|
|
|
... a pézsmakacsa háziasítását, valamint a növénytermesztést. A telepesek burgonyát, babot, tökféléket, kukoricát, paprikát, paradicsomot, uborkát, avokádót, földimogyorót és dinnyét termesztettek, majd i. e. 2500 körül népszerűvé vált a gyapot. A gyapot a szőttesek egyik legfontosabb alapanyaga lett, a szövés pedig az egyik legfontosabb művészi kifejezési formává vált a perui civiliz... |
2010-06-20 22:09:44 |
|
|
|
|
|
|
... egyre kisebb
erejű vízfolyás hordalékkal feltöltötte, kialakítva a kanyon aljának széles, sík felszínét.
Barlang- vagy veremlakásokban éltek, kukoricát és tököt termesztettek. A fazekasságot
nem ismerték ezért kellett minden tárolási célra fonott kosarakat használniuk. Kosarakon
kívül mindenféle egyéb használati eszközt is előállítottak fonással.... |
|
2010-06-18 08:59:33 |
|
|
|
|
|
|
A retket már az ókorban is ismerték és termesztették. C-vitamin és ásványi anyag tartalma igen magas. Enyhén csípős, ezt a mustár-olajtartalmának köszönheti. Leginkább nyersen kerül az asztalra. Elfogyasztása nem igényel különösebb előkészületet. A gyökérrészt levágjuk, megmossuk és tálalható.
Vásárl... |
2010-06-08 23:52:04 |
|
|
|
|
|
|
Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Közép-Amerika népei már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Ez a növény szemtanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és hanyatlásának. A kontinens felfedezése előtt az őslakosoknak a kukorica és ba... |
|
2010-06-08 22:46:52 |
|
|
|
|
|
|
Zöldségfélék
Zöldborsó: amit éretlenül szeretünk!
A mag zölden még éretlen, sárgán viszont már kevésbé szeretjük. Amikor szerte Európában elterjedt, az állatoknak adták takarmányul. Értékes fehérjeforrás, nem csak vegetáriánusoknak!
Ismerjük meg!
Borsó vagy zöldborsó n... |
|
2010-06-08 14:29:58 |
|
|
|
|
|
|
őshazája Délkelet Ázsia és Malajzia, ahol már évszázadokkal korábban is termesztették.
Érdekes alakjával hívja fel magára a figyelmet. A közepes méretű, örökzöld fán termő csillaggyümölcs külseje viaszos, színe zöldessárgától a halvány borostyánig terjed. Alakjára már neve is utal, ... |
2010-06-07 23:00:31 |
|
|
|
|
|
|
Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. Népies neve: angyalfű, angyelika, angelikafű.
Elterjedé... |
2010-06-06 21:31:38 |
|
|
|
|
|
|
Zöldségfélék
Torma: a könnyfakasztó és orrfacsaró
A tormáról megoszlanak a vélemények. Néhányan azért nem szeretik, mert csípős, de a többség éppen ezért kedveli. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart; tehát érdemes szeretni.
Ismerjük meg!
... |
2010-06-02 13:59:39 |
|
|
|
|
|
|
... épületnek tekinthetők, mert szorosan egymás mellé, fölé vályogból, vagy kőből épített szobák voltak. A földet teraszos, öntözéses eljárással művelték. Kukoricát... |
2010-06-01 18:05:29 |
|
|
|
|
|
|
...
Zsenge borsó, cukorborsó, zöldborsó
Édes, zsenge, ropogós. Nyersen és főzve is finom, és nem csak levesnek és főzeléknek készíthető. Érdekességek és receptek a borsók körül.
A borsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évve... |
2010-06-01 00:27:56 |
|
|
|
|