|
|
|
... az azokból készült lekvárok és gyümölcslevek
Cseresznye
Tanulmányok szerint cseresznye és a cseresznyelé csökkentheti a húgysav szintjét. A cseresznye gazdag az antocianinoknak nevezett antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületetekben, valamint rostokban és C-vitaminban is, így hiperurikémia, valamint köszvény esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
... |
2023-01-05 22:45:53 |
|
|
|
|
|
|
... aminosavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez és az állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához. Bőséges forrása az antocianinoknak, amelyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkotják.
Az acai a testtömeg csökkentéshez is hozzájárul. Az elhízás a folyamatosan fennálló mikrotápanyag-hiány miatt fellépő ... |
|
2022-06-20 21:53:40 |
|
|
|
|
|
|
... sejtnedv kellően savas, a pigmentek élénkvörös színt idéznek elő, ha kevéssé savas, a szín inkább lilás. Az érett alma piros és a szőlő lilás színe az antocianinoknak köszönhető. Az antocianinok a sejtekben található cukrok és bizonyos fehérjemolekulák közötti reakció termékei. Ez a reakció nem zajlik le addig, amíg a sejtnedv cukorkoncentrációja... |
2015-10-01 20:24:06 |
|
|
|
|
|
|
... vizsgálták a táplálékok antioxidáns-tartalmát - az nem volt feltétele a tápanyagokban leggazdagabb ételek klubjába történő felvételnek. Ugyanakkor jó hír, hogy a feketeszeder színét az antocianinoknak nevezett festékanyagok adják, melyeknek szabadgyökellenes hatása régóta közismert. A gyümölcs fogyasztása tehát segít megelőzni a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kial... |
|
2015-08-28 17:11:29 |
|
|
|
|
|
|
... vizsgálták a táplálékok antioxidáns-tartalmát - az nem volt feltétele a tápanyagokban leggazdagabb ételek klubjába történő felvételnek. Ugyanakkor jó hír, hogy a feketeszeder színét az antocianinoknak nevezett festékanyagok adják, melyeknek szabadgyökellenes hatása régóta közismert. A gyümölcs fogyasztása tehát segít megelőzni a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kial... |
|
2014-09-23 15:04:35 |
|
|
|
|
|
|
... szívbetegség, a magas vérnyomás, a rák egyes fajtái vagy a demencia - ellen védelmet nyújtanak. A mostani kutatás kiderítette, hogy a flavonoidok legfőbb védelmező hatása a bennük található antocianinoknak köszönhető, melyek az eperben, a fekete ribizliben, a szederben és az áfonyában találhatóak meg.
A Kelet-Anglia Egyetem és a londoni King's College kutatói vizsgálat... |
2014-02-04 08:56:16 |
|
|
|
|
|
|
... nagyon érzékeny a pH-ra: ha a sejtnedv kellően savas, a pigmentek élénkvörös színt idéznek elő. Ha kevésbé, a szín in... |
2013-11-02 16:14:47 |
|
|
|
|
|
|
... csökkent a köszvényes rohamok kockázata azoknál, akik cseresznyét ettek. A jótékony hatást a szakemberek a piros gyümölcs húsában lévő antioxidáns, gyulladásgátló anyagoknak, főként az antocianinoknak tulajdonítják.
A köszvény az artritisz, az ízületi gyulladás gyakori formája, amely hirtelen fellépő, komoly fájdalommal járó rohamokban támad, ilyenkor az ízületek - különösen ... |
2012-10-01 13:12:33 |
|
|
|
|
|
|
... szelet teljes kiőrlésű lisztből sütött (Graham-) kenyér.
Gyógyhatásai
Azok az antioxidáns növényi festékanyagok, amelyek az áfonya kék színét adják - az antocianinoknak nevezett flavonoidok -, védelmet nyújtanak a szívbetegség, a rák, valamint az időskori vakság és memóriavesztés ellen. Jelentős élelmirost-tartalmának köszönhetően ez a gyümölcs a székr... |
2011-11-09 13:13:05 |
|
|
|
|
|
|
... acai bogyó az antocianinok természetes elegye. Ezek az intenzív hatású antioxidánsok bogyós gyümölcsökben, piros, illetve kék színű, pigmenttartalmú ételekben fordulnak elő. Az antocianinoknak köszönhetően a növény fogyasztásával csökkenthető a szabadgyökök szervezetre gyakorolt negatív hatása.
Növeli a libidót és az állóképességet
Az acai bogyóban lévő teobr... |
2011-04-06 16:28:05 |
|
|
|
|