|
|
|
A birsalma alkjában hasonlit az almára,
színében és ízében azonban jelentős eltéré-
seket mutat.Jellemzően sárga színű,íze fű-
szeres és enyhén fanyar.Két alfajtába létezik:
A birsalma és a birskörte,amelyek pusztán
alakjukban különböznek.A gyümölcs C-vi-
tamint és P-vitamint tartalmaz.A p-vita
min(citrintartalom)esetenként megelőzi,
vagy elő... |
2007-07-02 11:04:50 |
|
|
|
|
|
|
Páskáni Géza: SZíNEK UTÁN
Talpig fagyban a jegenyék
Kék kék kék
Szaladj kisfiam a tejért
Fehér fehér
A birsalmát várva várta
Szekrényünkön egy kosárka
Sárga sárga
Vágóhídön döng a bika
Pokoltüzes az orrlika
Zsí... |
|
2007-05-18 19:16:19 |
|
|
|
|
|
|
... kukorica, tető alá a széna, szalmaboglya magasodott az ólak mellett.... Ekkorra már a kamra is megtelt befőttekkel, aszalódott a sok finom gyümölcs: szilva, szőlő...hónapokig illatozott a birsalma a szekrény tetején. Amikor beköszöntött a tél, levágtak egy, de inkább két hízott disznót. A kis házat betöltötte a finom hurka, kolbász, a sülő tepertő illata. A füstölt hús, szalonna é... |
2007-05-13 21:01:48 |
|
|
|
|
|
|
... cukor, foszfor, vas, A- és C-vitamin.
Mikor jó?
Nagyon jó emésztés elősegítésére, erősítő, ajánlják gyomor- és bélprobléma, bőr-, haj-, köröm-, szempanasz esetén is.
Birsalma, birskörte
Mi van benne? Fehérje, szőlőcukor, pektin, rostanyag, ásványi anyag, C-vitamin, gyümölcssav.
Mikor jó?
Étvágyjavítás, gyomor- és bélpanasz esetén, bőr, ha... |
|
2007-03-22 19:22:53 |
|
|
|
|
|
|
Beke György
Lenauheim
Nemzethalál! A fogalom a magyarokban Vörösmarty költői vízióját idézi. A megrázó költemény mindig azt az érzést váltja ki bennem, hogy a költő valójában nem a magyarság eltűnését jósolja, hanem a veszély rémével a hűségre akar figyelmeztetni. Légy híve rendületlenül...
Szemünk előtt tűnt el egy nemzet Erdélyben és a Bánságb... |
|
2007-01-22 17:39:26 |
|
|
|
|
|
|
... laskára gyalulta a gondosan megtisztogatott fejeket. A konyhában már ott állott a ragyogó fehérre mosott, csavaros fedeles tekintélyes hordó: egy tányéron a vékonyra leszelt fanyar ízű birsalma, vékonyra vágott torma, egész magyar bors és köménymag, valamint borsfű és kapor. A gyalulás után a taposás fárasztóbb munkája következett, mivel a káposztát ősi magyar szokás szerint tapos... |
2006-12-01 01:14:40 |
|
|
|
|
|
|
... fűszerkeverék*
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
½ csésze cukor
½ csésze olvasztott vaj
1 csésze tej vagy birsalmakompót-lé
3-4 közepes birsalma
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A birsalmákat meghámozzuk, és kis kockák... |
2006-11-22 18:51:30 |
|
|
|
|
|
|
Őseink a homokba takarták a friss gyümölcsöt, mert rájöttek, ha így tárolják, hosszú ideig megőrzi az ízét
Nyílt tűzön sült vadhús, korpás lepényféle, vadon termő bogyók, valamint különféle gyümölcsök - ez volt kőkorszaki őseink étrendje. Vad természetesen jóformán egész évben akadt, de a gyümölcsök érési ideje már akkor is igencsak fontos eleme volt a táplálkozásn... |
2006-10-06 18:46:48 |
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
3 körte
3 alma
1 birsalma
1 citrom (leve)
1 citrom
1,5 dl fehérbor
10 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A körtéket, az almákat és a birsalmát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhé... |
2006-09-06 07:13:32 |
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
5 birsalma
1 citrom (leve)
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta
2 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
ELKÉSZÍTÉS
A birsalmákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd felforraljuk, és 30... |
2006-09-06 07:10:48 |
|
|
|
|