|
|
|
... zöldpaprika és paradicsom, 30 g füstölt szalonna, 80 dkg szeletelt, csontos sertéskaraj, só, bors, 2 ek. olaj, 1 kk. pirospaprika, negyed kk. köménymag, 2-3 szál friss vagy negyed kk. szárított borsikafu, 2 szál petrezselyem.
1. A vörös- és fokhagymát meghámozzuk, az elobbit felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, lecsepegtetjük. A fehér káposztát torzsája né... |
2007-06-24 00:45:28 |
|
|
|
|
|
|
... szárával lefelé tegyük az edénybe, így egyenletesebben párolódik meg. Sajnos a főzésnél ez nem járható út, mert a karfiol rendszerint magától megfordul a vízben.
A hét fűszere: a borsikafű
Csombor néven is használatos, és mint ilyen, elsősorban a babételek fűszere, mert csökkenti a bab felfújó hatását. Ezenfelül bármilyen ,,erős", nehéz ételt ízesí... |
|
2007-05-25 00:35:25 |
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál pirospaprika,
3 evőkanál liszt.
só,
bors,
majoránna,
kakukkfű,
szurokfű,
bazsalikom,
borsikafű.
A csipetkéhez:
1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.
Elkészítése:
A babot és... |
2007-05-04 13:15:42 |
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK: 6 személyre
50 dkg zöldbab
1 kis fej lollo rosso saláta
6 dkg dió
1-1 evőkanál mustár, balzsamecet és borecet
1 kávéskanál apróra vágott borsikafű
5 evőkanál olaj
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A zöldbabot megtisztítjuk, sós vízben roppa... |
|
2007-05-04 11:30:10 |
|
|
|
|
|
|
... szál petrezselyem gyökér
1 kg savanyú káposzta
0,5 kg erdei gomba
20 dkg áfonya
10 dkg szeder
3 dl száraz vörösbor
zeller, só, bors, babérlevél, lestyán, borsikafű, fokhagyma
10 db cipó
Elkészítés:
Ezt a receptet egy vadász ismerős kolléga osztotta meg velem. A disznó hasaalja szalonnáját lepirítjuk. Vöröshagymát szórunk rá, amit ... |
|
2007-04-19 13:24:57 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg szalonna, 1 kg báránycomb, 1 db cukkini, 2 db lilahagyma, 4 g fokhagyma, 25 dkg kuszkusz, fűszerpaprika, lestyán, rozmaring, borsikafű, só, bors, olaj.
Elkészítése:
A báránycombot két centis kockákra szeleteljük. Egy serpenyőben kipirítjuk a szalonna zsírját, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott lilahagymát és a húst. Lestyánnal, bor... |
2007-04-18 00:58:09 |
|
|
|
|
|
|
... főzzük
Csicsóka krémleves
Hozzávalók
1 litert zöldségalaplé, vagy víz, 500g csicsóka, 1 vöröshagyma, só, 20g vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 csipet borsikafű (fehérborssal helyettesíthető), 2 dl tejszín
Elkészítés
Tisztítsuk meg a csicsókát, és vágjuk kisebb kockákra, majd metéljünk fel a vöröshagymát. Egy csipet sót r... |
2007-02-23 07:52:46 |
|
|
|
|
|
|
... nincsen semmi szégyellnivalónk. Úgy véli, csak vissza kellene nyúlnunk a hagyományokhoz: arra az idére, amikor még Erdély Magyarországhoz tartozott. Ennek megfelelően használja a lestyánt, a borsikafűt, a sáfrányt. A másik vonal, amit az Alabárdos meg kíván valósítani, azt a ,,nagymama konyhájának" nevezi. Ezt arra az élményre lehet visszavezetni, amikor vidékre utaztun... |
2007-02-22 09:59:37 |
|
|
|
|
|
|
...
Jó tudni!
Allergiás reakció léphet fel a falkarinol tartalom miatt az arra érzékeny egyéneknél.
Borsikafű
Satureja hortensis
"Teáját alacsony vérnyomás ellen fogyasztják"
Népies neve:borsfű, hurkafű, pereszlény
... |
2007-02-20 11:05:30 |
|
|
|
|
|
|
... kórokozók megsemmisítése mellett nem pusztítják el a hasznos baktériumflórát, ezenkívül immunstimuláló hatásúak. Keverjünk össze egyenlő arányban szárított apróbojtorjánt, bazsalikomot, borsikafüvet, citromfüvet, majoránnát, oregánót, rozmaringot és zsályát, készítsünk forrázatot és melegen - mézzel és citrommal ízesítve - kortyolgassuk. Ezzel az illóolajos teakeverékk... |
2007-02-20 00:39:29 |
|
|
|
|