Belépés
Nyári bableves
... fejteni való bab (20 dkg tisztított), 20 dkg zöld hüvelyű bab, 15 dkg sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis babérlevél, 4-5 szál friss vagy negyed kávéskanál szárított borsikafű, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. rizsliszt,, citromlé, 4-5 szál petrezselyem.

1. A babot kifejtjük, szűrőtálban leöblítjük. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokr...
2007-07-08 00:39:34
Táplálkozás-receptek, tanácsok
... 1,5 liter vizet lehetőleg étkezések között igyuk meg.
Hagyjuk el azokat a fűszereket és italokat, illetve váltsuk ki másokkal, amelyek irritálják a gyomrot (pl. a bors helyett a borsikafű használata javasolt).
Kevesebb édességet és több gyümölcsöt együnk.
Figyeljünk oda arra, hogy ételeink változatosak legyenek, és ne hiányozzanak belőlük a szervezet számára fon...
2007-07-03 22:34:03
Nyári székelygulyás
Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 kg savanyú káposzta, 0,5 kg zsenge fehér káposzta, 1 hegyes-csípos zöldpaprika, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 30 g füstölt szalonna, 80 dkg szeletelt, csontos sertéskaraj, só, bors, 2 ek. olaj, 1 kk. pirospaprika, negyed kk. köménymag, 2-3 szál friss vagy negyed kk. szárított borsikafu, 2 szál pe...
2007-06-24 00:45:28
Agyfrissítő zöldségeink
... szárával lefelé tegyük az edénybe, így egyenletesebben párolódik meg. Sajnos a főzésnél ez nem járható út, mert a karfiol rendszerint magától megfordul a vízben.

A hét fűszere: a borsikafű

Csombor néven is használatos, és mint ilyen, elsősorban a babételek fűszere, mert csökkenti a bab felfújó hatását. Ezenfelül bármilyen ,,erős", nehéz ételt ízesí...
2007-05-25 00:35:25
Babgulyás füstölt csülökkel
... vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál pirospaprika,
3 evőkanál liszt.
só,
bors,
majoránna,
kakukkfű,
szurokfű,
bazsalikom,
borsikafű.

A csipetkéhez:

1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.

Elkészítése:

A babot és...
2007-05-04 13:15:42
Diós zöldbabsaláta


HOZZÁVALÓK: 6 személyre

50 dkg zöldbab
1 kis fej lollo rosso saláta
6 dkg dió
1-1 evőkanál mustár, balzsamecet és borecet
1 kávéskanál apróra vágott borsikafű
5 evőkanál olaj
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A zöldbabot megtisztítjuk, sós vízben roppa...
2007-05-04 11:30:10
Káposztás vadragu
... szál petrezselyem gyökér
1 kg savanyú káposzta
0,5 kg erdei gomba
20 dkg áfonya
10 dkg szeder
3 dl száraz vörösbor
zeller, só, bors, babérlevél, lestyán, borsikafű, fokhagyma
10 db cipó

Elkészítés:
Ezt a receptet egy vadász ismerős kolléga osztotta meg velem. A disznó hasaalja szalonnáját lepirítjuk. Vöröshagymát szórunk rá, amit ...
2007-04-19 13:24:57
Bárányragu
Hozzávalók:

20 dkg szalonna, 1 kg báránycomb, 1 db cukkini, 2 db lilahagyma, 4 g fokhagyma, 25 dkg kuszkusz, fűszerpaprika, lestyán, rozmaring, borsikafű, só, bors, olaj.

Elkészítése:

A báránycombot két centis kockákra szeleteljük. Egy serpenyőben kipirítjuk a szalonna zsírját, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott lilahagymát és a húst. Lestyánnal, bor...
2007-04-18 00:58:09
A csicsóka
... főzzük


Csicsóka krémleves

Hozzávalók
1 litert zöldségalaplé, vagy víz, 500g csicsóka, 1 vöröshagyma, só, 20g vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 csipet borsikafű (fehérborssal helyettesíthető), 2 dl tejszín

Elkészítés
Tisztítsuk meg a csicsókát, és vágjuk kisebb kockákra, majd metéljünk fel a vöröshagymát. Egy csipet sót r...
2007-02-23 07:52:46
Torkos csütörtök
... semmi szégyellnivalónk. Úgy véli, csak vissza kellene nyúlnunk a hagyományokhoz: arra az idére, amikor még Erdély Magyarországhoz tartozott. Ennek megfelelően használja a lestyánt, a borsikafűt, a sáfrányt. A másik vonal, amit az Alabárdos meg kíván valósítani, azt a ,,nagymama konyhájának" nevezi. Ezt arra az élményre lehet visszavezetni, amikor vidékre utaztunk a nagy...
2007-02-22 09:59:37
1 2 3 ............40 41 ......60 61 .....79 80 81 
Címkék: Erdély Magyarországhoz, babot kifejtjük, zöldbabot megmossuk, bors helyett, borsikafű használata, szervezet számára, karfiol rendszerint, babételek fűszere, tojás felvesz, zöldbabot megtisztítjuk, vadász ismerős, disznó hasaalja, serpenyőben kipirítjuk, szalonna zsírját, cikkekre vágott, másik vonal, élményre lehet, szégyellnivalónk, magyarországhoz, helyettesíthető, egyenletesebben, hagyományokhoz, visszavezetni, székelygulyás, zöldbabsaláta, zöldségalaplé, megtisztítjuk, fűszerpaprika, hiányozzanak, petrezselyem, vöröshagymát, pirospaprika, változatosak, fehérborssal, báránycombot, serpenyőben, balzsamecet, szűrőtálban, szeleteljük, vöröshagyma, táplálkozás, használatos, szalonnáját, megfelelően, lilahagymát, zöldségeink, agyfrissítő, sertéskaraj, zöldpaprika, elkészítése, csipetkéhez, rendszerint, konyhájának, bárányragu, irritálják, kávéskanál, hozzávalók, babérlevél, bazsalikom, lestyánnal, fűszereket, valósítani, használata, gyümölcsöt, figyeljünk, lepirítjuk, tisztított, hozzáadjuk, tisztítsuk, paradicsom, elkészítés,
© 2013 TVN.HU Kft.