Belépés
A drágakövek 59.
... túlnyomórészt e kőzet mállási termékéből és a víztől tovavitt hordalékanyagból nyerik. A sárgás- vagy barnásszínű homokos, agyagos málladékban a rubin mellett zafír, továbbá spinell, zirkon, turmalin, topáz, gránát, holdkő és krizoberill is előfordul. A mészkő üregeiben és repedéseiben ritkábban talált rubinok különös szépségükkel és nagyságukkal tűnnek ki.

Igen szép ga...
2007-12-10 11:03:03
A drágakövek 47.
... mindenütt a legállandóbb. Gyakran fordulnak elő még a következők: rutil, anatász, brookit, perovszkit, kassziterit, magnetit, ilmenit, krómit, hematit, limonit, pirit, gránát, topáz, zirkon, turmalin, csillám, xenotim, monazit, cianit, továbbá arany és kevés platina.

Minas Geraes tartományban négy gyémántterületet különböztetnek meg: Diamantina vagy Serro do Frio, Ria A...
2007-11-22 07:19:01
A drágakövek 35.
... smaragdot Kolumbiában és a brazíliai Bahiában mészkőből, az Ural-hegységben csillámpalából. Elsőleges lelőhelyükről származnak a pegmatitok szolgáltatta drágakövek, a topáz, akvamarin, nemes turmalinok és kvarcok az Uralban, Brazíliában és Madagaszkár szigetén, úgyszintén az északamerikai nemes spodumenek és az Ural gyönyörű alexandritje. A magyarországi, mexikói és ausztráliai ne...
2007-11-10 07:00:59
A drágakövek 31.
... valamint a drágakövek meghatározásában. Az ibolyás színű rubin Röntgensugár hatására elveszti az ibolyás árnyalatot s tiszta piros lesz, a brazíliai színtelen topáz sárgává, a színtelen turmalin rózsaszínűvé vagy ibolyás színűvé válik. Az égetett ametiszt eredeti színét nyeri vissza.

Az ásványok a Röntgensugarakat különböző mértékben engedik át s az áteresztés foka alap...
2007-11-06 20:34:38
A drágakövek 30.
... s azokon keresztül nézzük a fényforrást, azt az abszorpcióviszonyoknak megfelelően, különböző színűnek látjuk. Így pl. zöld üveg a lámpa színét zöld, epidot vörös, dioptáz élénk zöld, turmalin sötétzöld színben tünteti fel, smaragdon keresztül pedig ugyanolyan színű, mint smaragd nélkül.
A Michel-Riedl-féle detektoszkóp (10. ábra), amelyet a bécsi Reichert-cég állít elő, lény...
2007-11-05 09:13:48
A drágakövek 29.
... így a legszebb piros szín jusson érvényre (9. ábra A.).A turmalinban a rendes sugár abszorpciója szintén jóval nagyobb, mint a rendkívüli sugáré. Ezért sok turmalin a főtengely irányában nagyon sötét és nem elég átlátszó, az ilyen turmalinokat úgy csiszolj...
2007-11-04 08:45:49
A drágakövek 24.
... földpátféleség) is, mely szintén az igen jól hasadó ásványok sorába tartozik.
Rosszul hasad a berill, melynek változatai a smaragd és az akvamarin. Hasadás egyáltalában nem figyelhető meg a turmalinon s éppen ezért különböztethető könnyen meg az egymáshoz hasonló rózsaszínű topáz és rózsaszínű turmalin (rubellit).
A hasadás jelenségének megmagyarázása a kristályok belső ...
2007-10-30 06:51:33
A drágakövek 22.
... kristályosodnak. Így a berill (5. ábra B.), amelynek egy változata a rendkívül értékes smaragd, továbbá a rubin és zafír, melyek a korundnak változatai. A trigonális rendszerbe tartoznak a turmalin és kvarc kristályai.A rombos rendszerben éppen úgy, mint a...
2007-10-28 08:05:36
A drágakövek 21.
... kvarcból csiszolt golyó ellenben egyik irányban megnyúlik.
Nagyon sok kristályon tapasztaljuk, hogy különböző irányban különböző színűek. Különösen feltűnő e jelenség a kordieriten és a turmalinon. A kristályok viselkedése a fénnyel szemben - jelen esetben a fény-abszorbcióképesség - tehát szintén más és más a kristály különböző irányaiban.
Az anizotrópiával kapcsolatos ...
2007-10-27 10:42:01
Oriah Hegyi Álmodó öreg indián
... vége van.
Azt akarom t...
2007-07-22 15:22:11
1 2 3 ...14 15 ..22 23 .28 29 30 
Címkék: Oriah Hegyi Álmodó, Minas Geraes, víztől tovavitt, sárgás- vagy, rubin mellett, mészkő üregeiben, brazíliai Bahiában, pegmatitok szolgáltatta, északamerikai nemes, drágakövek meghatározásában, ibolyás színű, ibolyás árnyalatot, brazíliai színtelen, színtelen turmalin, égetett ametiszt, áteresztés foka, lámpa színét, bécsi Reichert-cég, legszebb piros, rendes sugár, rendkívüli sugáré, főtengely irányában, ilyen turmalinokat, egymáshoz hasonló, hasadás jelenségének, kristályok belső, rendkívül értékes, korundnak változatai, trigonális rendszerbe, rombos rendszerben, kristályok viselkedése, fénnyel szemben, kristály különböző, anizotrópiával kapcsolatos, meghatározásában, hordalékanyagból, gyémántterületet, röntgensugarakat, különböztethető, kristályosodnak, anizotrópiával, megmagyarázása, különböztetnek, földpátféleség, csillámpalából, északamerikai, lelőhelyükről, túlnyomórészt, magyarországi, legállandóbb, detektoszkóp, alexandritje, szolgáltatta, röntgensugár, repedéseiben, szépségükkel, rózsaszínűvé,
© 2013 TVN.HU Kft.