|
|
|
A palócleves megalkotójaként ismert Gundel János ( 1844 - 1915 )
a balatoni fogast is kitűnően készítette az általa bérelt pesti István
Főherceg Szálloda konyháján . A megsózott filéket egész borssal
és finomra vágott hagymával együtt vajjal kikent tepsibe tette ,
fehérborral leöntve sütőben párolta 5 percig , majd kiszedte egy
kivajazott tálra . A hal ... |
2018-01-20 12:45:22 |
|
|
|
|
|
|
... hitt .
Megkülönböztető figyelmének jele volt , ha valakit egy - egy ilyen
részlettel megkínált . " A legendás étek 1889 és 1893 . között
születhetett a városligeti Wampetics vendéglőben . A keletkezéséről
keringő történetek egyike szerint Újházi egyszer olyan odaadással
mesélt az ételről , hogy az el is készítette neki . A vendégek nagyon ... |
|
2017-07-20 16:43:31 |
|
|
|
|
|
|
... volt . Öt gyermeke közül csak Károly vitte tovább a vendéglős hagyományt .
Gundel Károly Budapesten született . Életében igen fontos szerepet töltött be
a városligeti Wampetics Vendéglő , amelynek épülete a millenniumi
ünnepségek közeledtével Bauer Ervin tervei alapján készült el . A vendéglő
irányítását Gundel Károly Wampetics Ferenctöl vette ... |
2017-07-06 21:58:20 |
|
|
|
|
|
|
... különlegességei közül
több is felkerült a nívós éttermek étlapjára . Így a libamájas - gombás
bélszínszeleteit szívesen fogyasztotta Újházi Ede és asztaltársasága a
városligeti Wampetics vendéglőben / A Gundel elődjében /
Konyhaművészetének híre eljutott Erzsébet királynéhoz is , aki egy
gödöllői sétáján útba ejtette az énekes díva ottani nyaralóját ... |
|
2017-06-29 21:22:25 |
|
|
|
|
|
|
... nagyközönség.
A ma is népszerű Gundel étterem épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a tizenkilencedik század hetvenes éveitől állt itt egy híres vendéglő, a Wampetics. Divat volt betérni oda. Az irodalmi, politikai, és művészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Mó... |
|
2015-06-20 21:56:03 |
|
|
|
|
|
|
... hierarchia szerint nő, ugye.
Színész fröccs: 2 dl szóda langyosan (Krúdy szerint)
Ujházi fröccs: Ujházi Ede, "a híres színész szódavíz helyett a népszerű vendéglő (ti. a Wampetics-Gundel) kitűnő kovászos uborkájának levével higította a bort. Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették fővárosszerte... Szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehe... |
2014-09-16 22:05:15 |
|
|
|
|
|
|
KRÚDY GYULA
RÉGI PESTI HISTÓRIÁK
Színes írások
TARTALOM
ASSZONYOM
A HÁROMSZOKNYÁS LÁNYOK
UTAZÁS BÉCSBE
ÉJI ÚT
A BÉCSI SZENNYES
A “NYILAS HÁZ" LÁTOGATÓI
VOZÁRY
BUDAPEST ÚJKORA
EGY ÉJ
ÖREG A-BETŰ
FOGADÓ A RÉGI VI... |
2012-04-09 10:04:53 |
|
|
|
|
|
|
... ízléséről és gasztronómiai kifinomultságáról, a Dohány utcában még saját kocsmát is működtetett egy ideig, asztalán ült állítólag Gárdonyi Géza és Bródy Sándor is. A mai Gundel elődje, a Wampetics nevű étteremben is gyakori vendég volt, így ez letta híres Újházy-leves bölcsője, itt instruálta állítólag Újházy estéről estére a szakácsokat a kedve szerint készülő leves elkészítésére... |
2011-08-26 16:03:59 |
|
|
|
|
|
|
... nagyközönség.
A ma is népszerű Gundel étterem épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a tizenkilencedik század hetvenes éveitől állt itt egy híres vendéglő, a Wampetics. Divat volt betérni oda. Az irodalmi, politikai, és művészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Mó... |
2010-11-05 21:25:38 |
|
|
|
|
|
|
... receptje, összeállította: Várhelyi Miklós Venesz díjas szakács
ÚJHÁZY-TYÚKHÚSLEVES
A híres és közkedvelt leves Újházy Edéről kapta nevét. Az ő kedvenc levesét a Wampetics főszakácsa készítette el először a művész részére. Krúdy Gyula többször megemlékezett műveiben erről az ételről. Népszerűsége átívelt az elmúlt évtizedeken.
Hozzávalók 4 személ... |
2010-03-26 14:53:13 |
|
|
|
|