Sokszor hallani, hogy az egészségünk értéke felbecsülhetetlen, így mindent megteszünk annak érdekében, hogy megőrizzük: helyesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk és törekszünk a stressz minimalizálására.
Ehhez képest gyakran elhanyagoljuk ivóvizünk minőségét. Magyarországon a csapvíz általában biztonságosan fogyasztható, de akadnak még települések, ahol bizonyos anyagok szintje a megengedett határérték felett van.
Ezért érdemes utánajárni, hogy milyen összetevőkből áll a valóban egészséges ivóvíz, és milyen anyagokra érdemes odafigyelnünk.
Hogyan lehet biztosítani a tiszta vizet otthon?
A régi időkben gyakran alkalmazott forralás módszere csupán a baktériumok egy részét pusztítja el, a vegyi anyagok maradnak. A problémára a GottiWater szolgáltatásai nyújtanak alternatív megoldást, hiszen ők biztosítják a tiszta, fogyasztásra ideális vizet.
Emellett a modern víztisztító berendezések képesek eltávolítani a csapvízben található szennyeződéseket, így garantálva, hogy a család egészségét megőrizzük. Sok háztartás dönt úgy, hogy inkább saját kutat fúratnak, amely egy hosszú távú megoldás lehet, ha a vezetékes víz bekötése nem megoldható vagy túl költséges.
Ha kíváncsi arra, hogyan teheti egészségessé vízfogyasztását, érdemes körülnéznie a különféle megoldások között. A GottiWater által kínált szolgáltatások cégek és magánszemélyek számára egyaránt elérhetők, kompetitív áron biztosítva a legjobb minőséget.
A csapvíz minősége Magyarországon
Hazánkban a lakosság közel 99%-a hozzáfér a közüzemi vízellátáshoz, ám Bács-Kiskun megyében ez az arány csupán 83,2%. Azokban a régiókban, ahol a vízhálózat nem elérhető, sokan a házi kutak vizét használják.
Bár ez természetes megoldásnak tűnik, nem mindig jelent biztonságot az egészséges vízfogyasztás szempontjából. Ezek a vizek gyakran túl sok ásványi anyagot tartalmaznak, így alapos vizsgálat szükséges, mielőtt fogyasztanánk. Rendszeresen előforduló szennyeződések a vas, a mangán, valamint biológiai eredetű elemek, mint a baktériumok és paraziták.
Mikor nevezhető „tisztának” az ivóvíz?
2023 januárjában a kormány új rendeletet fogadott el az ivóvíz minőségére vonatkozóan. Ez szabályozza az ivóvíz minőségi követelményeit és a vízminőség-ellenőrzés folyamatát.
A rendelet kimondja, hogy az ivóvíz akkor tekinthető egészségesnek, ha bizonyos paraméterek, mint a nitrit vagy az arzén koncentrációja az előírt értékek alatt marad. A hatósági ellenőrzések során ily módon biztosítható, hogy a lakosság biztosan iható vizet kapjon.
Az ajánlás napi minimum napi 2-3 liter ivóvíz fogyasztását javasolja. Ez nem csupán a szellemi és fizikai teljesítőképességet javítja, hanem hozzájárul a jobb általános közérzethez is. Ugyanakkor fontos, hogy a fogyasztott víz ne csak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű is legyen, mivel a hosszú távú egészségi hatások is számíthatnak.
Az egészséges ivóvíz fogyasztása nem csupán egyéni érdekünk, hanem közös felelősségünk is. Gondolkodjon el rajta, hogy Ön mit tehetne azért, hogy tisztább vizet fogyasszon a mindennapokban!