Belépés
Az ősmagyarok konyhája (Őseink főzési technikája)
... változatos étrend sűrű húsos-zöldséges levesekből, köles-, árpa- vagy búzakásákból, sültekből és lepényekből állt.



Őseink elsődleges itala természetesen a tiszta víz volt, kedvelt italai közé tartozott a bor, amely elkészítési módjának technológiáját még...
2016-03-01 16:32:57
Múzeumok éjszakája - A történelem ösvényén Tatabányán
...
Kiss Vendel, az intézmény igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy a napokban megnyílt állandó kiállítás az ember természethasználatán keresztül mutatja be a térség történetét az Árpád-kortól az 1970-es évek végéig.
A kiállításon makettek jelenítik meg a honfoglalók által használt és a térségben feltárt háztípusokat. A tárlókban láthatók a házmaradványokból előkerült...
2014-06-20 11:02:31
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről)
A pincepörkölt (tulajdonképpen gulyás, pörkölt vagy bográcsgulyás) bográcsban az igazi, de szükség esetén persze a konyhában is elkészíthetjük.
A pincepörkölt lényege, hogy a présházaknál, pincéknél meglévő egyszerű körülményekre való tekintettel minden alapanyag és adalék, még a köret is, egy edényben, egyszerre készül el. Másrészt, tartalmas egytálételnek kell lennie, hogy ...
2014-05-19 11:11:40
x
...
Gizella Lapu .................................... .................................... ..... 2011-11-15 06:14:39

Varga József

Tavasz

A tetőkről megindul
a fehér fedő,
mint vászon alsószoknya
lágyan aláhull.
Üres marad a tető,
s a cserép izzad.

A tó tükrén roppan...
2012-01-10 20:35:37
Fazekasok.....
... Sajnos, régi képeket nem tudtam hozni..

Fazekasok

A magyar parasztháztartásokban a legutóbbi időkig, nélkülözhetetlen terméknek számított a cserépedény. Elsősorban folyadék tárolására, főzésre használták. Ezeket az edényeket, agyagból, égetéssel a fazekasok készítették.


A fazekasmester a falu közösségében élt, de csak a maga mesterségét űzte....
2010-12-28 20:36:22
Bogrács ételek
...
TARTALOM

Bográcsgulyás
Karottás sertéstokány
Pilisi sertésragu
Burgonyaleves virslivel
Rizses lecsó debrecenivel
Slambuc
Kerti zöldségragu
Kukoricás nyúlragu
Marhapörkölt
Paprikás krumpli
Tarkabab-gulyás
Birkahúsos kása
Tutajos
Zöldbab füstölt hússal
Zöldborsós csirke
Pörkölt csirke
Csi...
2009-07-27 19:11:15
Bográcsos ételek
...
TARTALOM

Bográcsgulyás
Karottás sertéstokány
Pilisi sertésragu
Burgonyaleves virslivel
Rizses lecsó debrecenivel
Slambuc
Kerti zöldségragu
Kukoricás nyúlragu
Marhapörkölt
Paprikás krumpli
Tarkabab-gulyás
Birkahúsos kása
Tutajos
Zöldbab füstölt hússal
Zöldborsós csirke
Pörkölt csirke
Csi...
2009-07-27 19:11:06
Bográcsételek
OGRÁCS-ÉTELEK

Receptéka

A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is
része volt. Honfoglaló őseink hatalmas cserépbográcsok
körül élték társadalmi, családi életüket. Sok
pásztortörténetet, betyárlegendát őriznek öreg
rézbográcsok. A bogrács körül mindig ott van a mesék
világa. A bogrács formája az idők során nem változott, az|...
2008-12-01 22:49:10
Őseink mesterségei
DR.KISZELY ISTVÁN:ŐSEINK MESTERSÉGEI

Mesterségeink nevei jóval honfoglalás kora előtti, nagyrészt török eredetűek (ács, szűcs, fazekas, fonó stb.) ebből, kézműveseink munkamódszereiből valamint előállított tárgyaik sajátosságaiból következik, hogy mindezen ismereteket nem útközben tanulták vagy a Kárpát-medencében "vették át", hanem őshazájukból hozták magukkal.
...
2007-04-16 00:24:00
1 
Címkék: Kiss Vendel, Gizella Lapu, Varga József, KISZELY ISTVÁN, ŐSEINK MESTERSÉGEI, ősmagyarok konyhája, történelem ösvényén, napokban megnyílt, térség történetét, 1970-es évek, kiállításon makettek, honfoglalók által, térségben feltárt, tárlókban láthatók, házmaradványokból előkerült, pincepörkölt lényege, tetőkről megindul, fehér fedő, cserép izzad, legutóbbi időkig, fazekasok készítették, falu közösségében, maga mesterségét, vándorló magyar, bogrács körül, bogrács formája, idők során, nélkülözhetetlen, szentkoronaradio, cserépbográcsok, sajátosságaiból, betyárlegendát, elkészíthetjük, tulajdonképpen, technológiáját, bográcsgulyás, bográcsételek, burgonyaleves, fazekasmester, egytálételnek, cserepbogracs, mesterségeink, körülményekre, természetesen, közösségében, debrecenivel, sertéstokány, présházaknál, búzakásákból, pincepörkölt, marhapörkölt, kézműveseink, őshazájukból, háztípusokat, rézbográcsok, honfoglalók, ismereteket, mesterségét, zöldségragu, készítették, honfoglalás, cserépedény, elkészítési, kiállításon,
© 2013 TVN.HU Kft.