|
|
|
... bogyó
"pita" - közel keleti lángos
A megtisztított Szent Péter halat külső felületén sűrűn bevagdaljuk, beirdaljuk, sózzuk, borsikafűvel me... |
2010-10-07 19:00:17 |
|
|
|
|
|
|
... meg, mert keserű lesz. Erre tesszük rá a cikkekre vágott gombát. Óvatosan összekeverjük, sózzuk és fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel és őrölt borssal. Így együtt pároljuk, míg a gomba ress, ropogós puha nem lesz. Közben elkészítjük a tejfeles, mustáros habarást, azaz ezeket az anyagokat liszttel tejszín sűrűségűre, simára keverjük. A forrásban lévő gombát behabarjuk. A habará... |
|
2010-10-07 17:39:07 |
|
|
|
|
|
|
... le szűrőn, hogy nem maradjanak benne magok. Adjuk hozzá a narancshéjat és a mézet. Sózzuk, borsozzuk. A rózsáira szedett karfiolt gőzöljük 6 percig, nem szabad teljesen szétfőzni, maradjon ress. A megtisztított sárgarépát vágjuk átlósan 2 cm-es darabokra. A répát főzzük puhára 8 perc alatt, ekkor még a színét is megőrzi. A céklát hámozzuk meg, mindegyik gumót vágjuk hatfelé, és gő... |
2010-10-07 05:00:44 |
|
|
|
|
|
|
Erdélyi krumplisaláta
Hozzávalók: 75 dkg héjában főtt burgonya, 2 db keményre főtt tojás, 25 dkg aromás, savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kemény, ress fejes saláta, 1 citrom, 1 teáskanál szárított kakukkfű, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A meghámozott, kockákra vágott burgonyát salátástálba rakom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott... |
|
2010-10-05 18:51:27 |
|
|
|
|
|
|
Erdélyi krumpli-saláta
Hozzávalók: 75 dkg héjában főtt burgonya, 2 db keményre főtt tojás, 25 dkg aromás, savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kemény, ress fejes saláta, 1 citrom, 1 teáskanál szárított kakukkfű, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A meghámozott, kockákra vágott burgonyát salátástálba rakom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázot... |
|
2010-10-04 19:42:22 |
|
|
|
|
|
|
... paradicsomot. Felöntöm - hogy ellepje - vízzel, és főzés közben pótolom, de csak annyival, hogy ellepje. Sózom, borsozom, ha valaki gondolja, ételízesítőt is tehet bele.
Amikor még ress a tészta, de még nem főtt meg, akkor beleteszem a kockára vágott krumplit. A vízzel továbbra is óvatosan bánok, mert nem levest akarok készíteni - tehát ellepésig! Közben kavargatom, hog... |
2010-09-10 16:05:34 |
|
|
|
|
|
|
... előírása szerinti érett gyümölcs valóban érett, de ne túlérett, puha vagy hibás legyen; félérett az a gyümölcs, amely kemény ugyan, de teljesen kifejlődött, megkóstolva jellegzetes ízű és ress; az éret len gyümölcs nagyon kemény, élvezhetetlenül savanyú vagy fanyar, színe zöldes.
A tisztaság elengedhetetlen. Ez nemcsak a gyümölcsre, zöldségre, hanem az eszközökre és a h... |
2010-09-10 16:00:39 |
|
|
|
|
|
|
... tudom sorolni minden közös kisebbségi ügyekben összeszerveződött barátomat. Ott voltak Grácból Ugri Misiék, Salzburgból Karsay Péter, Stipi, Badenből Klári, Pestről Szabó A., Gereben Feriék, Ress Imréék. Aztán végül szombaton megjelent Duray Miklós is, s magánemberként végigülte a tanácskozást Szili Kati.
Egy szép vend faluban háltunk meg, Veres Ildikóékkal barátkoztunk össze... |
2010-09-05 19:09:31 |
|
|
|
|
|
|
... alatt tovább dinszteltem (5 perc), majd megszórtam a liszttel. Kicsit pirítottam, majd felöntöttem a forró húslevessel.
Amikor a karalábé már megpuhult (de nem szétfőzni, maradjon ress!), hozzáadtam a tejszínt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Még egyet forraltam rajta, majd turmix gépben pürésítettem.
Tálalásnál a félretett karalábé kockák... |
2010-09-03 11:39:20 |
|
|
|
|
|
|
... karamellizáljuk, és benne a köményt kipattogtatjuk, majd a szeletelt vöröshagymát gyorsan hozzákeverjük. Ha a hagyma kissé összeesik, rátesszük a szeletelt káposztát, és mindjárt az ecetet is. Így ress ropogós marad a káposztánk. Addig pároljuk fedő alatt, hogy felpuhuljon. A jó párolt káposzta, ropogó, enyhén savanykás, zsír és víz nem áll alatta. Sajtos tallér: Sós burgonyát kés... |
2010-09-01 06:07:15 |
|
|
|
|