|
|
|
Birsalma kuktában
Elkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Alapadag: 3 kg. tisztított, kockára vágott birs, 2 kg cukor
Elkészítése: A gyümölcsöt kuktába tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, a sípolás kezdetétől számítva még 10 percig főzzük. Kiszedjük a kuktából, a maradék levet kiöntjük, majd a gyümölcsöt átpasszírozzuk. Lábasba rakjuk, és újra főzni kezdjük, majd 5 percnyi ... |
2010-09-15 05:31:05 |
|
|
|
|
|
|
Birsalma-kocsonya 3.
Ha úgy készíti a birsalma-befőttet, hogy nem használja fel a vastag héjat és a magházat, ezekből a maradékokból kocsonya is lehet. Tegye fel főni a héjat és a magházat annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzze addig, amíg a lé piros nem lesz. Csepegtesse le szűrőre vagy szitára öntve. Decinként adjon hozzá 10 dkg cukrot, és forralja sűrűre kis lángon. Ha ... |
|
2010-09-15 05:30:38 |
|
|
|
|
|
|
Birsalma kocsonya 2.
Elkészítés: 80 perc Nehézség: 1
Elkészítése: A lehámozott héjakból főzzük. A megmosott héjat és magházat edénybe szedjük, feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, és addig főzzük, míg a pirosasra nem színeződik, ezután leszűrjük a levét, és azonos térfogatú cukorral összekeverjük. Addig főzzük, míg a tányérpróbának meg nem felel.(A lé tányérra csöpp... |
2010-09-15 05:30:05 |
|
|
|
|
|
|
Birsalma gőzölve 2.
Elkészítése: Egy kg cukrot főzzünk fel 0,5 l vízzel és egy darabka vaníliával. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni. ... |
|
2010-09-15 05:25:58 |
|
|
|
|
|
|
Birsalma gőzölve 1.
Elkészítése: A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kivágva kisebb kockákra vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, a tetejére egy mokkáskanálnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és gőzben főzzük 20-25 percig. Ugyanígy tehetünk el almát is, de e... |
|
2010-09-15 05:24:36 |
|
|
|
|
|
|
Birsalma ecettel
Elkészítése: Egy kiló cukorra öntsünk negyed liter vizet, és ennél valamivel kevesebb ecetet is főzzük fel; ha forr, tegyünk bele annyi hámozott és karikára rágott birsalmát, a mennyit jól ellep a cukros lé. Főzzük, amíg a birsalma gyenge rózsaszínű, és sűrű lesz, akkor öntsük üvegbe, kössük be szorosan, és főzzük ki forró vízben. Addig hagyjuk a vízben, a... |
2010-09-15 05:23:40 |
|
|
|
|
|
|
Birsalma ecetesen
Elkészítés: 1óra + 2 nap
Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2 ek. só, 5-6 babérlevél, 1 kk. szegfűszeg, 10 dkg cukor, 2, 5 dl borecet, késhegynyi tartósítószer.
Elkészítése: A birset megtisztítjuk, a magházát kivágjuk, cikkekre vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belekeverjük a sót, egy éjszakán át, áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük a birsdarabok... |
2010-09-15 05:23:17 |
|
|
|
|
|
|
Birsalma cukor nélkül
Elkészítése: A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kivágva kisebb kockákra vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, a tetejére 1 kk. szalicilt szórunk, lekötjük, és 20-25 percig gőzöljük.
Ugyanígy tehetünk el almát is, de ezt elég 10-... |
2010-09-15 05:22:55 |
|
|
|
|
|
|
Birsalmabefőtt 8.
Hozzávalók: 5 kg birsalma, 2 és 1/2 kg cukor, 1 citrom.
Elkészítése: A birseket megmossuk, meghámozzuk, magját kiszedjük, és gerezdekre vágjuk. Citromos hidegvízbe szedjük, felfőzzük. Ha kihűlt, kiszedjük a vízből és lecsöpögtetjük. Közben a cukorból és 2 és 1/2 liter vízből szirupot főzünk, majd kihűtjük. A kihűlt almákat üvegekbe szedjük és felöntjü... |
2010-09-15 05:22:30 |
|
|
|
|
|
|
Birsalmabefőtt 7.
Elkészítése: 1,5 kg megmosott birsalmát hámozzon meg és magozzon ki. A héjat és a magházat 1,5 liternyi forró vízben főzze tíz percig. Tegyen a leszűrt lébe fél kiló cukrot és egy kis darabka gyömbért, majd a birsalmadarabokat ebben főzze puhára. A kész befőttet töltse jól záródó üvegekbe. A sütőt állítsa kb. 180 fokra, és egy vízzel teli tepsiben tegye be... |
2010-09-15 05:21:59 |
|
|
|
|