|
|
|
... gombaölő hatású is. Régóta ismert az emésztést segítő, az étvágyat növelő és vesetisztító hatása. Rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.
10 dkg retekben található:
energia: 15 kcal
fehérje: 1,2 g
zsír: 0,1 g
szénhidrát: 2,2 g
víz: 95 g
B1 vitamin: 100 mikrógra... |
2011-03-16 08:38:24 |
|
|
|
|
|
|
... héjban, az antocianidinek jelenléte jellemző. Az
antocianidinek sokféle zöldség, gyümölcs és virág színét adják. A padlizsán héján kívül, pl. a
vöröskáposztában, a céklában, a retekben, a vörös babban, a lila hagymában is megjelennek.
Színük a közeg kémhatásától függően a piros, a lila illetve a kék különböző árnyalatait öltheti.
Az antocianidinek élettani tula... |
|
2010-04-14 14:22:54 |
|
|
|
|
|
|
... olyan arányban, hogy túladagolás esetén ehetetlenül sós legyen a élelmiszer.
Ha helytelenül használják a nitrátot, rákkeltő hatású lehet. A sárgarépában, céklában, spenótban, retekben és karfiolban természetes formában van jelen. Sok van belőle a primőr és túltrágyázott zöldségben.
Állítólag erős rákkeltő: E 123
- a leggyakrabban használt éle... |
2007-07-14 00:45:49 |
|
|
|
|