|
|
|
... kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor még keletlen).
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük az asztalra! A lisztet szitáljuk át, ak... |
2009-12-18 15:43:08 |
|
|
|
|
|
|
... elkeverjük és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz (~350ml) hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30 perc) vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsibe tesszük (két tepsire való), majd felfűtött kem... |
|
2009-12-12 18:36:06 |
|
|
|
|
|
|
... elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha m... |
2009-12-09 13:23:46 |
|
|
|
|
|
|
... hozzávalóját, kivéve a bögre tejet és az olvasztott margarint.
Ha az élesztő felfutott, beleadjuk a tálba, összedolgozzuk, és lassanként a tejet és a margarint hozzáadogatva szépen bedagasztjuk. Kb. fél órát kell kelnie meleg helyen.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára helyezzük, és egy nagy téglalapot nyújtunk belőle. Gondosan bekenjük olvasztott margarinnal, m... |
|
2009-12-08 20:52:03 |
|
|
|
|
|
|
... dkg vaj, 4 dkg élesztő,
1 citrom reszelt héja, liszt a kidolgozáshoz
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat ( ha van, kenyérsütő gépben ) bedagasztjuk, megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.
2.) Kettévágjuk: egy kisebb és egy nagyobb darabra. A nagyobb darabból 2 rudat sodrunk, és összefonjuk, majd sütőpapírral bélelt tep... |
|
2009-12-07 18:15:33 |
|
|
|
|
|
|
...
só, cukor
oregáno
bazsalikom
Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk, majd beleöntjük a lisztbe és hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat. Jól bedagasztjuk, majd letakarjuk és meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk kb 30 percet.
Amíg a tészta kel, megcsináljuk a szószt, amit később a
tésztára fogunk kenni. Megpucoljuk a... |
2009-12-07 10:04:14 |
|
|
|
|
|
|
... belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, s meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet sóval összeforgatjuk, azután a tejes élesztővel és az olvasztott vajjal bedagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen (kb. 50 perc alatt) a duplájára kelesztjük.
Ezután 3 kis cipót formálunk belőle, s meglisztezett gyúrólapon kb. 28 centi átmérőjű kerek lapokká ... |
2009-12-05 10:44:54 |
|
|
|
|
|
|
... tesszük. A mogyorót, diót és mandulát durvára vágjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.
A tésztához a lisztet, a zabkorpát, az élesztőt, a fűszert és a vizet összegyúrjuk, bedagasztjuk, és langyos helyen egy órán át kelesztjük. Összegyúrjuk a gyümölcsös masszával és két (lehetőleg hosszúkás) cipóvá formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben egy órán át kelesztjük.
Vi... |
2009-11-30 11:26:39 |
|
|
|
|
|
|
... étolaj.
A liszt közepébe beletesszük az élesztőt, felöntjük 2 dl langyos, cukros tejjel, és megvárjuk, míg megkel. A maradék tejben elkeverjük a sót. Ezzel, és 2,5 dl étolajjal bedagasztjuk a tésztát. Lágy anyagot kapunk, amit nem kell keleszteni. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ott is átdolgozzuk, majd két cipót formálunk belőle.
Az első bucit kézzel széthúzzuk a des... |
2009-11-29 15:38:51 |
|
|
|
|
|
|
... olaj
só, cukor
oregáno
bazsalikom
Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk, majd beleöntjük a lisztbe és hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat. Jól bedagasztjuk, majd letakarjuk és meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk kb 30 percet.
Amíg a tészta kel, megcsináljuk a szószt, amit később a tésztára fogunk kenni. Megpucol... |
2009-11-22 07:17:52 |
|
|
|
|