Belépés
Birsalma
A birsalma alkjában hasonlit az almára,
színében és ízében azonban jelentős eltéré-
seket mutat.Jellemzően sárga színű,íze fű-
szeres és enyhén fanyar.Két alfajtába létezik:
A birsalma és a birskörte,amelyek pusztán
alakjukban különböznek.A gyümölcs C-vi-
tamint és P-vitamint tartalmaz.A p-vita
min(citrintartalom)esetenként megelőzi,
vagy elő...
2007-07-02 11:04:50
Színek után


Páskáni Géza: SZíNEK UTÁN

Talpig fagyban a jegenyék
Kék kék kék

Szaladj kisfiam a tejért
Fehér fehér

A birsalmát várva várta
Szekrényünkön egy kosárka
Sárga sárga

Vágóhídön döng a bika
Pokoltüzes az orrlika
Zsí...
2007-05-18 19:16:19
Életkép...
... kukorica, tető alá a széna, szalmaboglya magasodott az ólak mellett.... Ekkorra már a kamra is megtelt befőttekkel, aszalódott a sok finom gyümölcs: szilva, szőlő...hónapokig illatozott a birsalma a szekrény tetején. Amikor beköszöntött a tél, levágtak egy, de inkább két hízott disznót. A kis házat betöltötte a finom hurka, kolbász, a sülő tepertő illata. A füstölt hús, szalonna é...
2007-05-13 21:01:48
Gyümölcspatika
... cukor, foszfor, vas, A- és C-vitamin.
Mikor jó?
Nagyon jó emésztés elősegítésére, erősítő, ajánlják gyomor- és bélprobléma, bőr-, haj-, köröm-, szempanasz esetén is.

Birsalma, birskörte

Mi van benne? Fehérje, szőlőcukor, pektin, rostanyag, ásványi anyag, C-vitamin, gyümölcssav.
Mikor jó?
Étvágyjavítás, gyomor- és bélpanasz esetén, bőr, ha...
2007-03-22 19:22:53
Lenauheim
Beke György

Lenauheim

Nemzethalál! A fogalom a magyarokban Vörösmarty költői vízióját idézi. A megrázó költemény mindig azt az érzést váltja ki bennem, hogy a költő valójában nem a magyarság eltűnését jósolja, hanem a veszély rémével a hűségre akar figyelmeztetni. Légy híve rendületlenül...

Szemünk előtt tűnt el egy nemzet Erdélyben és a Bánságb...
2007-01-22 17:39:26
A káposzta dicsérete
... laskára gyalulta a gondosan megtisztogatott fejeket. A konyhában már ott állott a ragyogó fehérre mosott, csavaros fedeles tekintélyes hordó: egy tányéron a vékonyra leszelt fanyar ízű birsalma, vékonyra vágott torma, egész magyar bors és köménymag, valamint borsfű és kapor. A gyalulás után a taposás fárasztóbb munkája következett, mivel a káposztát ősi magyar szokás szerint tapos...
2006-12-01 01:14:40
Muff
... fűszerkeverék*
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
½ csésze cukor
½ csésze olvasztott vaj
1 csésze tej vagy birsalmakompót-lé
3-4 közepes birsalma

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A birsalmákat meghámozzuk, és kis kockák...
2006-11-22 18:51:30
Befőzés már az ókorban is
Őseink a homokba takarták a friss gyümölcsöt, mert rájöttek, ha így tárolják, hosszú ideig megőrzi az ízét

Nyílt tűzön sült vadhús, korpás lepényféle, vadon termő bogyók, valamint különféle gyümölcsök - ez volt kőkorszaki őseink étrendje. Vad természetesen jóformán egész évben akadt, de a gyümölcsök érési ideje már akkor is igencsak fontos eleme volt a táplálkozásn...
2006-10-06 18:46:48
Boros gyümölcskompót
HOZZÁVALÓK:

3 körte
3 alma
1 birsalma
1 citrom (leve)
1 citrom
1,5 dl fehérbor
10 dkg cukor



ELKÉSZÍTÉS

A körtéket, az almákat és a birsalmát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhé...
2006-09-06 07:13:32
Birsalmatorta
HOZZÁVALÓK:

5 birsalma
1 citrom (leve)
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta
2 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tej



ELKÉSZÍTÉS

A birsalmákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd felforraljuk, és 30...
2006-09-06 07:10:48
1 2 3 .................53 ........79 80 ........105 106 
Címkék: Páskáni Géza, SZíNEK UTÁN, Beke György, káposzta dicsérete, birsalma alkjában, gyümölcs C-vi-, birsalmát várva, ólak mellett, szekrény tetején, finom hurka, sülő tepertő, magyarokban Vörösmarty, megrázó költemény, érzést váltja, költő valójában, magyarság eltűnését, veszély rémével, hűségre akar, nemzet Erdélyben, gondosan megtisztogatott, ragyogó fehérre, vékonyra leszelt, gyalulás után, taposás fárasztóbb, sütőt előmelegítjük, muffinformákat kibéleljük, birsalmákat meghámozzuk, homokba takarták, friss gyümölcsöt, gyümölcsök érési, birsalmát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, citrom héját, levét kinyomjuk, magházukat kivesszük, megtisztogatott, citrintartalom, gyümölcskompót, gyümölcspatika, szódabikarbóna, muffinformákat, figyelmeztetni, birsalmakompót, rendületlenül, természetesen, előmelegítjük, fűszerkeverék, birsalmatorta, étvágyjavítás, elősegítésére, szekrényünkön, szalmaboglya, táplálkozásn, tojássárgája, beköszöntött, felforraljuk, meglocsoljuk, eltávolítjuk, befőttekkel, gyümölcssav, következett,
© 2013 TVN.HU Kft.