|
|
|
A gránátalma kifacsart leve olyan antioxidáns vegyületekben gazdag, mint a polifenolok, tanninok vagy az antocianidinek. Az egyetlen gond vele az, hogy egy pohár frissen facsart gránátalmalé körülbelül 30 gramm cukrot tartalmaz, így cukorbetegeknek nem ajá... |
2023-02-15 22:22:52 |
|
|
|
|
|
|
... fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák bizonyos fajtáinak kialakulási rizikóját.
1, Szívbetegségek
A Harvard Egyetem vizsgálata szerint az antocianidinek (a flavonoidok egy fajtája) rendszeres fogyasztása akár 32%-kal csökkentheti a szívinfarktus kockázatát fiatal és középkorú nőknél. Azoknál a nőknél mérték a legjobb eredményeket, akik... |
|
2022-06-02 15:16:17 |
|
|
|
|
|
|
... tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását
Ellágsav
Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.
Antocianidinek
Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák
Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kialakulásának esélyét.... |
2021-11-15 18:44:05 |
|
|
|
|
|
|
... meg, ezeken belül pedig mintegy 4000 különféle szerkezetű flavonoid határozható meg. A legfontosabb flavonoid vegyületcsoportok a flavanonok, flavonok, flaván 3-olok, flavonolok, antocianidinek. Ezek a növények színét adják, például az antocianidek felelnek a vörös, lila és kék színekért, míg a flavonok és a flavonolok a zöldségek, gyümölcsök sárga színéért. Egy kutatásban ezeknek... |
|
2021-06-14 22:04:18 |
|
|
|
|
|
|
... savanyítja a vizeletet, ez által távol tartja a baktériumokat a húgyhólyagtól. A rák és szívbetegségek megelőzésében is fontos szerepe van.
8, Kék áfonya
A kék áfonya antocianidinekben és más antioxidánsokban is gazdag. Tápanyagtartalma magas, csökkenti a gyulladásokat, vitaminokat és rostokat tartalmaz. A csontok erősítésében is meghatározó szerepe van.
... |
|
2021-04-08 21:07:58 |
|
|
|
|
|
|
... használják a vércukorszint csökkentéséhez a fekete áfonya levelének főzetét. (A népgyógyászatban egyébként gyakran becézik fekete inzulinnak az áfonya levelét.) A fekete áfonyában lévő antocianidinek a gyulladásokra és a kollagén állapotára gyakorolt előnyös hatásaik miatt a cukorbetegség okozta szürkehályog és látásromlás megelőzésére és kezelésére is alkalmasak.
- A vérbe... |
2020-10-19 00:49:33 |
|
|
|
|
|
|
... tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását
Ellágsav
Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.
Antocianidinek
Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák
Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kialakulásának esélyét.... |
2020-08-03 23:27:11 |
|
|
|
|
|
|
... mellrák.
2, Antioxidáns tulajdonságok
A zöldségek közül az articsókának a legerősebb az antioxidáns hatása, mely az alábbi vegyületeknek köszönhető: kvercetin, rutin, antocianidinek, cinarin, luteolin, szilimarin.
3, Növeli az epeáramlást
Az articsókai levelei által tartalmazott antioxidáns polifenol, a cinarin elősegíti az epe megfelelő áramlását.... |
2019-02-28 17:12:50 |
|
|
|
|
|
|
... tartalmaz, emellett rosttartalmuk is kiemelkedő. Minden csésze áfonya 4 gramm rostot és 21gr szénhidrátot tartalmaz. Emellett fitonutriensekben is igen gazdagok, fenolokat, flavonoidokat, antocianidineket tartalmaznak, amik pl. segítik az immunrendszer megfelelő működését, csökkentik a gyulladásokat és védenek a rákos elfajulásokkal szemben is.
5, Tök
A tökfélék ro... |
2018-02-25 10:05:50 |
|
|
|
|
|
|
... cink, kobalt, króm, nikkel, bór, lítium, stroncium.
Vitaminok: A-, B1-, B2-, B6-, B7-, B9- és C-vitamin, folsav, niacin, biotin.
Fitovegyületek: polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok,
Enzimek és cukrok.
A gyökér jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesle... |
2017-04-24 20:03:01 |
|
|
|
|