|
|
|
... szétmorzsolt élesztőt fél dl langyos vízben, kevés sóval felfuttatom. A főtt burgonyát levétől leszűröm és áttöröm. Mély tálba öntöm a lisztet, az áttört burgonyát, a tojás sárgát, és a felfutott élesztővel, sóval, olajjal, meg a burgonya kihűlt főzővizével összedolgozva, közepesen kemény tésztát dagasztok. (Keverőgéppel nagyon egyszerűen elkészíthető.) Kikent sütőlemezre, kisebb ... |
2010-10-13 05:14:49 |
|
|
|
|
|
|
... szétmorzsolt élesztőt. (Vigyázat! Nem szabad a tejet erősen felmelegíteni, mert a forró tejben az élesztőgombák elhalnak, viszont a hideg tejben nem fejtik ki a hatásukat.) Ha az élesztő felfutott a bögre tetejére, akkor lehet elkezdeni a teakifli összegyúrását. A még meleg, áttört burgonyát gyúrótáblára, a liszt közepébe vájt mélyedésbe teszem, hozzáadom a tojás sárgát, a darabok... |
|
2010-10-13 05:14:28 |
|
|
|
|
|
|
... szétmorzsolt élesztőt és a kockacukrot, majd hagyom felfutni. Egy mély tálba beleöntöm a lisztet, a közepébe rakom a főtt, áttört burgonyát, a darabokra vágott zsírt, a tojást, a sót és a felfutott élesztős tejet hozzáöntve, sima tésztává dagasztom. A tetejét belisztezem, és tiszta konyharuhával letakarom. Langyos helyen jó fél órán keresztül hagyom kelni, ezután újra átgyúrom és ... |
2010-10-13 05:11:28 |
|
|
|
|
|
|
... 400 g liszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 20 g élesztő, 2 ek olaj, 1 mk só
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral langyos tejben kifuttatom, közben előkészítem a feltéteket. Ha az élesztő "felfutott" beleburítom egy mélyedésbe a liszt közepén, megszórom liszttel és hagyom még kb 10 percet. Paradicsomsürítményt kikeverek pici vízzel, só bors, apróra vágott hagyma, zúzott fokhagyma öss... |
|
2010-10-11 19:43:42 |
|
|
|
|
|
|
A szombati kitelepítésekről is pár információ.
Szombaton fél 2 felé (hajnalban) kezdték mozgósítani a készenléti állományt. Tűzoltók, rendőrök, katasztrófavédelmisek, és mindenki aki szükséges. Senkinek nem árultak el semmit, csak készen kellett állni. Devecserben felfűtötték a vasúti kocsikat, beindították a mozdonyokat felkészülve a kitelepítésre. Ezek a vasúti szerelvények ... |
|
2010-10-11 09:57:00 |
|
|
|
|
|
|
... diónyi reszelt hagymával átsütött olaj,) 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors; olaj a sütéshez.
A langyos tejet simára keverjük a szétmorzsolt élesztővel és a cukorral. A már felfutott élesztős tejet hozzáadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, kelesztés nélkü... |
2010-10-08 06:19:04 |
|
|
|
|
|
|
... élesztőt, belekeverem a cukrot, és felfuttatom. (Vagyis megvárom, amíg az élesztős tej a bögre tetejére fut, ez kb. 15 perc.) Közben a margarint szétmorzsolom a liszttel, hozzáadom a felfutott élesztőt, tojást, juhtúrót, tejfölt, a reszelt sajt felét, sót, és borsot, majd jól összegyúrom. Lisztezett, mély tálba teszem. A tetejét is belisztezem, tiszta konyharuhával letakarom, és d... |
2010-10-02 19:44:39 |
|
|
|
|
|
|
... kb. 5-6 dl víz, 50 dkg fehér liszt, 30 dkg áttört, főtt burgonya.
A teljes őrlés ú búzalisztből, élesztőből, sóból és vízből kovászt készítünk. Félretesszük kelni egy órán át. Ha felfutott, hozzáadjuk a fehér lisztet, áttört burgonyát, és Ízlés szerint még sót. Jól összedolgozzuk. Minél tovább dagasztjuk, annál finomabb lesz a kenyér. Kiolajozott kenyérformákba téve, meleg... |
2010-09-27 17:53:35 |
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítése: A langyos tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk. Gyúrótáblán a zsírral elmorzsoljuk a lisztet, majd a közepébe mélyedést vájunk, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a szitán átnyomott főtt babot. A sót és a borsot is rászórjuk, majd jól összedolgozva, sima tésztává gyúrjuk. Langyos helyen, a tetejét belisztezve... |
2010-09-26 18:13:29 |
|
|
|
|
|
|
... tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával... |
2010-09-26 15:55:55 |
|
|
|
|