóban gurulósra hűteni, és csak fagyás után zacskózni. A zöldségféléket vagy blansírozva előfőzve vagy a kívánt méretre darabolva fagyaszthatjuk le, mert a paradicsom kivételével kis savtartalmúak, ezért üvegben kevésbé tartósíthatóak, mint a gyümölcsök.
2. Aszalás
Lényege a lassú szárítás, amely során a... |
2008-11-29 16:53:53 |
|
|
|
|
|
|
... hirtelen, erős tűzön átsütjük a megmosott, csíkokra szeletelt májat. A hagymás, párolt gombát zsírjára sütjük, aláöntjük a bort, összeforraljuk, majd a májat hozzáadjuk. A tüzet eloltjuk alatta, jól összekeverjük, és azonnal tálaljuk sós vízben főtt burgonyával.
Holland máj
30 perc
Nehézség: 2
40 dkg sertésmáj, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt... |
2008-04-19 21:18:32 |
|
|
|
|
|
|
... származik, Európába pedig a XVI. században került. Ekkor kapta a "batata" nevet.
Lehet, hogy megtörtént, de lehet, hogy csupán legenda: a spanyol királyi udvarban az amerikai útjukról éppen akkor visszatért hajósok bemutatták az előkelő társaságnak a burgonyanövényt, a lombját, a fehér virágait és a zöld bogyóit. A főurak kóstolgatták, és bizony nem találták ehetőnek, ... |
2007-04-22 14:08:29 |
|
|
|
|