|
|
|
GY. SZABÓ FERENC
Ne keveselld
Lecsorgott, mint az ereszről a hólé,
s kis patakokban folydogál tovább.
Az élmény már megannyi hallgatóé:
követhetik útját. - Órákon át,
sőt napokon át fog meanderezni,
s jobb szívekben majd kis tavakba gyűl.
És egyre mélyebb örömöt szerez, mi
szétsugárzik a hűl... |
2010-11-06 12:31:48 |
|
|
|
|
|
|
...
"A királyi törvényszék megállapította,
hogy a Luzsénszky Alfonz fordításában található ocsmányságok
kivétel nélkűl benne vannak a Talmudban.
Fordítása pontos, minthogy a Talmudban előforduló mondatokat valóságos értelmüknek
megfelelően adja vissza."
Luzsénszky Alfonz Talmudfordítása, tizenhetedik kiadás 1922-ből
A Talmu... |
|
2010-11-06 09:37:22 |
|
|
|
|
|
|
SZARKA ISTVÁN
I. (Magam szerint)
Tudásom bűne, bűnöm tudása, ember-
sorsom a semmiből teremtett világban,
kényszermunkám a büntető halálig
előmbe áll mind, ami még hátralévő,
add Uram, észnél-magamnál hadd maradjak,
hanyatlásom is hadd fogjam humoránál,
fogd vissza kissé magad, ha bántanál... |
2010-11-05 21:50:01 |
|
|
|
|
|
|
Zöld paradicsom édes-savanykásan
................................
A zöld paradicsom kisebb bogyóit mossuk meg és kissé vágjuk ki a
kocsányrésznél. Néhány helyen szurkáljuk meg rozsdamentes villával
vagy kihegyezett tiszta fapálcikával. Tegyük be egy tálba, 2 evőkanál
sóval keverjük többször át, takarjuk le, és egy éjszakán át hagyjuk
álln... |
|
2010-11-05 03:56:16 |
|
|
|
|
|
|
Zöld paradicsom
...............
Mindig van egy bizonyos hányada a paradicsomnak, amely még hosszú ősz
esetén sem érik be. Ezt kár kint hagyni a kertben, hiszen önmagában
vagy szeletelve, más zöldséggel együtt, finom savanyúság készíthető
belőle. A kis bogyójú - talán legjobb a hosszúkás San Marsano -
fajtát dolgozzuk így fel. Az... |
2010-11-05 03:55:47 |
|
|
|
|
|
|
Patisszon (csillagtök)
......................
Hazánkban egyre jobban kedvelt zöldségféle. Táplálkozási értéke
is kedvező, mert elég sok fehérjét, C-vitamint és ásványi anyagot
tartalmaz. Csekély a szénhidráttartalma. Hús helyett is fogyasztják,
de kellemes savanyúság is készíthető belőle. Savanyúságnak a kisebb,
2,5-4 cm átmér... |
2010-11-05 03:55:18 |
|
|
|
|
|
|
Savanyított káposztakonzerv
...........................
Erős fölmelegedéskor, nyár elején nem tartható el tovább a savanyított
káposzta. Ilyenkor szabályszerû konzervet is készíthetünk belőle.
Ezzel csaknem korlátlan időre meghosszabbítottuk a romlásmentességét,
és nyáron, nyaralás közben is készíthetjük belőle kedvelt sava... |
2010-11-05 03:46:33 |
|
|
|
|
|
|
Zöldségkeverék sótlanul
.......................
A jól megmosott, megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret,
zellergumót, pasztinákot, karalábét tetszés szerinti arányban a
tormareszelőn megreszeljük, és szorosan kis üvegekbe nyomkodjuk, kb.
az üveg háromnegyed részéig. Ezután az üvegeket annyi olajjal vagy
olvasztott zsírral öntjük f... |
2010-11-04 21:32:03 |
|
|
|
|
|
|
Paradicsom egészben
...................
Egy ötliteres uborkásüveget telerakunk szép, érett, hibátlan,
megmosott piros paradicsommal (legjobb a sima héjú alma- vagy
lucullus-paradicsom). Ha az üveg megtelt, rázogassuk meg kissé,
hogy a paradicsom jól elhelyezkedjen, de nyomkodni nem szabad.
A tetejére egy borsónyi timsót, egy evőkanál sót ... |
2010-11-04 21:29:01 |
|
|
|
|