|
|
|
... borjúszegy, 2 zsemle, 4 dkg vaj, 6 dkg zsír, só, kis cs. petrezselyem, 2 tojás, őrölt bors
A borjúszegyet kicsontozva felszúrjuk. A vajat, tojást habosra keverve sózzuk, borsozzuk, beledolgozzuk a finomra vágott petrezselymet, az áztatott, kicsavart zsemlét. A szegyet megtöltjük, ügyelve, hogy a massza egyenlően legyen. A nyílást bevarrjuk. Ne töltsük túl, mert sütéskor megda... |
2010-11-30 04:55:14 |
|
|
|
|
|
|
... lisztet adunk hozzá, és miután felfut, összedolgozzuk liszttel, tojással, sóval, és annyi langyos vízzel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A felkockázott, vajon megpirított zsemlét beledolgozzuk, és a masszát megkelesztjük. Lisztezett deszkán henger alakú darabokra formázzuk, és ismét kelni hagyjuk. Vajjal megkent ruhaszalvétába vagy konyharuhába lazán betekerjük, és forrásban... |
|
2010-11-30 04:46:06 |
|
|
|
|
|
|
... dagasztás közben. Ha négy, vagy öt részletben kerül bele, annál lazább és szebb lesz.
Ha "lyukas" már a tészta, akkor két részre vesszük, felébe beletesszük a kakaót, és beledolgozzuk. Ha egyenletesen eloszlott a kakaó, akkor adjuk a mazsolát hozzá, de finoman, hogy össze ne törjük, amíg a tésztához dagasztjuk. Liszttel megszórjuk mind két rész tetejét és kb. 1 órát keles... |
2010-11-29 21:39:37 |
|
|
|
|
|
|
... halmozzuk. Hollandi mártást készítünk: a vajat felhevítjük, beletesszük a lisztet, és habzásig keverjük. Folyamatos keverés mellett felöntjük a forró tejjel, a tűzhely szélére húzva beledolgozzuk a tojások sárgáját. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. A mártással egyenletesen átvonjuk a kelvirágot, kevés zsemlemorzsával és reszelt sajttal megszórjuk, vajdarabokat csipegetünk a tetej... |
|
2010-11-29 05:27:20 |
|
|
|
|
|
|
... szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán ... |
|
2010-11-28 21:21:03 |
|
|
|
|
|
|
... élesztővel, ezután hozzáadjuk a szétmorzsolt gesztenyemasszát, a megreszelt csokoládét, a tojások sárgáit, a vajat, a cukrot és a sót, végül a tojásfehérje keményre vert habját is beledolgozzuk. Vajjal vastagon kikent formába öntjük a tésztát, és letakarva addig kelesztjük, amíg a forma egészen megtelik a nyers tésztával. (A nyers tésztának csak a forma feléig szabad érni, ellenke... |
2010-11-28 21:19:28 |
|
|
|
|
|
|
... szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán ... |
2010-11-28 21:17:50 |
|
|
|
|
|
|
... szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán ... |
2010-11-28 21:17:21 |
|
|
|
|
|
|
... élesztővel, ezután hozzáadjuk a szétmorzsolt gesztenyemasszát, a megreszelt csokoládét, a tojások sárgáit, a vajat, a cukrot és a sót, végül a tojásfehérje keményre vert habját is beledolgozzuk. Vajjal vastagon kikent formába öntjük a tésztát, és letakarva addig kelesztjük, amíg a forma egészen megtelik a nyers tésztával. (A nyers tésztának csak a forma feléig szabad érni, ellenke... |
2010-11-28 21:15:40 |
|
|
|
|
|
|
... kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik... |
2010-11-28 21:08:51 |
|
|
|
|