|
|
|
... gyógyhatásai
A megszárított virágszirmok forrázata csillapítja a köhögést, és öblögető szerként gyógyítja a szájüregben keletkező gyulladásokat. A virág antioxidáns hatású malvidint tartalmaz (antocianidin), amelyet helyesebb áztatással kioldani, mint forrázással. Egy csészébe egy teáskanálnyi szárított szirmot tehetünk, majd langyos vagy hideg vízben öt órán át állni hagyjuk... |
2024-02-05 22:02:11 |
|
|
|
|
|
|
A gránátalma kifacsart leve olyan antioxidáns vegyületekben gazdag, mint a polifenolok, tanninok vagy az antocianidinek. Az egyetlen gond vele az, hogy egy pohár frissen facsart gránátalmalé körülbelül 30 gramm cukrot tartalmaz, így cukorbetegeknek nem ajá... |
|
2023-02-15 22:22:52 |
|
|
|
|
|
|
... kalciumot, nátriumot, foszfort továbbá A, B, és C vitamint. 8 g fehérjét, 7 g növényi zsírt, 140 g gyümölcscukrot, 5 g szerves sót és 4 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Antocián és antocianidin nevű anyaga serkenti a kötőszövet újraképződését, amelyben a C vitaminnal és a cinkkel együtt elősegíti a fehérjékből alkotott kollagénrostok erős, de egyben rugalmas fonadékká való... |
2022-06-24 23:45:00 |
|
|
|
|
|
|
... fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák bizonyos fajtáinak kialakulási rizikóját.
1, Szívbetegségek
A Harvard Egyetem vizsgálata szerint az antocianidinek (a flavonoidok egy fajtája) rendszeres fogyasztása akár 32%-kal csökkentheti a szívinfarktus kockázatát fiatal és középkorú nőknél. Azoknál a nőknél mérték a legjobb eredményeket, akik... |
|
2022-06-02 15:16:17 |
|
|
|
|
|
|
... karfiol.
Kedvező tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását
Ellágsav
Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.
Antocianidinek
Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák
Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kia... |
|
2021-11-15 18:44:05 |
|
|
|
|
|
|
... különböztetünk meg, ezeken belül pedig mintegy 4000 különféle szerkezetű flavonoid határozható meg. A legfontosabb flavonoid vegyületcsoportok a flavanonok, flavonok, flaván 3-olok, flavonolok, antocianidinek. Ezek a növények színét adják, például az antocianidek felelnek a vörös, lila és kék színekért, míg a flavonok és a flavonolok a zöldségek, gyümölcsök sárga színéért. Egy kut... |
2021-06-14 22:04:18 |
|
|
|
|
|
|
... használják a vércukorszint csökkentéséhez a fekete áfonya levelének főzetét. (A népgyógyászatban egyébként gyakran becézik fekete inzulinnak az áfonya levelét.) A fekete áfonyában lévő antocianidinek a gyulladásokra és a kollagén állapotára gyakorolt előnyös hatásaik miatt a cukorbetegség okozta szürkehályog és látásromlás megelőzésére és kezelésére is alkalmasak.
- A vérbe... |
2020-10-19 00:49:33 |
|
|
|
|
|
|
... karfiol.
Kedvező tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását
Ellágsav
Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.
Antocianidinek
Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák
Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kia... |
2020-08-03 23:27:11 |
|
|
|
|
|
|
... rendkívül egészséges.
Áfonya
Az áfonya, amellett, hogy isteni íze van és kiváló összetevője vagy díszítője mindenféle ételnek, tele van antioxidánsokkal. Az áfonya antocianidin-forrás: ellagsavat és reszveratrolt tartalmaz. Az ellagsav blokkolja azokat az anyagcsere útvonalakat, amelyek rák kialakulásához vezethetnek. Ez a gyümölcs természetes aszpirinként ha... |
2020-01-25 20:22:08 |
|
|
|
|
|
|
... mellrák.
2, Antioxidáns tulajdonságok
A zöldségek közül az articsókának a legerősebb az antioxidáns hatása, mely az alábbi vegyületeknek köszönhető: kvercetin, rutin, antocianidinek, cinarin, luteolin, szilimarin.
3, Növeli az epeáramlást
Az articsókai levelei által tartalmazott antioxidáns polifenol, a cinarin elősegíti az epe megfelelő áramlását.... |
2019-02-28 17:12:50 |
|
|
|
|