Belépés
Európai Bíróság: a lengyel legfelsőbb bíróságnak kell vizsgálnia a fegyelmi kamara függetlenségét
... biztosítani kell a panel pártatlanságát, csakis ez esetben utalhatóak elé ügyek a legfelsőbb bíróság tagjainak korai nyugdíjazásával kapcsolatban.
Kiemelték: ellentétes a bírói jogorvoslathoz való joggal, hogy bizonyos jogviták olyan fórum kizárólagos hatáskörébe tartozhatnak, amely nem minősül független és pártatlan bíróságnak.
Az Európai Bizottság áprilisban kötelezett...
2019-11-19 12:52:40
Az Ab elutasította a Jobbik ÁSZ-szal kapcsolatos indítványát
... keresetét azonban a bíróságok visszautasították, mert álláspontjuk szerint annak elbírálására nincs hatáskörük. Ezután fordult a Jobbik az Ab-hez a tisztességi eljáráshoz, illetve jogorvoslathoz való alkotmányos jogának sérelmére hivatkozva.
Az Ab kimondta: bár az ÁSZ-nak nincs hatósági jogköre, szankciókiszabási hatásköre, jelentése pedig nem hatósági jogkörben elfogadott d...
2019-10-31 17:52:26
Az EJEB elmarasztalta Örményországot Levon Ter-Petroszján egykori elnök jogainak megsértése miatt
... Örményország az eljárással a volt elnökre vonatkozóan megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját, a gyülekezés és egyesülés szabadságáról, illetve a hatékony jogorvoslathoz való jogról szóló cikkeket.
A bírói testület elutasította az örmény kormány érvelését, miszerint nem békés tiltakozásról volt szó, és megállapította, hogy az oszlatás nem volt indokolt,...
2019-04-25 17:09:45
Sargentini-jelentés - Ab: elengedhetetlen a nemzetközi alkotmányos párbeszéd
... megsemmisített bírói ítéletek 60 százalékában a megsemmisítésre azért került sor, mert a bírói döntés megsértette az indítványozó tisztességes eljáráshoz, véleménynyilvánításhoz vagy hatékony jogorvoslathoz fűződő alaptörvényben rögzített jogát. Az Ab a bírósági párbeszéd részeként kiemelten kezeli a bírói kezdeményezéseket is, és erőfeszítéseket tesz minél rövidebb határidőn belü...
2018-09-21 10:36:59
Választás 2018 - Ab: alkotmányos a képviselőjelölti mentelmi jog felfüggesztésének szabályozása
... kapcsolattartás így fizikailag lehetetlenné vált. Álláspontja szerint ezzel sérül a passzív választójoga, és - ha a Kúriának valóban nincs hatásköre az NVB-döntés felülvizsgálatára, akkor - a jogorvoslathoz való joga is.
Az Alkotmánybíróság határozatában hangsúlyozta: az országgyűlési képviselőt megillető mentelmi jog nem alapjog, hanem a tisztség zavartalan gyakorlásához kö...
2018-03-21 11:21:19
Krónika 4. rész (Országos Bírósági Hivatal)
... így van, akkor nagy a baj.
Kitért arra is: az Ab csütörtökön hatályon helyezte az elnök integritási szabályzatát, amelynek több rendelkezése sérti a bírói függetlenséget és a jogorvoslathoz való jogot. Az országgyűlési képviselő emiatt lemondásra szólította fel Handó Tündét.
A háromszor ötszázalékos béremelésekről szólva kiemelte: ezt egyetlen bíró sem éli meg sikernek,...
2017-11-30 13:12:49
Az Ab megsemmisítette Handó Tünde integritási utasításának több pontját
... ezért a testület az ajánlásra vonatkozó szövegrészét megsemmisítette.
Az Ab kitért arra is, hogy a dokumentum olyan magatartási szabályokat ír elő, amelyek megsértése esetén a jogorvoslathoz való jog biztosítása elengedhetetlen lenne, ilyen garanciális rendelkezéseket azonban az utasítás nem tartalmaz és az alaptörvény alapján nem is tartalmazhat.
Az Alkotmánybíróság k...
2017-11-30 10:01:25
Nem lépett Kishantos ügyében az Alkotmánybíróság
... a földdel kapcsolatos képviselő-testületi döntések esetében is alaptörvényből eredő követelménynek számít az, hogy lehetőséget kell biztosítani a bírósági felülvizsgálathoz. Ez a jogorvoslathoz való jogot jelenti, vagyis a hatóságok vagy bíróságok ügydöntő határozatai tekintetében lehetővé kell tenni a valamely más szervhez vagy magasabb fórumhoz fordulást.


http:/...
2016-12-08 16:44:37
DR. VARGA-DAMM ANDREA Kérése "Deviza"-károsultak
...
Osszátok meg! Minél több embernek látnia kell, hogy Magyarországon visszatért az igazságszolgáltatás néhány figurája az 50-es évekbe.

Szeretném emlékeztetni a levél iróját arra,...
2016-04-19 19:53:11
Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Oroszországot csecsen civilek eltűnése miatt
... strasbourgi bíróság azonban kimondta: Oroszország több cikkét is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, például az élethez való jogról, a kínzás tilalmáról és a hatékony jogorvoslathoz való jogról szólókat.
Az EJEB egyhangúlag elfogadott ítélete szerint az orosz államnak a jogsértések miatt három hónapon belül összesen 379 ezer euró kártérítést és perköltséget kel...
2016-02-09 17:32:14
1 2 3 
Címkék: Európai Bíróság, Jobbik ÁSZ-szal, Örményországot Levon Ter-Petroszján, Országos Bírósági Hivatal, Handó Tünde, VARGA-DAMM ANDREA Kérése, Emberi Jogok Európai Bírósága, Európai Bizottság, Emberi Jogok Európai Egyezményének, Handó Tündét, lengyel legfelsőbb, fegyelmi kamara, nemzetközi alkotmányos, képviselőjelölti mentelmi, panel pártatlanságát, legfelsőbb bíróság, bírói jogorvoslathoz, bíróságok visszautasították, tisztességi eljáráshoz, volt elnökre, hatékony jogorvoslathoz, bírói testület, örmény kormány, megsemmisítésre azért, bírói döntés, indítványozó tisztességes, bírósági párbeszéd, bírói kezdeményezéseket, passzív választójoga, jogorvoslathoz való, országgyűlési képviselőt, tisztség zavartalan, elnök integritási, bírói függetlenséget, országgyűlési képviselő, háromszor ötszázalékos, ajánlásra vonatkozó, dokumentum olyan, alaptörvény alapján, földdel kapcsolatos, bírósági felülvizsgálathoz, hatóságok vagy, 50-es évekbe, levél iróját, élethez való, kínzás tilalmáról,
© 2013 TVN.HU Kft.