|
|
|
... A lisztet elmorzsoljuk a zsírral és hozzákeverjük a porcukrot. Lyukat formálunk a közepébe és beletesszük a langyos mézet, a két tojást (a 3. tojással a tetejét kenjük el), a szegfûszeget, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót. Jól összedolgozzuk a tésztát és három részre osztjuk. Míg az egyikkel dolgozunk, a többit letakarjuk, hogy ne száradjon ki. A tésztát cm hosszúságúra ... |
2017-01-26 10:57:51 |
|
|
|
|
|
|
... MÉZES SZELET
Tóthfalussy Tivadar
A Best Western Hotel Hungaria mesterszakács konyhafônökének ajánlásával
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet, fahéjat, szegfűszeget, és a szódabikarbónát összekeverjük. A tejet, tojást, zsírt, mézet és a cukrot összeolvasztjuk,
majd ráöntjük a lisztes részre és összegyúrjuk. Az így kapott tésztát 4 egyenlô részr... |
|
2011-12-11 22:10:49 |
|
|
|
|
|
|
... Édesanyám - mondotta az asszonynak -, én csak azért jöttem, hogy meghíreljem a török veszedelmet. Most már visszatérek.
Az asszony az ablaknál ült, és aranycérnával valami gyolcsot szegett. A nők akkoriban aranyozott inggallért viseltek. A leányának varrta.
- Hová sietnél? - felelte. - Hiszen még nem is beszélgettünk. Az uram nincs itthon. Õ is akar talán szóla... |
2011-05-17 17:33:09 |
|
|
|
|
|
|
... élesztőhöz. Másnap átgyúrni és elosztani 6 felé.
Töltelék:
55 dkg dió, 55 dkg mák, zsír nélkül, a dió alá prézli. 1 merőkanál tejbe belefőzni a vaniliát, szegfûszeget, fahéjat, citromhéjat, bele 55-55 dkg cukor és lassan a mák-dió.
Mákba diónyi zsír.
A tésztát nem kell keleszteni. 5 perc forró sütő azután 20 perc kisláng, al... |
|
2010-11-19 05:34:06 |
|
|
|
|
|
|
... részre osztjuk (mérjük, kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel) diótöltelék alá prézlit hintünk.
Töltelék:
1/2 dió, 1/2 mák, 1/2-1/2 cukor, citromhéj, mákba 4-6 szem szegfûszeget törünk, kevés tejben felfőzzük a diót-mákot, mákba diónyi zsírt teszünk. Este készítsük el a tölteléket, reggel 1/2 dl rummal átkeverjük. Tölteléket hidegen kenjük a tésztára. 2x ke... |
|
2010-11-19 05:33:44 |
|
|
|
|
|
|
... lehetőleg zöldhüvelyû - 2 kg zsenge hüvelyes babot.
Vegyünk 8 póré- vagy vöröshagymát, 1 csomag kaprot, 2 fûszerpaprikát,
4 kávéskanál mustármagot, 8 szem szegfûszeget, 2 kávéskanál szegfûborsot,
0,75 liter borecetet, 37 dkg cukrot, 1 evőkanál sót, 1 liter vizet.
A zöldbabot és a hagymát tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk 4-4
ho... |
2010-11-05 03:57:44 |
|
|
|
|
|
|
... üvegbe
elég). Minden üvegbe tegyünk egy kis darabka fahéjat. A felöntőlébe
adjunk 1 evőkanál szemes borsot, 1 evőkanál mustármagot, 1 kávéskanál
szegfûszeget, 1 kávéskanál sót. Az egészet jól forraljuk fel. A
fûszerekről leszûrve, töltsük forrón az üvegekbe rakott tökkockákra,
mindegyikre öntsünk egy kávéskanál almapálink... |
2010-11-05 03:57:22 |
|
|
|
|
|
|
... vájhatunk
karalábé-vájóval. Fél liter borecetbe tegyünk 1 kg cukrot, 1 fahéjat,
2-3 csillagánizst, 2-3 babérlevelet, 6-7 szem kardamomot, kevés
őrölt gyömbért, 4-5 szem szegfûszeget, 1 kávéskanál fekete borsot, és
forraljuk fel. A tökdarabkákat négy adagban, szûrőkanállal 2-2 percig
ebbe az oldatba merítve, előfőzzük. Lecsöpög... |
2010-11-05 03:57:00 |
|
|
|
|
|
|
... petrezselyem- és zellerlevelet, kaprot, tárkonyt, fokhagymát,
kis szelet fûszerpaprikát, babérlevelet, néhány szem fekete borsot,
esetleg 1-2 szem szegfûborsot és szegfûszeget, 1-2 karika tormát.
Készítsük el közben a felöntőlevet, amelynek minden literéhez adjunk
3 dkg sót, 3-4 dkg cukrot, és a forralás végén 2 dl 10%-os ecetet.
A felö... |
2010-11-05 03:55:18 |
|
|
|
|
|
|
... timsót. Forráskor adjunk hozzá
1 kg uborkára számítva: 0,3 g fekete borsot, 0,3 g szegfûborsot,
0,4 g mustármagot, 0,3 g koriandert, 0,5 g babérlevelet, 1-2 szem
szegfûszeget. Forralás után ismét leszûrjük és adjunk hozzá literenként
2,5-3,5 dl 10%-os ecetet. A szûrőn fennmaradt fûszereket egyenletesen
osszuk el az üvegekben, ... |
2010-11-05 03:47:51 |
|
|
|
|