A hírek szerint az elmúlt években a kávéfogyasztás egyre nagyobb teret hódít világszerte, még olyan piacokon is mint Kína, ahol hagyományosan a tea dominál. A fiatal generációk számára a kávéfogyasztás – még Ázsiában is – egyfajta életstílus szimbólum lett.
A különböző tanulmányok is egyre gyakrabban vizsgálják a kávé egészségre gyakorolt hatásait, mégis sok tévhit tartja magát makacsul a köztudatban. Az alábbiakban rávilágítunk néhányra, hiszen a kávé, készüljön akár kotyogós kávéfőző segítségével a KávéVerzumtól, vagy egyéb eszközzel, igenis jó hatással lehet az egészségre.
A kávé és a szív
Sokan gondolják még ma is, hogy a kávé rossz hatással van a szív- és érrendszerre, főleg a magas koffeintartalma miatt, de az igazság ennél jelentősen összetettebb.
A kutatások kimutatták, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás – napi 2-3 csésze – nemcsak hogy nem ártalmas, hanem csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ez a jó hatás nagy valószínűséggel a kávé antioxidáns tartalmának köszönhető, amely segít csökkenteni a gyulladásokat és javítja a vérerek működését.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minél több kávét iszik, annál jobb, hiszen a mértéktelen kávézás a szorongás és az alvászavarok mellett szapora szívverést is okozhat.
Kismamák és a kávé
Egy másik gyakori tévhit, hogy a várandósság ideje alatt a kismamák egyáltalán nem ihatnak kávét. Az orvosi ajánlások szerint azonban nem szükséges teljesen lemondani erről az élvezetről, mérsékelten lehet kávét inni babavárás idején is.
A napi egy csésze filterkávé (max. 200 mg koffein) biztonságos mennyiségnek számít, de arra ügyelni kell, hogy más élelmiszerek is tartalmazhatják a gyakori élénkítőt, és a biztonságos mennyiséget a kávé-, tea- és csokoládéfogyasztással együttesen sem szabad meghaladni.
A 200 mg koffein alatti fogyasztás nem hordozza a vetélés vagy koraszülés kockázatát, de mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal, illetve a koffeinmentes változat szintén remek megoldás lehet.
A kávé pozitív hatásai
A kávé nemcsak hogy nem ártalmas, hanem számos pozitív hatással bír az egészségre nézve. A rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztás összefüggésben állhat az Alzheimer- és Parkinson-kór kockázatának csökkentésével.
Emellett javíthatja a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint mérsékelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kávéban található antioxidánsok segítenek a szabad gyökök lekötésében, támogatják az immunrendszer működését.
Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a kávé hatása egyénenként változhat. Míg egyeseket energiával tölt el, addig másoknál szorongást és emésztési problémákat okozhat. Érdemes mindig figyelnie a szervezete jelzéseit, illetve egyeztetni az egészségi állapotát jól ismerő kezelőorvosával az ajánlott napi (egészséges) mennyiséget illetően.